Monday, July 15, 2013

ZAHRIEN DAN PUASA KEDUANYA


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Salam semua

haaa kenapa hari kedua bukan ke 5 kan ekekek .. yelah anak teruna akak nie baru masuk hari kedua berpuasa .. bukan apa , hari pertama bangun sahur dia minum air sahaja , x biasa lagi kan .. soo dia ke tadika .. elok2 jam 10 pagi dia makan sama dgn kawan2 lain yg x puasa .. soo akak x kesah .. kesiann x biasa lagi ...

than hari kedua punnn sama , siap bawa balik makanan makan dlm keter ekkeke .. its ok .. x mo paksa sbb kesian dia baru 5 tahun kan .. hari ke tiga punn sama .. dan hari ke 4 iaitu semalam alhamdulillah bila di rumah , bangun sahur , puasanya selamat sampai ke petang dengan hati senang ! ... wahhh kagum sbb x der renggek2 macam budak2 lain tuu .. memang suprise lah kan .. relaxx aje .. tuk dia ngco2 cakap adik dok puasa yeee ... dia siap cakap .. kalau x pose adik x dpt duit raya dari ibu ! agaggaga siapa pula lah chong anak teruna aku sorang nie ekekkeke .. ;)


so pagi tadi .. memang syukur seperti pagi sebelum2nya bangun dengan tenang dan makan dengan seleranya .. bila habis makan siap cakap .. alhamdulillah adik puasa ari nie .. ekkekek
mudah2an sampailah ke petang ... dugaan dia hari nie sbb ke sekolah , di tadika dah siap2 beritahu cikgu dia , waktu makan please tinggalkan zahrien dan yg lain2 di dalam kelas .. jgn diajak ke tempat makan .. dia angguk ... hurmmm wait & see !

ingat lagi pesan Ustaz , jangan di paksa anak yg baru berusia 5-7 tahun berpuasa .. sampai budak tuu lembek2 ke diri ... haaaaaaaa islam mengajar dan menyuruh kita , mendidik anak2 utk bersembahyang ... bukan paksa puasa .. bila dia dah pandai dan biasa sembahyang dia akan secara tak langsung akan pandai nak puasa ... hurmmmmmmmmm , betul lah apa ustaz cakap kan ... itu yg sepatutnya di terapkan ..
bila dia nak puasa sendiri dan kita tgk keadaan tidak memudaratkan dia , soo boleh go on .. ini tidak .. kesiannn budak tuu sampai lembek2 ke diri huhuhu


37 comments:

  1. fae yang dah besar panjang ne pun sometimes lembik je berposa haha lapar gitu haha

    ReplyDelete
  2. hihi.skurgnya dh blja nak pose..

    ReplyDelete
  3. Betullah ieda.. anak kakak semuanya belajar solat dulu. Cuma untungnya anak kakak dulu tadika Islam jadi 5-6 tahun dah malu kalau tak puasa. Tadikanya pun dah inform ibu-bapa masa puasa tak ada makanan..

    Tahniah Zahrien. Auntie doakan Zahrien terus kuat.

    ReplyDelete
  4. besh jew kan tgk anak-anak boleh berpuasa....alhmdulillah...hai salam perkenalan..ayu masih baru dalam dunia blog harap sudi singgah dan follow blog ayu http://qaysaasupplement.blogspot.com tqvm...

    ReplyDelete
  5. bgusnya zahrien..hihi...sy dlu kecik2 pun slalu je xpose..hihi

    ReplyDelete
  6. BETUL KATA USTAZ TU KAK..KALAU QAYYUM SIAP SAHUR DALAM BILIK..HEHEHHE

    ReplyDelete
  7. Takpe, dia kecil lagi. Ajar sikit2 pun dah ok.. Bg dia faham dulu n enjoy masa ni... Syoknya tgk zahrien makan tu.

    ReplyDelete
  8. Alyapun bangun sahur gak tadi (risonya takut dia tertidur dlm kelas sbb seawal jam 4.30pagi dah bangun pagi & tak tidur lagi..)tapi sblm sampai ke tadika, siap tapau makanan ringan cam biskut, air ribena kt kedai runcit, urmmmmm..

    ReplyDelete
  9. Pandai Zahrien belaja puasa ye. Kyra pun puasa tp separuh hari. kul 1pm dia dah stargt lapo.klu kat tadika je la dia posa. klu kt rumah kyra tak puasa...hehehe

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah...satu permulaan yg baik tu kak....lagi pun 5 tahun ni fasa berlajar kan kak....tak dpt full buat half....dpt half pun dah cukup baik dah pada lieya.....

    mia mija dulu pun kak 5 tahun still tak puase lagi ...start 6 tahun baru mule2 belajar dgn halfday....mmg bagus laa zahrien nieh....

