Tuesday, August 26, 2014

SELFIE BUKAN PENYAKIT MENTAL TAPI KEGILAAN !


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Salam semua

haa kan .. ini yg dikatakan kegilaan zaman skrg , aduhaiii x der kerja lain , kalaulah terjatuh bagaimana ?? apalah yg difikirkan oleh anak2 zaman skrg nie .. meluat tgk pun ada
atau sajee nak dptkan respons dan LIKE banyak2 .. post dimana2 konon dia hebat kan .. aduhaiiii kalaulah jatuh , haaa bagaimana ?? tak ke kematian itu sia2 .. kalau mati tgh semayang atau mengaji adalah juga kan .. atau dlm membuat apa sahaja amalan kebaikan huhuhu


Selfie maut atas bangunan

Kuala Lumpur: Tanpa sedikit perasaan takut, seorang gadis menunjukkan keberanian dengan merangkak dan duduk di atas bangunan semata-mata kerana ingin mendapatkan sudut terbaik ketika bergambar selfie.
Perbuatan berani mati gadis berbaju biru itu berselfie di atas sebuah bangunan dipercayai di sekitar ibu kota menjadi viral dan mendapat perhatian ramai selepas gambarnya mula tersebar di laman sosial beberapa hari lalu.

Melalui beberapa gambar yang dimuat naik dalam Facebook dan blog, gadis itu memegang telefon pintar dan monopod untuk mendapatkan sudut terbaik di puncak bangunan yang memperlihatkan persekitaran ibu kota.

 

Kelakuan gadis itu sama ada untuk kepuasan atau sekadar meraih populariti, diselar pengguna laman maya kerana beranggapan tindakannya itu keterlaluan dan boleh membahayakan diri.

Menurut Pakar motivasi dan kaunseling Klinik Hushim Motivation and Counselling Consultancy Hushim Salleh, aktiviti berkenaan tidak dianggap salah dan tidak pula membabitkan penyakit jiwa seperti pandangan segelintir pihak.

“Selfie ini tiada kaitan dengan sakit jiwa, ia hanyalah trend kerana boleh dikatakan semua orang suka berselfie pada zaman sekarang.

 *******************************

uolsss breakfast apa pagi nie ??
akk nie dah dekat kul 10 baru tanye bfast ye ekekke .. apa nak buat ken settle kerja rumah dulu dan kerja azali barulah boleh nak update blog bagai
alhamdulillah hari nie shake enak dah masuk selamat dlm tekak , cappucino + choc + soy protein , calcium utk tulang dan omega utk kulit tak pernah lupa .. syukur ...
skrg time snacking akk nie ... haaa jom tgk pilihan snacking sihat akk hari nie !

ingat pilih snacking sihat utk mengekalkan tenaga didalam badan , kurangkan lemak , manis dan masin didalam hidangan anda ! jom2 sama2 sihat untuk kehidupan yg bahagia berpanjangan ... yezzaaaaaaaaaa
 okeh ... akk berundur dulu .... nak sambung BW nie !

bye !



Monday, August 25, 2014

WAJAH TERBARU ARNI NAZIRA !


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Salam semua

haaaaaaaaaaa kan akk dah jadi paparazzi ! ahakssss

bukan ape .. serius dah lama x dgr cerita kisah bekas isteri Awie nie .. hurmm awie x habis2 dgn kisah negatif hidupnyaaa .. see Arni juga bahagia dengan kehidupan sekarang , ternyata allah itu maha besar , dia lemparkan dugaan dan akhirnya ada kemanisan disebalik semua kejadian kan kan kan

semoga Arni dan suami bahagia hendaknya ... so cute tauuu wajah dia , x makan dek usia .. ME JELESSS tau ! ........................










** rasa laporr lak petang2 nie .. nak BW lah .. mana tahu jumpe pic makanan sedap2 leh telan air liuq dulu ekkekekek ... yelah sementara tunggu waktu shake saya kan ;)

uolsss minum petang apa yee .. jangan lupa ambil snacking sihat tau !
zazzzzzzzzzzzzzzzzz





Saturday, August 23, 2014

TRAGEDI TULANG IKAN PARANG


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Salam semua


haaa see semua dapat teka dah kan .. inilah dia tulang ikan parang yang sudah menjadi igauan ngeri akk uhuhuhu ... sudah semestinya lekat tulang ikan nie semalam ... makannya dari tghari masak asam pedas ikan parang , rasanya akk dah hati2 tapi benda nak jadi jugak kan huhuhu

sekali lekat , ingatkan boleh capai dek tangan , rasa tajam dan tidak selesa tu membawa ke malam , last2 suami ajak ke kecemasan utk kuarkan . Sebab akk cuba kuarkan dengan kuis2 dengan jari tapi x lepas sampai dah ada kesan darah , risau kalau smpai luka , benda dlm tekak nie sangat sensitif , so decide utk ke hsp , biar expert yg lakukan ...

