Tuesday, October 1, 2013

MEMASAK TINGKATKAN KEMAHIRAN ANAK !


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Salam semua

haaa uolss boleh bayangkan tak kalau anak2 uolsss memasak didapur ? ahhaha ada lah macam dlm pic nie kan .. haru .. rasanya kalau macam akak , akak rimas sebenarnya .. rasanya kerja jadi lambat .. entahlah .. mgkin sbb akak bukan jenis yg suke recah sana recah sini .. mata mudah serabut .. bila masak sendiri ia menjadi lebih cepat dan kemas .. haaa hurmmmm its dependss pada ibu kan ..

akk suke juga tgk gelagat anak2 blogger lieya kita tuu .. dia rajin bagi mia mija masak .. mgkin sbb lieya jenis x kesah dan suka tgk bila anak2 membantu .. yelah kalau sekadar membantu memotong itu dan ini ok lagi koot .. akk pun disebabkan ke rimasan akk dan kelambatan mereka buat , last2 akk suh mereka duk depan aje .. siap tlg potong itu ini .. akak buat sambung balik .. ahhahaha rimas2 .. ekekke


kalau jadi macam nie .. mauu sawan akk jadi nyee !

Pernah tak anda terfikir untuk memberi anak-anak kecil berada di dapur? Membantu anda masak atau membiarkan mereka mengambil makanan sendiri? Oh tentu sahaja tidak boleh.
Sudah terbayang keadaan dapur yang akan bersepah dengan tumpahan air, makanan dan kotoran mereka makan berterabur. Apatah lagi dapur adalah antara kawasan yang berbahaya bagi kanak-kanak.
Risiko tersiram air panas, melecur terkena api atau terluka menggunakan objek tajam seperti pisau dan gunting tentu sahaja mendedahkan mereka kepada bahaya.
Namun, tanpa disedari dapur sebenarnya menjadi tempat selamat dan selesa untuk mengeratkan hubungan ibu bapa dengan anak-anak jika tempat itu dimanfaatkan dengan betul.
Cara paling mudah adalah dengan menjalankan aktiviti memasak. Aktiviti bersama memberi peluang kanak-kanak menjalankan eksperimen mereka di dapur dengan bimbingan orang dewasa.
Secara tidak langsung ia mengajar kanak-kanak menghargai penat lelah ibu yang memasak makanan, mereka lebih mengetahui keperluan khasiat pengambilan makanan yang betul untuk tubuh yang sihat dan pastinya merangsang kemahiran sosial mereka untuk menjadi lebih berkeyakinan.
Percayalah anak-anak anda akan belajar banyak perkara daripada dapur. Ilmu matematik, bahasa, sains dan pemakanan boleh diceduk daripada aktiviti memasak.
info : pama


tapi sabriena sejak akhir2 nie suka bantu akak di dapur , kalau dia x dpt nak tolong potong2 nie .. dia akan tolong kemas dapur , cuci pinggan , kemas meja , kadang2 tuu dia mop dapur ! wahhh memang terujalah tgk .. sejibik ikut ayah dia ... cuma ayah dia ada mood .. kalau rajin sampai ke syiling2 dapur dia kerjakan aahhaha ..



10 comments:

  1. Plan nak hantar anak pergi kelas baking time cuti sekolah nanti

    ReplyDelete
  2. Anak sy suka memasak gak.. suka masuk dapur., utk dua thun ni..dia suka tlg "kemaskan" pinggan mangkuk dan periuk belanga...dari dapur angkut ke ruang tamu.., hehe

    ReplyDelete
  3. hehehe bagusnya sabriena~ rajin rajin.sejuk perut ibu~

    ReplyDelete
  4. bagus sebenarnya bila bagi anak2 buat aktiviti macam ni kak... heee...tapi tang sepah tu memanglah tak dapat nak cakap apa...

    ReplyDelete
  5. ada gak bg anak2 el tu masak kat dapur..tp bab nak potong pakai pisau yg tajam2..el kena pegang tgn diorg tu..pas2 nak goreng pun jauh2..diorg mmg suka kak masak2..tp el lah penat ramai kat dapur..sorg nak buat pakat semua nak tolong..jenuhhh x siap masak lah nti haha

    ReplyDelete
  6. adoiii anak kecik lg.. lelaki plak tu.. hehehe

    ReplyDelete
  7. bagusnya anak akak.. ok la tu kak, ringan sikit keja kita..hihi

    ReplyDelete
  8. sy suka je klu anak nak tlong,tp bukan semua benda la dia boleh tolong.berterabur dapur mmg hangn gak la,satu hal nak kemas,dh la ibu boleh tahan malas.haha

    bagus la anak akk,girl mmg kena pandai buat kerja rumah

    ReplyDelete
  9. kalau dapaur luas okey juga..tp kat rumah dapur sempit jer... anak selalu nak tolong...tak bagi potong bawang ke apa.kalau nk tolong sangat..tolong tumbuk bawang jer...hehehe

    ReplyDelete
  10. Wah!! rajin...anak CR suka jugak ke dapur...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...