Friday, July 19, 2013

JANGAN MAKAN MAGGI !


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Salam semua

haaaaaaa bukan lah kata jangan makan maggi terus kan ... kekerapan itu harus diperhatikan ..
sumber dari FB .. tapi ada benarnya .. patutlahhh selama ini mak2 kita selalu pesan kat anak2 jangan makan banyak maggi segera nie ... kenapa .. sedap nieeee ... makan hari2 pun ok ekekek ..
hakikatnya , keburukan maggi ini kalau kita ketahui amatlahh menakutkan .. sib baikk lah akak dan anak2 jarang makan .. soo kalau ada pun sebulan 1-2 kali aje masak .. so pek 5 bungkus maggi tuu memang utk sebulan sahaja .


Jangan terlalu kerap makan mee segera. Ia antara penyebab kanser seperti kanser usus. Bagi masa sekurang-kurang 3 hari. Jika hendak makan sekali pun, panaskan dan buang air rendaman.

ps : menu berbuka dengan maggi goreng enak juga kan ! ngehx3


39 comments:

  1. Myra dulu masa study 10 thn lepas sminggu sekali layan maggi.. Now dah jarang makan ;)

    Memang le sedap tapi tulah.. hehee

    ReplyDelete
  2. ermmm..sejak2 TTC ritu mmg jarang mkn..sesekali bila teringin tu abis semua rencah nak letak bg sedap..huhuhh

    ReplyDelete
  3. Btl la kak mmg xelok...

    Tp anak sy yg kecik tu xnk mkn benda lain selain maggi, masuk smlm dh 3 hr beturut2 mkn maggi, maggi goreng la, kuah sikit la, kuah byk la...adeh! tp klu bt maggi grg mmg sy rendam air panas & toskan la...huhu

    ReplyDelete
  4. jue pon suka makan megi..tapi mmg tak bagi diri sendiri makan selalu..at least sebulan sekali dua kali camtu..pastu jarakkan hari nak makan..sedap mmg sedaplah..tapi tula kan..thanks for sharing kak ieda :)

    ReplyDelete
  5. fae suka makan maggi goreng. yummy ^^

    ReplyDelete
  6. mmg bahaya..tahu bahaya tetap nak makan juga...hhehehe..sebab senang dimasak.

    ReplyDelete
  7. sejak puasa lama dah tak mkn megi..hiihi

    ReplyDelete
  8. anak anak sy pun kejap2 nak megi. tp x bagi. mcm2 alasan sy ckp. tp bila dorang request kat nenek, nenek bagi je.

    ReplyDelete
  9. sy mmg bukan penggemar maggie..
    masa zmn study pon...
    mmg jarang mkn maggie..

    now pun kt umah tu..
    stok maggie pun mmg jarang sekali beli..hehe..

    ReplyDelete
  10. alaa yg tak boleh ni laaaa yg sedappp :D

    ReplyDelete
  11. megi mmg bahaya kn..tp sedap...huhu

    ReplyDelete
  12. Mase cbuk maggi cup la jd kwn baik.....

    ReplyDelete
  13. selain wax yg diperkatakan tu.. rasanya kandungan MSG yang banyak dlm rencah tu pun bahaya jugakk.. bukan setakat jenama maggi.. tp jugak jenama2 lain asalkan namanya mee segera..

    ReplyDelete
  14. saya layan maggie bila teringin je..huhu

    ReplyDelete
  15. megi mmg sedap wpon tau bahaya...

    ReplyDelete
  16. megi mmg x bgs.. dh lama x mkn..

    ReplyDelete
  17. hehehe....adik sll msk maggi buang air first mcm akak ckp tu...tp kiter belasah jer mcm tu...heheehe...

    ReplyDelete
  18. falsya suke meggi..tp skang nie dh xmkn dh..nnt kene bebel ngan somi..ehhehe..

    ReplyDelete
  19. kalau kat rumah mmg tak makan.. mama bising nanti.. huhu..

    ReplyDelete
  20. Kakak rasa ieda entah dah berapa banyak dah dlm perut kakak sebab masa belajar dulu terpaksa makan maggi. Sebab itu dah tua ni dah jadi tak suka dah puas masa anak dara dulu...

    ReplyDelete
  21. megi maknan budak pandai bak ckp sesetengah org la...hahaa...saya suka megi kari..

    ReplyDelete
  22. zaman skolah2 mmg xreti mkn megi cz mama xpenah beli ..

    now dh kawin , huby yg ajor.. wakakakak

    ReplyDelete
  23. dah lama x makan megi ni.. tetiba teringin plak ni ha.. ;)

    ReplyDelete
  24. bahaya tp sedap.. itu yg susahnya

    ReplyDelete
  25. KA sesekali bermaggi juga !

    ReplyDelete
  26. Salam K.Iedamimi..

    hihi..cma suka mkn megi.. tapi jarang..
    biasalah..yg pasti..instant tu, mesti ade yg memudaratkan..

    ReplyDelete
  27. Sekarang nih memang jarang sangat PM makan maggi kak, zaman duk asrama dulu selalu lah,hehe

    ReplyDelete
  28. mkn time teringin atau terlapar hehe

    ReplyDelete
  29. mmg rmai tahu maggi ni tak bagus tp org tetap makan.mudah n sedap katakan

    ReplyDelete
  30. Dulu saya ada buat entri tentang bahaya makan mee segera..bukan ada wax je macam-macam menda ada dalam tu. Tapi macam bole caya ke tak sumber dia.

    Masih makan meggi. Hahaha...Kadang-kadang tengah makan rasa loya tekak bila teringat. Camner tu

    ReplyDelete
  31. mkn megi klu itu pilhan terakhir jer..

    ReplyDelete
  32. dulu mmg hampir tiap2 mlm maggie.. dah lama gak kurangkan mkn maggie.. dulu mmg pernah tgk member rmh masak maggie, buang air yg pertama.. kemudian masak lagi.. mula2 tgk mcm pelik je... hehe

    ReplyDelete
  33. dr dulu mmg kurang layan maggie nie sbb mak mmg marah makan maggie...huhu

    ReplyDelete
  34. zaman dok sekolah asrama dulu mmg kerap layan maggi..cepat di masak, sedap di makan. murah lagii.

    skrg, sgt jarang makan sbb tau tak elok. sesekali je kalau teringin.

    ReplyDelete
  35. agak lama jugak dah tak mkan megi, tetiba teringat :)

    ReplyDelete
  36. fav anak laki ai...huhu

    ReplyDelete
  37. sedap tu memang sedap tapi tetap ada had untuk anak2 sampai kena sorok agar dorang tak addict dengan maggi.

    ReplyDelete
  38. I duk bujang so maggi kena ada...tp x selalu la mkn...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) Teladan (23) blog (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...