Tuesday, July 9, 2013

BUAH - BUAHAN SEMAKIN MAHAL


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Salam semua

esok kita semua akan menyambut bulan ramadhan yang mulia ... insyaallah sampailah kita ke penghujung nya dengan sempurna dan sihat hendaknya .. hurmm nie haa nak cerita , semalam akk ke tunas manja , terasa tekak nie nak membeli buah2an .. yelah peti ais rumah tuu kalau x dibeli dengan buah2an .. x best sbb memang dah jadi amalan akak dan family akan blend buah2an utk diminum bersama shake Herbalife kami .. yum yum ! ...

kalau x blend punn anak2 memang suka makan buah2an .. soo stok buah2 harus ada didalam peti .. nie haaa nak cerita pasal mahalnyeee buah2an skrg nie uhuhuh ... 3 biji dah dekat 4 ringgit .. kalau anggur tuu sesekali sahaja boleh beli .. kadang2 tuu x munasabah harga buah2an nie huhuh .. kalau anggur ada yg harganya x sampai 8.00 memang akak akan beli , sbb payah nak dpt harga macam tuu kan huhuh

macam nie sahaja kadang2 dah sampai dekat2 20.00 ... huhuh macam manalah org yg susah2 tuu nak makan buah2an macam nie kan .. akak nie kalau anggur tahan sebulan koot ekekek .. makan sikit2 , x pandai ajar anak2 ngadap dan perabeh terusss ekkee

buah lai sedap di blend dgn vanila shake Herbalife .. menjadi kegemaran ummi akak , nie paling murah yg akak tgk .. sbb buahnya sederhana besar sahaja .. :(

belimbing kegemaran akak lahh .. beli cicah asam boy ! ... wahhhh puasa2 nie kannn .. duk terbayang dlm peti x sabar nak berbuka nanti ! kekekeke


anggur utk suami dan anak2 .. sesekali beli dgn harga 5.00++ ini kira murahlah .. kalau tidak almost 8 -9.00 .. tuu akak pandang aje lah ... rasanya x berbaloi kalau beli melainkan dah teringin sangat ! haaaaaaaaa sib baik anak2 x kesah ekkeke .. tapi kalau vitragen tuu wajib dahh .. kalau zahrien x ikut .. akak sendiri ambil sbb bila tgk dia terbayangkan vitagen !

aduhhhhhhhh memang mahal kan buah2an skrg .. kalau beli di gerai2 tepi jalan lagilah .. mahal betul .. kadang2 tuu nak sihat dan segar makan lah buah2an tempatan , kalau dah buah2an tempatan mahal nak mampos ! macam mana nak beli hukhukhuk .. haaa bila fikir macam nie kannn .. nyesal x tanam buah2an kat kebun kawasan rumah ekekek .. kalau ikutkan nak jeee .. tapi tangan nie bukan tangan jenis bertani ! ekkeke

hurmmmmmmmmmm apa2 pun belanja berpada2 ituu adalah sunnah dan ajaran nabi .. x lah bila kita susah , kita susah nak terima keadaan .. alhamdulillah , syukurr akak redha dengan pemberian allah sebaik ini .. memikirkan masih ramai yg semakin hari semakin susah dgn keadaan ekonomi skrg ini ...:(


23 comments:

  1. kak kalu beli kt psr mlm or kt pasar buah lg murah... kalu kt psr mlm selalu dia jual selonggok rm5, ada mcm2 kak... anggur hitam yg takde biji tu pun dpt banyak kak.... kalu rm20 blh dpt banyak buah kak...

    ReplyDelete
  2. mmg kak skun mahal2 buah2 ni
    tu yg kdg2 rs malas nak beli
    even kt pasar malam pun mahal
    tiba2 teringat kat rock wok penang ni..sllu jual buah2an 10biji RM5..alahaiii bila nak g ntah..situ murahlah

    ReplyDelete
  3. Mmg mhl kot skrg ni. Tgk suami beli pun anggur mesti x lari dr 15 ringgit anggur tu tp tahan la tiga hari kot. Syafiq ngan qila suka anggur. X dpt dah bwh rm8 klu kat sini yg seedless. Mahal ooo mmg mahal. Botak kepala.

