Thursday, September 5, 2013

MANGGIS OH MANGGIS !


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Salam semua

adehhh kisah manggis pulak .. sehari dua nie duk ulang makan manggis , ambil dari rumah arwah tuk sedara akak .. adik beradik ngan arwah tuk .. umah dia x jauh .. hubby akak tukang panjat .. mak aihh anak2 toksah cakap memang hantu manggis , deyan dan macam2 buah layie .. bak pepatah tolak batu kayu je anak2 akk nie ekekek ..


































minta maaf lah x der niat nak bg uolss kecurr liur .. tapi inilah hakikat buah yg maha agung cantik ciptaan allah yg kami makan 2 - 3 ari nie .. sebabkan isi beginilah anak2 macam hantu sukekannya ! .. syukurr ciptaan dan rezeki yg allah berikan pada kami sekeluarga ... masih boleh merasa nikmat buah manggis yg memang cantik dan manisss subhanallahh .. kalau uolss dekat , sure akak panjang2kan sedekah atas nama arwah tuk akak ..

anak2 dia suh kami ambil sbb pokok x der org nak panjat .. bila hubby panjat sekali bawak turun 2 beg plastik besar .. balik rumah akak agih2 kan buat jiran2 sebelah dan bawa ke masjid .. syukurrr dipanjang2kan rezeki allah nie .. mgkin kerana itu .. buahnyee ranum dan sedikit tidak pernah buruk kecuali dia jatuh sendiri ke tanah .. ;)

skrg dah nak habis musim nyee .. buah dah semakin kurang .. namun alhamdulillah hubby x jemu amik sbb dia pun suke .. anak2 arwah x duk sini .. adapun sorang sahaja .. dia x terdaya nak makan sorang sbb dia masih bujang .. ekekke bujang terlajak .. upsssssssss !



22 comments:

  1. uikhhhh kus smgt tgk isi dia
    gebu..sure lembut n manis ni kan kak

    ReplyDelete
  2. buah manggis ni suka tengok jer dan suka lukis jer masa sekolah rendah...he he he...tapi x suka sangat makan...

    ReplyDelete
  3. aduh memang kecur air liur nengoknyer... sy pun suke manggis.

    ReplyDelete
  4. akak.. mmg cantik sgt manggis tuh.. lg cantik kalu dpt merasa.. hehe

    ReplyDelete
  5. suka sangattttt...terliur nengoknya

    ReplyDelete
  6. nak sikit.. dah lama tak makan manggis.. cantik isi dia putih2 je..

    ReplyDelete
  7. buash yg pling jujur...rietta suka...tpi skank harganya mahal..

    ReplyDelete
  8. adoii gebus nye kak ..

    sibbaik daku demam kak ..

    ReplyDelete
  9. kalau akak berjiran ngan ieda.. merajuk akak kalau ieda tak bg akak sikit tau... hahaha... akak pun hantu manggis! sib baik kat depan rumah pusaka arwah tok hubby pun ada beberapa pokok.. bila musim mmg puaslah akak & anak2 yg mmg sukakan manggis..

    ReplyDelete
  10. ratu buah!! feveret saya ni kak :)

    ReplyDelete
  11. ayooooo terliur nengok segala manggis tuh... kecur rasa nih kak oi

    ReplyDelete
  12. Sy suk manggis tp yg merah sbb dia manis. Yg hitam yu masam. Tp sedih sbb hubby beli mlm td seplastikbbesar smuanya hitam kak:(

    ReplyDelete
  13. sedapnya.. terliur mak buyung... hehe

    ReplyDelete
  14. sedap ni.isinya manis menggoda

    ReplyDelete
  15. terasa lama pulak PM tak makan buah manggis...huhu

    ReplyDelete
  16. nyum-nyum sedapnyer kak...terliur nengok..kemain cantik isinyer tu...

    ReplyDelete
  17. telan ayaq liyuq sy tgk buah manggis akak ni.. sedapppnyaaaaaaaaaa..

    ReplyDelete
  18. Salam K.iEDAmimi..

    okeh..akak buat saya kecuq ayaq liuq..
    gebu sungguh isi si tampuk hitam ni..

    ReplyDelete
  19. hitam2 si tampuk manggis...
    ni bila dh ada manggis, kena ulam dgn durian skali. biasanya, bila ada kebun doyan, tu yg ada manggis....

    CiM hantu komkom manggis!!

    ReplyDelete
  20. terbaek dari ladang la manggis2 ni kak ieda.. hehe

    ReplyDelete
  21. Alahai.. Sedapnya buah manggis kak. Memang kesukaan tu.

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...