Friday, December 13, 2013

KU KUATKAN HATI , TIDAK TAHU KENAPA DENGAN DIRIKU


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Salam semua

jauhhh sungguh hati utk memulakan tulisan disini .. entah kenapa huhuhu ..sedih dan sayu melihatkan blog yg aku sayangi disini .. tersadai dan terbiar sepi ... komen2 rakan2 ku baca rapi , namunn hati ini bagaikan sepi dan kosong disini .. tidak tahu mengapa .. risau di hati sentiasa ada setiap kali melihatkan link blog ini di bookmark bar .. pandang2 ku jeling2 .. namun tiada gerak hati utk terus menulis ..

tangan seolah kaku .. lidah dan minda seolah terhenti dan tidak seperti dahulu lagi .. tidak tahu dimana silapnya dengan perasaan ini .. ada ketikanya kurasakan blog ini tidak bererti lagi .. entahlah ... noktah terhenti seketika bila cuba utk menjelaskan apa yg dirasa ketika ini ... ku amati apa yg ku tulis .. fikiran melayang membayangkan pelbagai perkara ... hurmmm apalah yg x kena dengan aku ini ... blog dibiar sepi .. mgkin kerana kepadatan jadual harian , tugas2 hakiki mencari rezeki dan keadaan cuaca yg melanda di sini membuatkan hati tiada disini ...

oh ... susah betul nak di ungkap .. namunnn hari ini kugagah kan jua menulis sebarang dua kata .. rinduu itu ada di celah2 hati , ku tarik keluar dengan kekuatan jari ini .. menekan button keyboard dengan doa agar perasaan entah apa2 ini pergi jauh buat seketika ... ku mulakan dengan bismillah .. menitip sedikit kisah seminggu dua kami disini .. di daerah yg dilanda banjir .. subhanallahhh .. dugaan allah maha besar sehingga aku dan keluarga terasa tempiasnya walau tidak lah seberapa .. namun perasaan sayu dan sedih , penat dan lelah membantu saudara mara yg diduga membuatkan hati sering berbicara sendiri .. semua ini milik allah yg mutlak .. dipijamkan sementara buat kami , merasai dan menikmati .. dikala dikehendaki dia pasti akan mengambilnya kembali ... redha dan iklhas , senyum dan gundah merawati hati mereka ini .. perasaan tidak tergambar bila melihat segalanya musnah ..









keseluruhan rumah musnah bagai tiada erti .. hanya sabar dihati kekal merawat minda dan diri .. semoga allah melimpahkan rahmat dan rezeki yang murah selepas ini kepada mereka

hati aku tetap berdebar2 kerana dijangka gelombang ke2 sedang menanti keesokan hari iatu Sabtu 14hb ini ... daerah pekan iaitu daerah akk adalah yg terakhir air pasang berlalu menyinggah pergi .. semoga diberikan kekuatan kepada kami utk hadapi situasi ini .....



perpustakaan pekan dan kg pelangkah , rumah mak saudara dah pun digenai air sejak minggu lepas .. air seolah menanti dan tidak mahu pergi .. entah kenapa .. inilah yg ditakdirkan kini .. semoga semua berakhir selepas ini ....

ku noktahkan kata2 terima kasih buat rakan2 yg sudi singgah ..doakan akk dan keluarga akk baik dan utk diriku .. doakan aku kuat utk menulis kembali ... semoga sepi dan bosan ini ternoktah nanti .. aminnnn

salam sayang penuh kerinduan buat kalian ! ...


41 comments:

  1. ya allah memang sayu tengok semua gambar ni kak, berat mata memandang berat lagi bahu memikul, kak kita sama2 berdoa moga Allah sentiasa merahmati kita dan tida perkara yang tak diingini berlaku

    ReplyDelete
  2. rumah sapa ni? memang sayu bila lihat keadaan begini.rumah adik akak 2 family juga tenggelam.

    ReplyDelete
  3. Kakak.. sedara akak ke yg terlibat banjir ni.. macam mana saya boleh bantu? Sikit2 adalah.

