Thursday, August 15, 2013

MOOD BARU NAK ADA : FUH FUH HABUKKKK RAYA !


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 salam semua

huhuhu huwaaaaaaaaaaaaa .. salam semua

aduh2 .. jangan marah semua .. punyalah susah payah nak meniup mood utk mengupdate .. penyakit M sangat besar sedang melanda jiwa akak sejak raya aritu .. entah lah dia semacam kan .. bila buka blog aje .. rasa cepat2 nak tutup .. mgkin sbb akak dah mula PUASA 6 , mood x berapa nak ada .. masih ada yg beraya .. mood raya masih menebal .. sib baikkkkkkkkk lah akk dah x bekerja pejabat lagi .. agak nyee kalau kerja .. haruss ku tolak kereta utk ke tempat kerja .. KENAPA ? sebab x der MOOD ! huwaaaaaaaaaa

oh2 tidak .. semua kena mulakan juga .. betapa banyak habuk yg ditinggalkan dlm blog kesayangan ini ... rata2 rakan2 blog sure masih dlm mood raya , walau kena kerja .. kerja2 harus diteruskan kan .. nak buat macam mana dah tanggungjawab .. macam akak kerja2 Herbalife juga sudah bermula sejak hari ahad yg lepas .. huhuhu rejeki macam nie .. bukan ada bayar bulan ... jadi income kena cari .. sambil2 membantu org nak sihat .. akak juga dpt kebaikan dia kan .. ;) ... ok2 .. kita berbalik pada entry mood raya nie .. huhuhuh bercinta nak update .. nak letak pic .. alkisah macam2 pic sebelum raya lagi yg x terupload disini ... tapi x per .... uolsss pun plan2 jengguk entry akak ye ekekek ..


ketupat yg disediakan sehari sebelum raya ! ... alhamdulillah 50 biji semuanya .. habis pada raya ke3 .. ;
 3 hari sebelum raya .. ayam2 yg dikorbankan sebanyak 12 ekor ! semua di sembelih dan disettlekan oleh kami sahaja .. x hantar ke pasar utk proses punn .. konon nak dpt mood raya kan ekkee .. 4 ekor di tempah oleh mak saudara akak .. selebihnya .. selamat kami masak rendang ayam UTK 2 kuali .. ;))

 
****************
jadi malam tu kami ramai2 cadang buat nasi ayam sudah ! .. semua dah x larat nak masak sbb siang dah sebuk dgn ayam yg disembelih hubby .. akhirnya menu paling simple kami buat .. haaa disebabkan dah agak lama x makan kan .. soo seronok juga .. dan malam itu adalah malam ke 2 kami masak nasi ayam .. sebelum itu dah masak dah .. salad semua ada berbaki .. apa layieeeeeeeeeeeee .. sodap dan menjadi lak tuu ekkek


  ayam yg terhasil ... perapan semua ala2 campak ..
halia , sos tiram , cili sos , gula , kicap lemak manis , serbuk ketumbar , garam dan perencah hilal .. kali nie akak x letak madu sbb sayang kan minyak yg nak di goreng tuu .. soo rencah ini sahaja .. ;))


sop ayam !

 
lada kicap ... sop ayam yg dimasak dan air perapan ayam .. akak letak lada kicap sikit .. kasi pedas2 .. x pedas x jalan ekkeke 


 
 lada .. sop ayam , lada merah , cili sos dan lada ..
blend semua dan masak atas dapur !

 taraaaaaaaaa alhamdulillah menu berbuka 3 hari sebelum raya siap dihidang ..
dulu x rajin buat nasi ayam nie .. skrg dah semakin pandai ekkekeke .. soo insyaallah sebulan sekali kena buat agar x lupa step ..

oh ya nasi ? nasi mak akk yg masak .. senang aje .. cuma guna majerin dan minyak bijan sahaja .. sop bunjut .. dan air sop ayam dimasukkan sedikit sahaja .. dah ! jadi .. perghhhhhhhh memang x menahan lah !


 ps : ok ... untuk entry permulaan RAYA nie agak berat dgn makanan .. harap jgn marah ekkeke .. oh ya ada yg berpuasa 6 tak hari nie ?? akk dah mula dari semalam .. insyaallah settle hari selasa minggu depan sbb ahad nak berhenti sehari .. ada OH dan kenduri kawin huhuh .. nak wat canner kan .. ;))
apa menu berbuka kalian ?



36 comments:

  1. eeee...entri ni mmg menguji kesabaran..org tgh lapar ni...aduiii

    p/s : selamat hari raya kak..semangat..semangat!!

    ReplyDelete
  2. Mood ke laut lagi ni kak. Tak citer pasal raya lagi. Sedap plak tgk nasi ayam tu.

    Selamat berpuasa 6 kak & selamat berbuka ☺☺

    ReplyDelete
  3. Makan ayam yang dipelihara sdiri? Bestnya tu...sediakan pulak beramai ramai..meriahnya..

    Saya plan nak mula puasa ganti dan sunat minggu depan...kat rumah ni tak boleh, asyik nampak makanan je..

