Friday, September 13, 2013

SIAPA KENAL BUAH NIE ?


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Salam semua

siapa kenal .. sila angkat kaki ! muahahhaa .. kijam ! angkat keyboard aje lahh
haaaaaaaa x kan uolss x kenal .. sedappp manissss .. dah lama x makan .. pokok di kebun akk ada .. cuma buah2nyee tahun nie kecil2 dan x dpt nak amik .. lom sempat masak ranum dia dah leraiii huhuhu .. soo kami sempat pandang2 ajee .. disebabkan geram ngan buah yg sedap2 nie .. kelmarin akak ke pasar tani dan terjumpe buah nie terus rembat ! .. perghhhhhhhhhhhhhhh x menahan huhuh



buah rambai lahh ! ;)

Kulitnya boleh digunakan untuk mengubati sakit mata atau mata merah.. Nak tahu caranya???
 boleh ambil kulit buahnya, tumbuk lumat dan ambil cecair kemudian titiskan pada mata. Insyaallah............., akan ada perubahannya...

Selain itu, Kulit pokoknya pula banyak digunakan untuk mengubati orang-orang yang baru bersalin.. Kebiasaannya kulit pokok tersebut direbus dan diminum airnya.  Tapi pada zaman sekarang ni, Carrotsusu tak pasti sama ada cara ni masih lagi diamalkan ataupun tidak....
Lagi satu, kalau semua nak tahu, sekarang ini banyak produk-produk kesihatan dan kecantikan banyak menggunakan buah rambai sebagai bahan utama dalam ramuan produk...

Dari segi bidang masakan pula, buah rambai banyk digunakan untuk membuat masak lemak..Iaitu menggunakan kulit buahnya..  Walau bagaimanapun, buahnya sedap juga dimakan secara mentah-mentah.... Selain itu, buahnya juga boleh digunakan untuk membuat sup masam....

Dan kalau nak tahu, buah rambai mempunyai pelbagai jenis dan nama.  Antaranya ialah......

~Rambai Telur
~Rambai Lumut @ Rambai Hijau
~Rambai Jantung
~Rambai Langkawi
~Rambai Sarawak

sumber : google 



25 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. buah rambai sedap sangat antara fav saya...memang orang dedulu kulit rambai diaorang buat masak lemak tok dulu selalu masak sedap sangat..

    ReplyDelete
  3. sedapnya.. dah lama tak makan ni.. tp tak reti sangat nak kupas.. selalu pecah.. hehe..

    ReplyDelete
  4. lama daa akak tak makan buah rambai

    ReplyDelete
  5. sedap tuh.. kiki

    baru last week si anak berkata.. 'lama tak makan buat rambai kann ma..' hehe

    ReplyDelete
  6. kenal...sekali telan jer...buah ni kalau nak makan

    ReplyDelete
  7. Kenal sgt...rambai. Ada pokoknya kat kg. Tp skrg dah tak berapa berbuah.

    ReplyDelete
  8. Sedap. Biasanya masa mkn sy arahkan budak ni simpan kulit. Esoknya blh jemur kering utk campur dlm rendang ayam atau daging

    ReplyDelete
  9. Sedap tuuu... masam manis... :-)

    ReplyDelete
  10. buah yg serupa macam rambai, langsat..duku or donkong el x gemo mkn..hehehe tp xsangka byk gak khasiat buah rambai ni eh

    ReplyDelete
  11. lama jg tak makan buah rambai nih.... pokok rambai pun dh kene tebang... alahaiii

    ReplyDelete
  12. heheheh dana suke mkn rambai nih tp tak puas sbb kecik sgt... teringat dulu2 masa sekolah rendha mkn jeruk kulit rambai...sedap sgt

    ReplyDelete
  13. Eeee.. masammmm...teringat masa kecik panjat pokok rambai ni depan rumah tok guru ngaji.

    ReplyDelete
  14. Eeee.. masammmm...teringat masa kecik panjat pokok rambai ni depan rumah tok guru ngaji.

    ReplyDelete
  15. minggu lps tgk ada kat pasar mlm..nk beli tapi tengok macam lebam je..

    ReplyDelete
  16. PM tak pasti samaada pernah makan ke tak buah rambai tuh...huhu

    ReplyDelete
  17. macam lama benor tak jumpa buah rambai nii...budak sekarang mesti ramai tak kenal

    ReplyDelete
  18. mesti la kenal kak. hehe

    ReplyDelete
  19. As salam Kak Ieda,

    Apa khabar?

    Owh rambai! Alaaaa... rindu nak mamam buah ni tau! Dulukan kalau mkn buah ni telan sekali dgn biji2nya pastu nak BO susah..kihkihkih... tp masak lemak kulit rambai mmg sedap! :)) Aduh kecur ayaq liuq org dlm pantang! huhuhuu

    ReplyDelete
  20. tak pernah makan buah ni.. :)

    ReplyDelete
  21. sdapnya buah rambai... dulu tak termakn sbb byk sgt kt rumh di kg,, skrg xde ah mmbeli plak.. huhu

    ReplyDelete
  22. Tak tau lak sy buah rambai nih byk nama

    ReplyDelete
  23. KA kurang minat, tpi ada yg gulai kulit nyer tu sedap !

    ReplyDelete
  24. hu2..suka gak buah rambai tapi kalau dieltakkan sebelah buah mata kucen.. teman pilih mata kucen lea kann.. hik3

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) Teladan (23) blog (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...