Alhamdulillah dua kali di teropong , nampak juga , kata pembantu DR tuu , tulang nie lekat dan terbenam dekat ngan tonsil akk huuhu patutlah x sampai nak kuarkan sendiri , jauh sedikit kedalam , kalau tu biasanya kita boleh kuarkan kan .. dan satu lagi tulang nie pendek dan halus , kalau besar dan panjang rasanya kita boleh tarik sendiri dengan jari kan ...

dia spry ubat bius kedlm mulut dulu , ada alat yg halus tu utk sepit bawak kuar , tulang nie lekat kat daging tonsil dlm tekak akk nie , tu agak payah sikit , 2 org sekali tlg huhuh .. syukur dpt kuarkan .. tapi sgt senang 2 kali suluh aje ..serik tuu akk nie uhuhu .. insyaallah mgkin lama sikitlah baru nak makan balik ikan parang , suami smpai x kasi beli dah , dia risau anak2 kena .. huhuhu 

jadi nak pesan kat semua juga , hati2lah kalau beli ikan parang nie specially bila ada anak2 kan .. x bagi makan kesian lak .. tapi bila bagi makan inilah risikonya
tapi kalau dah kena jangan takut2 utk ke HSP , they really expert in any situation , memang salute ngan bro hsp tuu , sangat tenang tindakan dia .. welldone !

 ok bye !



Wednesday, August 20, 2014

FB DIANTARA BAGUS ATAU TIDAK - Pilihan anda ??


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Salam semua

nak share in yg saya jumpa dan lihat skrg di FB , fenomena apakah ??
nak tahu berapa ramai kita dapat anak hohooohoh banyak mengarut dari kenyataan .. hurmmm suke sangat dengan benda2 macam nie , mempengaruhi mental kita aje huhuhuh


kalau ini

VS 

ini ?? apa kata anda ??




"Dah betahun-tahun badan saya BESAR. Boleh ke nak ubah?"
------------------------------
Jawapan saya: 

Boleh! Ikut je step2 mudah yang saya lakukan ni.
Step 1: Letakkan matlamat. What is your wellness goal? Nak turun berat badan? Kenapa? Tuliskan matlamat anda di atas kertas & tampal kat tempat yang boleh selalu dilihat.

Step 2: Cari ILMU yang BETUL. Belajar dengan orang yang dah berjaya melakukannya. Faham konsep sains & matematik turun berat badan. Kene tahu cara pemakanan yang sesuai & senaman apa yg boleh dilakukan. Prepare minda untuk menghadapi perubahan gaya hidup.

Step 3: Mulakan dengan penuh semangat. Tak perlu tunggu2 lagi. Kekalkan momentum dengan selalu berhubung/berjumpa dengan coach anda. Sebaiknya seminggu sekali. Kalau ada support group, kawan2 yang sama nak turun berat badan lagi best. Sama2 boleh update progress & encouraging each other.

Selamat maju jaya!
Nak dapatkan meal plan PERCUMA, boleh PM saya

 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

kalau ada bentuk nasihat dan bahan ilmiah memang seronok baca dan seterusnya buat penilaian , namun semua atas diri masing2 kan .. apa2 punn penyakit FB skrg nie adalah suke melambakkan cerita2 yg tidak masuk akal , adakalanya kalau kita x der pegangan kita boleh terikut . So tepuk dada tanye selera , jari jemari diatas keyboard anda .. x suke jangan komen .. scrool aje ke bawah kann .. keatas ke ...

risau bukan ape .. anak2 lahhh .. kecik2 dah di muakan dengan benda2 dan sumber2 yg belum tentu jelas dan adakalanya tidak masuk akal , bagaimana agaknya anak2 kita menilai ... insyaallah sama2 kita pantau anak2 kita kan ;)



KALAU DAH JODOH - KELUARGA BAHAGIA Adam & Fiza


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Salam semua

banyak2 kisah artis lately nie sukee dgn perkembangan terbaru mereka berdua , yelah pasang surut hidup berumahtangga kita x akan dpt jangka , namun kisah mereka nie memang memeranjatkan kerana baru kawin dah cerai dan baru cerai dah rujuk ! itulah dinamakan ketentuan allah , jodoh mereka kuat kan ...
apa2 punnn akk suke Fiza sbb dia kuat sekuat Rita .. hohoho cuma rita sampai skrg x habis2 dilanda masalah didlm kehidupan dia , bukan kisahnya yg kita nak kesahkan tapi KETABAHAN mereka sebagai wanita yg patut kita ambil ikhtibar !