    ReplyDelete
  4. Nampak sedap sangat nasi ayam Ieda tu... :)

    ReplyDelete
  5. sabar je la nengok gmbr makanan ni.. adoii

    ReplyDelete
  6. jarang nk dtp ketupat nasi tu skrg...sll jumpa ketupat pulut je..hehe..

    wahh kak..nasi ayam kak tu terliur la sy..hehe

    ReplyDelete
  7. Ini betul pnya mood raya kak..
    sapai ayam pun sembelih sendiri..
    masak pun semua berasaskan ayam.. nasi ayam, sup ayam =)

    ReplyDelete
  8. nasi ayam akak nampak sungguh menyelerakan...

    ReplyDelete
  9. yummylicioius, wah akhirnya ada juga semangat dan kekuatan nak update...clap clap for akak... hurmm...menu nasi ayam tu adalah menu syawal ke 4 saya... he he he...

    ReplyDelete
  10. Ya Allah sedapnya tengok gambar2 ni. Dah ler laporrrrr hehehee

    ReplyDelete
  11. puas hati dpt makan ayam peliharaan sendiri kan kak..bersemangat tgk suami akak proses ayam

    ReplyDelete
  12. tengok gambar time tenghari cenggini, haruslah bertambah lapar jadinya.. ;)
    geram nengok ayam tu.. ;)

    ReplyDelete
  13. Fuh..meleleh tgk nasi ayam...my fav ..dahla posa 6 ni..ada baki 4 hari lg..chayookk...samala kita sabtu ahad stop posa..OH..hehe

    ReplyDelete
  14. rajin tu sembelih ayam ... huhu teringat kecik2 dulu kena paksa ngan tok cabut bulu ayam ..huhu geli

    dasar kan ai ni ..hihi

    ReplyDelete
  15. samala kita.. lps raya mood update blog mmg payah nak mari.. hehe..
    akak pun merasa gak ayam kg raya baru ni.. tp bukan msk sendiri.. mkn kat rumah tok sedara kat benta.. dulu akak tak suka sgt aym kg.. skrg dah blh terima dah sikit2.. hehe..

    ReplyDelete
  16. meriah juga tu tumbang so 12 ekor ayam..hehe

    selamat hari raya maaf zahir batin

    ReplyDelete
  17. Ena pun suka masak nasi ayam time raya kak.. tp utk bbrp family sajelah.. nak masak banyak2 sangat tu tak terdayalah kot sbb x de assistant..periuk nasi pun lom ada yg besar gedabak lg.. lom pandai kot nak masak nasi hayam guna periuk masak manual.. huhu..

    ReplyDelete
  18. Akak dh xkja dh ye..Full time biz ekk...cayokk kita serupa..lg best kn kak...?

    Meriah rya tu haa...ayam pliharaan ye kak..save bjet

    ReplyDelete
  19. PM sampai skrg fail bab menganyam ketupat...hehe

    ReplyDelete
  20. selamat berpuasa 6 kak

    :)


    samalah kak dgn kite penyakit M tu ada juga. hihi

    ReplyDelete
  21. ya allah sedapnya kak ieda!! terus lapar ni kak, tak tahan tengok semua menu tu ;)

    ReplyDelete
  22. sedapnyer..menu diakhir ramadhan..alynn sekeluarga masak simple2 jer..second last pose lagik arr telan kepci jerk..haha

    ReplyDelete
  23. nasi ayam ni klaau pandai buat sos dia memang sedap la..itu kunci utama dia tu..heheheh..saya kalau makan nasik ayam mesti tak bubuh kicap dia tu..:P

    ReplyDelete
  24. Dtg blog kak eida x terasa lapar x sah lah kkn.. Hehe..

    ReplyDelete
  25. eida, akak nak makan ayam kampung, huwaaaaaaaaaaaaa!!!

    ReplyDelete
  26. Salam K.IedaMimi..

    hih...kita sama... mood masih beraya..
    sedapnye nasi ayammmm.. :)

    ReplyDelete
  27. Selamat hari raya kak, sedapnya nasi ayam, Tina pun puasa arini tak tau nak masak apa

    ReplyDelete
  28. sdp nmpk nasi ayam tu...

    lya nk start pose 6 next week..coz sekarang CUTI. hehe

    salam aidilfitri
    maaf zahir n batin

    ReplyDelete
  29. selamat hari raya ....
    seru mood nak update blog hihihi

    wah sedapnyer menu

    ReplyDelete
  30. klu hidangan mcm tu disaji masa bulan puasa .. mau masa melakukan terawih boleh jadi tertidur sbb kekenyangan banget ..
    rajin ieda masak!!!

    ReplyDelete
  31. salam lebaran.sedap betul nampak ayam tu ...suka nasi ayam

    ReplyDelete
  32. assalamualaikum kakak..terliur zila tgk..selmat hari raya kak..

    ReplyDelete
  33. mls lah masuk blog akk dh.kalo masuk sume mkn nampak sedap.

    ReplyDelete
  34. tu dia dah keluarpun... syiioknyer makan nasi ayam....

    ReplyDelete
  35. sebenarnya nasi ayam la menu paling simple khenn ;)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...