    ReplyDelete
  4. teruk jugak ye kena banjir.. umah akak camne?

    ReplyDelete
  5. Berbanyak bersabar atas dugaan yang menimpa... insyaallah akan ada suatu kebahagian yang tidak diduga nanti...

    ReplyDelete
  6. Ya Allah kak..sedih falsya tau..semoga akak n family kuat n terus kuat utk hadapi segala ujian dr Allah..

    ReplyDelete
  7. Sayu... :(
    Sabr dn tabahkan hati ye kak, in sha Allah, Allah sentiasa membantu hmbanya, ada hikmah tersendiri utk kejadian banjir teruk kali ni..
    Kami hnya mampu doakan yg terbaik dr kejauhan...
    Sabar kak ye..

    ReplyDelete
  8. moga segalanya cepat2 berakhir.... berat mta memandang, berat lg bahu yg memikul...

    ReplyDelete
  9. Semoga keadaan kembali pulih seperti sediakala..amennn...

    ReplyDelete
  10. banyak bersabar..berat mata memandang, berat lg bahu yg memikul...semoga semuanya ok nanti..

    http://norfaezah-zakaria.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. insyallah kak
    moga2 ada rezeki tuk keluarga dan mangsa2 banjir di sana..hope semua dlm keadaan baik2

    ReplyDelete
  12. Moga tabah dan sbr dgn ujian ini....moga2 ia akan berakhir jua dan insyaallah ada rezeki lain ...hanya dia yg maha mengetahui...

    ReplyDelete
  13. akak kuatkan semangat ye
    maybe kata2 semangat ni agak cliche
    but kite harap akak kuat,
    insyaAllah banjir akan pulih
    be strong akak

    ReplyDelete
  14. banyakkan brsabar dengan ujian dari Allah. simpati dgn apa y terjadi

    ReplyDelete
  15. Simpati atas apa yg berlaku.
    Berat mata memandang, lebih berat yg melaluinya.

    Kuatkan semangat, tingkatkan sabar. Insya allah ujian ini utk meningkatkan darjat kita di sisi Allah...jika kita redha & bersabar.

    ReplyDelete
  16. sabar byk2 yer sis...smoga sis trus kuat N tabah mghdpi ujianNya..apepun Nira doakan y terbaik tuk sume...kuatkan smgat sis

    ReplyDelete
  17. MashaAllah.. Ujian Allah, berat mata memandang...

    ReplyDelete
  18. berat mata memandang berat lagi bahu akk yg memikul..semua yg berlaku ada hikmah..semoga akk akan terus menulis nti..kami semua menanti dengan sabar..semoga Allah permudahkan dan murahkan rezeki akk

    ReplyDelete
  19. banyakkan bersabar kakak ku syg..semoga Allah memberi kekuatan kepada keluarga kakak dan semua yang ditimpa musibah..Sesungguhnya Allah tidak membebani hambanya dengan tiada daya upayanya..berat mata memandang berat lagi bahu memikul..himpunkan tangan tersuakan meminta pada Nya..

    ReplyDelete
  20. simpati dgn apa yang berlaku..Berat mata memandang..berat lagi bahu yang memikul..moga keadaan kembali pulih spt sebelumnya..

    ReplyDelete
  21. Moga segalanya pulih seperti sediakala...akak tabah yea...rietta hnya mampu doakan, namun hati yg menanggng, pasti lebih berat...akk take care yea..

    ReplyDelete
  22. memang tak terkata lah bile tengok sekelip mata je hilang...

    sabar je lah kak...
    umah ita pun masih tak berkemas lagi..mood nak mengemas tu masih tak datang lagi....

    ReplyDelete
  23. Sabar ye kak.. Moga Allah sentiasa merahmati akak dan semua keluarga yang terlibat dengan banjir.

    ReplyDelete
  24. ya Allah kak... sy dpt rasakan keperitan akak skrg ni... moga semua sahabat dan saudara di sana tabah menghadapi ujian ni...

    ReplyDelete
  25. Simpati dengan keadaan yang berlaku.. Moga Ieda tambah menghadapi dugaan ini..