 Adam, anak-anak, rakan-rakan dan kaum keluarga terapat baru-baru ini telah menyambut hari jadi Fiza di sebuah restoran Arab di Kuala Lumpur. Seronok tengok mereka sekeluarga. Anak-anak hasil perkahwinan Fiza yang dahulu pun tampak amat mesra dengan Adam. Insya Allah suatu hari nanti pasti Adam akan dikurniakan anak sendiri. Sama-samalah kita doakan.


alhamdulillah .. kan bagus macam nie .. semoga sentiasa dilindungi allah dan diberkati hingga ke hujung nyawa ( doa utk keluarga akk jugak ;) ........ )

siapa yg x nak bahagia kan .. bahagia kita cari dengan doa dan harapan allah sentiasa berkati hubungan kita , cinta allah paling utama agar kehidupan dan kecintaan kita kpd org2 disekeliling kita sentiasa terpelihara .. aminnnnnnnnnn

 " THE LOVE OF A FAMILY IS LIFE'S
GREATEST BLESSING"



CERITA RAYA TIDAK PERNAH HABIS - SYAWAL 2014


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Salam semua

ye citer raya nie x pernah habis , syukur lah dapat berhari raya tahun 2014 dengan keadaaan sihat dan walafiat , paling seronok bila dapat penuh terawih ( kecuali time TUT .. ) ... haa kan ... memang seronok sangat2 yelah anak2 dah besar , so mereka dah semakin paham dan tidak risau nak ditinggalkan . Tahun nie puasa dapat bawa bersama - sama zahrien , satu2nya anak teruna akk , alhamdulillah tapi x lah penuh macam puasa dia tahun ini .. alhamdulillah PENUH sama seperti TAHUN LEPAS ... syukur

mana tidak nyee cikgu naik risau , dia ke sek dengan melompat sana sini .. haaa kan kawan2 dia siap kul 22 tgh dah berbuka .. ahhahahah zahrien kan ... tahun ini juga adalah tahun pertama anak2 akk  
1 FAMILY berbuka dan bersahur dengan SHAKE tau ! ... seronok sangat moment2 tuu , anak2 x ngadu rasa lapar pun malah mereka sentiasa kelihatan COOL sehingga waktu berbuka dengan kuih muih sahaja .
Lepas terawih barulah akk masak hidangan lengkap utk anak2 .. alhamdulillah seronok x yah cakap lah situasi tu , sampai ayah akk tanye " aik .... x der juadah berbuka ke ?? " ahahha tahun nie dengan ayah2 akk sekali shake berbuka dan sahur ... jadi memang bertenagalah bila berTARAWIH ni

salah satu juadah berBUKA di bulan ramadhan yg lepas .. x ingat hari apa .. juadah ini hanya dihidangkan selepas terawih sahaja .. bukan main anak2 suke , specially zahrien ....

Kalau cerita pasal menu memang penuh entry dengan pic juadah kan , sooo x mo lah letak ekekke , nanti mood uolss lari lak .. kisah raya macam biasa bagi akk sekeluarga , dan sekarang pun masih lagi didalam SYAWAL kan ... kita masih ada berbaki lebih kurang 5-6 syawal lagi ... sure banyak OH , disini ada aje , cuma akk kalau boleh malas nak pergi , yelah hanya sekadar makan ahhahahah ... kalau sedara mara pun lepas makan terus balik , memang x sempat nak berbual2 ...

 last week akk DINNER disini utk RAYA 6 akk dan suami , alhamdulillah seronok sbb dah lama x pekena TOSEI uu ! ... seronok sbb ramai2 kan .. semua ada , ayah umi dan nenda !

dan ini pula pic anak2 dan anak saudara yg dah pandai SELFIE ! aduhaiii ini masa kak long akk belanja dinner , nak jamu raya dirumahnya dia x buat persiapan , soo kami ke Anjung Selera Cafe & Restaurant di Peramu nie ... not bad ... ashik duk tgk anak2 berSELFIE adehhhhh .. ikut lah nakkk ! janji happy  


last sekali pic akk hahahhaha penyakit SELFIE nie dah lama jangkit ngan akk , cuma skrg nie kena kurangkan sbb risau kan .. nak2 kalau letak dlm FB , risau org salah ertikan dan buat yg x baik aje kat gambar kiteee huhuhu ... ini diberitahu oleh salah seorang ustaz , sbb ada kes kena BUATAN orang dengan pic diambil dari FB .. hoohohohoh subhanallah kena hati2 skrg nie ( macam2 hal , macam2 kes ! )

zaman skrg , manusia semua dah banyak hilang pertimbangan dengan ceteknya ilmu agama dan jahilnya hukum hakam .. harap kita dijauhkan dari bala dan bencana dugaan besar dari allah , memang kita kuat tapi kita manusia biasa , sentiasa berhati2 ... insyaallah semoga apa yg kita lakukan tidak menyimpang dari jalan allah ... ok2 ..... dah x tahu nak citer apa2 ... semua kena jaga diri baik2 .. akk nak BW pula

seee ya !