    Eh lupa nk tny, akak simPan camne smpi thn lama sgt anggur akak tu? Simpan dlm tupperware ke?

    ReplyDelete
  4. akk.sy suka beli buah kat pasar malam kak.murah.5rm 1 bakul.

    ReplyDelete
  5. saya pun nak tambahkan stok buah utk buat kudapan di bulan puasa ni.. esok lah beli, sekali singhah masa balik dr sekolah , ada pasar malam.

    ReplyDelete
  6. iyer... buah makin mahal & kadang 2 da x segar sgt pon hu3

    ReplyDelete
  7. Pandainya anak2 Eida tu makan berjimat, budak2 ni, urmmm selagi ada, selagi itulah dipunggahnya tp badan xmo besar2

    ReplyDelete
  8. tu murah lg akak.hani ngan hubby lau beli buah kat jj,memang jejak 70-80 nyer.tu pun xsmpai sbulan.huhu..memang mahal la skang.nak2 anggur

    ReplyDelete
  9. skrg ni.. bukan buah je mahal.. ayam pun naik harga balik.. aduhaii.. dorang ni.. pandai btul ambik kesempatan..

    ReplyDelete
  10. ape je yg tak naik harga skrang kak...semua bende boleh dikatakan ...pandai2 la kite bajet kewangan dlm perbelanjaan seharian kan kak...

    bagus family akak amalkan mkn buah gini....amalan yg sihat gitu...

    salam ramadhan buat akak sekeluarga...semoga ramadhan kalini memberi keberkatan kepada kite dan kite mendapat rahmat dari NYA...in sha Allah.....

    ReplyDelete
  11. skrg ni semua pun mahal kak... gaji je yg x murah.. hehehe

    ReplyDelete
  12. beli buah sekali sekala je sbb kat rumah sy buah xlaku.. tp kalo kat rumah mak, mmg sentiasa ada stok sbb abah suka buah.

    ReplyDelete
  13. Org yg berniaga pun nk untung berlipat ganda
    X nak sket2 so jd mcm ni la mahaiiii

    ReplyDelete
  14. betul la kak..skang nie buah dh mahal..xyah cite pasal buah import..buah tempatan pun dh mahal..

    ReplyDelete
  15. beli kat pasar malam murah eida..pasar malam tempat saya la..tempat lain tak tahu la..kat sini sekilo 7 ringgit anggur...kalau beli lebih dari sekilo dapat murah sikit..epal,lai,pear..memang murah..saya selalu beli yang memang dia dah siap2 dalam bekas..epal,limau lai,pear sepuluh biji 6 ringgit macam tu..saya pernah beli anggur atas kedai.kedai buah la..sekilo 18 ringggit..mahal benor..sebab tu kalau nak beli buah saya lebih suka beli kat pasar malam..kat pasaraya tak suka sebab banyak lebam..

    ReplyDelete
  16. jrg sgt beli buah2 sbb yg mkn nye sy sorg je ..anak2 tak brape suka wlupun dah ajar dr kecik kena tgu besar sikit kot

    ReplyDelete
  17. sekarang semua benda pon makin mahal la kak....

    ReplyDelete
  18. MEmang mahal kak. Sebab tu saya suka beli kat pasar malam.

    ReplyDelete
  19. Saya kt sri iskandar ni ok kot buahnyer tak mshal cuma ayam jer yang mahal...

    ReplyDelete
  20. dah serba serbi mahal...

    ReplyDelete
  21. Betul tu Dana...apa barang pun mahal sekarang ni...Tulah kadang rela tak makan buah sebab mahal

    ReplyDelete
  22. Betul tu Dana...apa barang pun mahal sekarang ni...Tulah kadang rela tak makan buah sebab mahal

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...