    ReplyDelete
  26. rumah saudara akak kena teruk ye?

    ujian dr Allah kan kak..berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul, harap akak dn klrga tabah

    zura pernah kena banjir masa kt kg..rumah mmg teruk nk kena bersihkan kak...air naik tiggi..masa tu zura n family duk kt Baling.

    ReplyDelete
  27. saya doakan akak dan semua mangsa banjir selamat dan dipermudahkan segala urusan ye..moga2 semuanya akan kembali mcm biasa scepat mngkin..

    ReplyDelete
  28. banyakkan bersabar dan tabah dengan dugaan ini kak..moga akak sekeluarga berada dalam keadaan sihat sejahtera

    ReplyDelete
  29. salam kak...

    kak sy kat kemaman...alhamdulillah tempat sy tak kena...sbb tinggi...dan kawan2 berpindah ke asrama di sini....walau sy tak hadapi nye..tapi sama2 hadapi bersama kawan2.....masak2...tolong la mereka mana yang patut..dgn keadaan yg terasa spt darurat dah..takde air, takde elektrik....takde perhubungan luar.... kalo tgk keadaan rumah kawan2 sy...sama la lebih kurang gambar ini....kuantan n kemaman hadapi ujian dari Nya....tahun ini...ada hikmah disebaliknya....

    ReplyDelete
  30. sabar bayk2 yer ieda... pasti ada hikmah atas dugaan ni.. ! bertabahlah

    ReplyDelete
  31. berat mata memandang berat lagi bahu memikulnya... sabarlah wahai kawan... memang sangat payah tapi itulah yang mampu aku katakan... setiap yang terjadi pasati ada hikmahnyerkan...

    ReplyDelete
  32. ya Allah kesiannye akak...rupenye akak pun telibat same yeak...ye la walaupun saudara mara yg terlibat tapi akak tetap hulurkan tangan untuk membantu....ringan same dijinjing berat same dipikul....lumpur2 kesan banjir mmg letih nak dibersihkan....

    moga semua dipermudahkan kak yeak...akak pun jaga kesihatan tau....rehat secukupnyer....

    ReplyDelete
  33. Akak, kita doakan akak kuat..

    ReplyDelete
  34. Sedihnyer tgk akk, rmh akk ke tu?

    Sga seluruh mangsa banjir tabah melalui ujian ini, DIA turunkan musibah supaya kita tidak alpa kepadaNYA...

    ReplyDelete
  35. Salam kak ieda. Mmg setiap kali d timpa musibah lebih byk yg kita faham soal hidup ni. Hanya yg lalu tahu apa yg mereka rasa. Yg melihat cukup simpati dan terasa juga kesusahan yg dilalui. Semoga tabah dan Allah permudahkan segalanya.

    ReplyDelete
  36. sedih membaca entri akak kali ni..semoga akak & keluarga diberi kekuatan

    ReplyDelete
  37. terharu tengok gambar dan ntri blog ieda..sebahagian musibah dari Allah..untuk menaikan darjat jhambaBya..berat mata memandang berat lagi bahu memikul..semuga Allah tambahkan rezeki dan dipermudahkan urusan..amiin Ya Allah

    ReplyDelete
  38. Perit terbayangkan dugaan yang akan tempuhi ni..semuanya adalah petanda Allah menyanyangi kita...sabar ye kak..

    ReplyDelete
  39. terbaca ttg hsl tulisan ssrg ttg bnjr ni. dia kata petunjuk betapa harta yg kita crk selama bertahun2 sgt senang utk DIA ambil kembali. betapa kadang2 kita alpa ttg harta dunia smp tak ingtkan DIA. bila dilanda musibah baru kita tahu betapa DIA sayangkan kita dgn memberi ujian kecil ini. syukurnya nyawa tak diambil sekali kan?

    ReplyDelete
  40. hrp semuanya selamat kak ieda....

    kami di kejauhan akan mendoakan semuakan akan pulih semula

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) Teladan (23) blog (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...