LOVE YA !


Friday, August 15, 2014

SELAMAT HARI RAYA & TQ SO MUCH UOLSS !


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Salam semua

alhamdulillah x 3 ... syukur dipanjatkan usia , akk dah start boleh berblog , insyaallah juga akan cuba utk xtive seperti dulu , ya allah terima kasih tidak terhingga buat TEMAN - TEMAN blog yg x bosan2 dtg dan jengguk blog akk nie ... sangat2 terharu tau ..

sayang dan rinduu sangat2 kat kalian dan sangat2 rindu dengan zaman XTIVE berblog dulu .. insyaallah sedang mengumpul semangat dan MOOD yg hilang boleh tahan lama tuu ekekkeke ... maklumlah bila dah bekerjaya sendiri pastinya ramai yg tahu kesibukan dia , urusan anak2 , keluarga , sendiri dan sekeliling

Fuh kalau cerita pasal kerjaya alhamdulillah syukur dengan nikmat dan rezeki yg allah berikan walau ada masa2nya ia pasang dan surut , its normal and its LIFE kan .. rasanya sama seperti anda2 semua .. kakak2 dan adik2 yg akk sayangi .. kehidupan kita nie jika tiada pasang surutnya pastinya ia akan rasa kosong kan .. soo kita redha dan terima dengan lapang dada apa jua dugaan dari allah , anggap ia dugaan manis buat ita kerana betapa bertuahnya kita allah masih sayangkan kita dan sentiasa tidak lupa dan leka terhadap kita .
insyaallahh

kisah akk , fuh banyak .. semua pic dan titipan raya akk banyak letak di INSTA atau di FB .. kpd yg singgah tq so much , nak letak sini jenuh uolss tgk nanti dan baca ekkee , macam ada yg nak baca ... ada eh ?? TQ TQ so much ! love it and appreciate it ! .... ok lah .. kalau kisah family dan anak2 macam biasa .. zahrien , amanina dan sabriena membesar bagai johan seperti yg selalu akk dan suami doakan .. specially kakak yg akan menempuh UPSR , semoga semua berjalan lancar dan harapan hanya satu semoga segala doa tertumpah kepadanya dimakbulkan allah swt .. insyaallah aminnnnnnnnnnn

dan TQ so much sbb x sangka NUFFNANG kita berjalan seperti biasa , ini semua atas KLIK2 uolss dan kesudian uolsss singgah tanpa jemu ...





























tak ramai yg singgah namun bersyukur sgt2 atas traffic yg x putus2 ..insyaallah kita mula semula ye semangat2 .. ;) anyway its fun and happy to be back with all of YOU !!!!

owh ye .. pic raya ye ... ok2 sikit aje lah boleh letak , besor2 semua .. risau berat lak ekekeke

Uik tersilap pic lak ekekke ... konon nak beritahu berat dah turun RAYA 2014 nie .. lepas nie x sure lah ekkeke .. so far dah 5 tahun maintain 70kg dgn makanan sihat HERBALIFE , alhamdulillah syukur allah , tq herbalife !

 
Kalau tgk wajah pun ada perubahan , kalau yg perasan lah ekkke , ini hasil dari SKIN Herbalife 1 bulan sebelum raya , alhamdulillah results in 7 days .. now sangat2 satisfied dengan produk SKIN ini ... jom , ada sesiapa berminat .. whatsapp me okeh !


di rumah nenda di Parit Bakar , Muar
setelah 3 tahun kami balik ke muar untuk beraya dengan family dan sepupu2 di muar .. ini semua sepupu2 akk sebelah ayah , dulu mereka semua kecil2 lagi , skrg dah anak2 dara ... ada yg dah bg duit raya kepada anak2 akk dah huhuhu .. begitu pantas masa berlalu

so ok semua .. nanti akk nak BW semula yeee ..
tadi sempat sikit sahaja , insyaallah akan jejak ke rumah2 uols .. aminnnnnnn

oh ya ada yg dah berpuasa 6 ye , dah ada yg habis pun .. akk dah 5 hari , insyaallah esok last dan ahad kami akan beraya .. alhamdulillah , semoga impian seperti tahun2 lepas untuk buat puasa 6 terlaksana ;)

ok2 .. kita jumpa lagi ye ... lps nie .. lepas nie ngehx3



Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) Teladan (23) blog (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...