Wednesday, July 31, 2013

CHEESE BAKED MACARONI


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Salam semua

Ok .. hari nie nak sharing pic yee bukan resepi .. ala mudah sahaja buat nie rasanya ramai yg dah tahu macam mana nak buat cheese baked macaroni nie kan ... haa kann .. ada yg x pandai ? sila angkat kusi ! ahahhaha lawak lahh akak nie ... ok2 .. resepi x der ... sbb akak macam biasa .. masak memang x pernah ada resepi .. main campak2 sahaja .. ikut sesedap rasa ... alhamdulillah x pernah mengecewakan ..

ok .. macaroni grg nie macam biasalah .. bahan2 uolss boleh letak sesuka hati uolss .. grg macam kita grg mee tuu .. bawang putih , merah dan lada wajib .. add on cili sos dan tomato serta sos tiram .. bagi rasa sedap dan menarik ! ngehx3 ... garam ! jangan sesekali lupe ..........




ok .. ini bab buat sos dia ... wahh ini memang akak x pandai .. kebetulan adik akak di KL tuu balik , so dia banyak guide akak utk buat jadi lebih sedap ... bahan2 macam biasa . ... planta , tepung apee erkk huhuhu , fresh milk dan beberapa keping cheese ... adunkan dlm still macam nie sampai lah agak2 ledut tuu angkat lah ...

 susun cheese dalam loyang sesuka hati .. akak letak 3 keping sahaja ..


siap macaroni dan toping dia .. masukkan macaroni dlm loyang .. akk buat 2 bhgian , bahagian pertama letakkan toping juga kemudian letak lagi macaroni .. last sekali letakkan toping dan cheese diatasnya macam pic bawah nie .........

siap .. bakar dlm suhu 180 sahaja ... lebih kurang 1/2 jam ... haaa lebih kurang lahh sbb akak tgk juga .. dah nampak cheese atas tuu macam dibawah nie dan naik wangi baru akak angkat ...


taraaaaaaaaaaa siap utk dihidangkan .. alhamdulillah semua suke .. specially ayah akk ! ahhahaha tu macam x caya tuu .. dia menambah2 makan .. haiiii ekekeke ... sebahagian akak simpan utk sahur .. syukur lah .. dah pandai buat toping nie .. leh lah lepas nie buat sendiri ekkee .. kan kan

haaa uolss ... menu apa petang nie ??
anak2 akk request buat cheese baked nie lagi huwaaaaaaaaaa


17 comments:

  1. lama betul tak makan macaroni...selalu makan meehoon, mee kasar, spageti..:)

    ReplyDelete
  2. Puasa ni hampir setiap hari makan nasi... Menarik nampak ni, ai kalautgk awal dh singgah di giant beli barang utk buat ni..

    ReplyDelete
  3. lorrrrrrrrrrrrrrrr tempek pic makanan lagi, sib baik perut dah kenyang..

    ReplyDelete
  4. Salam akak...
    Tak pernah buat makaroni bakar, tekak org melayu katakn. Dulu masa duk hostel dewan mkn selalu msk sup makaroni,

    ReplyDelete
  5. perghh. terbaek.. kirim2 la sikit kat org bujang yg x reti masak kat sini kak.. hehe :)

    ReplyDelete
  6. izan tak pernah lagi try buat ni kak ieda. nanti2 lepas puasa bolehlah cuba. skrg ni masak2 yg simple je utk buka.

    ReplyDelete
  7. perkh feveret tu kak, ntah naper western food terutama yg pasta2 ni mmg feveret dr dulu sampai skrg....

    ReplyDelete
  8. menarikkkkkkkkknya.....

    ReplyDelete
  9. Dah lame x mkn macaroni....

    ReplyDelete
  10. teringin gak nak wat cis bake makaroni ni..dah ada oven baru ni must trylah resepi akk ni hehe

    ReplyDelete
  11. penah mkn tp tak penah buat .. hehehe

    ReplyDelete
  12. *telan airliur laju2*

    ReplyDelete
  13. Perghhhh...sedap tu ☺☺

    ReplyDelete
  14. aduhh sedapnyer..bulan pose ni tak masak makaroni lagiii..dapnyerrr

    ReplyDelete
  15. Wahhh sedap betul lah tu. sampai request nk lagi..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...