    ReplyDelete
  11. good luck zahrien ...

    ReplyDelete
  12. aah kak.kalo dye nk puasa sendiri.apa salahnya.boleh je teruskan.eh nasib akk x letak pic makanan.kalo x terliur dh ni.hehe

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah tahniah zahrein, permulaan memang begitu kan kak, semoga zahrein dpt bertahan hingga genap sebulan nanti

    ReplyDelete
  14. tahniah.. boleh juga berpuasa.. Si Dina saya sangatlah tak tahan... emm so memang puasa yang yok ja setiap hari....

    ReplyDelete
  15. hehehe betul tu Adik dulu umur 5 tahun pun sehari je puasa penuh yg lainnyer puasa setengah hari je... masuk 6 tahun baru berpuasa penuh atas kemahuan sendiri !

    ReplyDelete
  16. Salam Ramadhan Ieda

    Tahniah Zahrien

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah..Tahniah buat zahrien...takpe slow2..nanti lama2 ok lah dia..Insha Allah dapat berpuasa penuh...

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah, tahniah Zahrien, insyaAllah pelan2 boleh punya :D

    ReplyDelete
  19. tahniah buat anak bujang akak 2 ;)

    ReplyDelete
  20. haziq akak dulu masa 5 tahun asyik puasa setengah hari jer.. hehe.. masuk 6 tahun barulah dia boleh puasa penuh.. sebulan plak tu.. skrg dah 7 thn dia sendiri yg tak sabar nak puasa... tiap2 hari tanya.. hehe..

    ReplyDelete
  21. betui kak..
    bdk2 ni tk leh pksa..
    dorang kecil lg kan..

    insyaAllah nnti lama2 zahrien biasa la tu..

    ReplyDelete
  22. tak per la janji dia puasa gak separuh hari sama macam sara puasa separuh hari...dia makan kul 12 lepastu dia sambung balik puasa klakar...

    ReplyDelete
  23. Alhamdulillah.. tahniah zahrien.. xpe kak slow2.. yg utamanya kita tekankan solat.. insyaAllah dengan sendirinya nnt dia nk berpuasa tp perlu juga pendedahan spt ini.. yg pasti jgn paksa kak.. baru 5 tahun je pun.. nak paksa2 pun kesian.. blm umur wajib utk berpuasa

    ReplyDelete
  24. Tahniah zahrein, bgus la dia, sukarela berpuasa.. betul la tu kak kan, kena ajar dirikan solat dulu, disusuli puasa..anak eina tahun depan 5 thn, tgk la mcamana, tahun ni dia tak fhm sgt lg erti puasa,.

    ReplyDelete
  25. Tahniah Zahrien , anda hebat...:)

    ReplyDelete
  26. bagus nya zahrien..mintak kat ibu duit raya kaler oren tu 5 tau..heheheh

    ReplyDelete
  27. good zahrien belajar puasa..

    salam ramadhan kak.. ;)

    ReplyDelete
  28. hehe :D xpe, slow2 didik. xyah nk paksa. sy ni dulu darjah 2 br stat pose pnuh, hee ^^

    ReplyDelete
  29. ema pun tak paksa anak utk puasa...tp dia pun segan tak puasa

    ReplyDelete
  30. Betul tu kak. Kita kena ajar anak solat dulu baru berpuasa. Kalau puasa tapi tak solat pon tak bleh juga kan.

    Tahniah zahrien. Anak bujang saya tu susah betul nak kejut bangun sahur.

    ReplyDelete
  31. Oooo sebaya ngan qila rupanya. Qila pun susah mkn pg. sy suap dia masa sahur. Dpt 7-8 suap ngan milo nmpk ok la dia smpi berbuka. Risau gak klu x mkn kan kak. Lembik budak, takut pengsan nnt

    ReplyDelete
  32. Bagi akak...ajar solat dan pose ni kena seiring. Sbb dua2 ada dlm rukun islam..
    Sbb ada yg kuat solat...tp tak larat nk puase jgk..wlpn badan sihat..

    apa2 pun tahniah kat zahrein...wlpn 5 tahun dh mula belajar berpuasa.

    ReplyDelete
  33. Salam K.Iedamimi...

    alhamdulillah..berjaya zahrien..tahniah tau!
    btl tu..kita harus mengajar..bukan memaksa anak2 dalam berpuasa mahupun solat :)

    ReplyDelete
  34. saya sangat jeles tengok badan anak akak yg 5 tahun tu ok...huhh 3 kali bdn si kecil kat umah...mkn banyak mana pon tak tembam...geramm

    ReplyDelete
  35. a'ah jgn paksa, kesian derang kan.. tapi kalo derang sendiri hati nak belajar seronok gak kite kan..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...