Wednesday, July 3, 2013

Balas Kejahatan Dengan Kebaikan


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Salam semua


Rasulullah saw. bersabda, “Bertaqwalah kepada Allah dimana jua engkau berada dan balaslah perbuatan buruk dengan perbuatan baik niscaya kebaikan itu akan menutupi keburukan dan bergaullah sesama manusia dengan akhlak yang baik.” (HR. Tirmidzi)

Balas keburukan dengan kebaikan ..


18 comments:

  1. Bagus di amalkan..kan kak :-)

    ReplyDelete
  2. Jika kejahatan di-balas kejahatan ... Maka itu adalah dendam ...

    Jika kebaikan di-balas kebaikan itu adalah perkara biasa ...

    Jika kebaikan di-balas kejahatan,itu adalah zalim ...

    Tapi jika kejahatan di-balas kebaikan,itu adalah mulia dan terpuji ...

    ReplyDelete
  3. As salam K.Ieda,

    Akak apa kabar?

    Perkongsian akak harini mengingatkan saya pada pesanan mak saya, biar org buat kita (jahat) tp teruskan sahaja bebrbuat baik dgn org... sunnah Rasullullah tu :))

    Salam Ramadhan kak :)

    ReplyDelete
  4. setuju, dari dulu saya mengamalkan buat baik kepada sesiapa sahaja tak kira bangsa, agama dan keturunan...biar yg jahat Allah yg balas...hehehe

    ReplyDelete
  5. buat baik di balas baik.InshaAllah

    ReplyDelete
  6. in sha Allah kak...moga kite tergolong dlm golongan yg bersih iman dan hatinyer....dendam kesumat terhindar dari hati....

    ReplyDelete
  7. Baru semalam menitiskan airmata sebab sedih mengenangkan anak2 yg berlagak BOS dgn ibu sendiri.. tgk2 baca sini kat blog akak.. hati menjadi sayu.. berdoa agar diri ini tetap sedar dan ingat.. harta bukan menaikkan harga diri.. hanya iman yg meningkatkan harga diri.. moga2 kita tak lupa asal usul kita kann kak.. :)

    ReplyDelete
  8. kejahatan yang dibalas dgn kebaikan akan membenihkan kebaikan, juga rasa kasih.

    ReplyDelete
  9. mmg baguskan kak kalo org buat jahat kat kita tp kita tetap balas baik jer.. tp skrg ni mcm sush je nk jumpa situasi mcm tu.. ;)

    ReplyDelete
  10. time ksih kak ats peringatan..tu lah...kdg2 kita mudah je nk maafkan org..tp susah nk lupakan..tu yg sllu je rse bdendam..mulut kta maaf tp hati msih teringat je

    ReplyDelete
  11. Peringatan buat diri sendiri. Yang pasti, setiap perbuatan jahat pasti ada balasannya.

    ReplyDelete
  12. pernah lalui nie...payah kak..org dh buat jahat pd kita..kita nak buat baik pd dia..dh hmpir 10tahun dh kisah sy nie, masa study dulu..tp smpai skrg rasa xsuka bila tgk pempuan tue..menyampah kot

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...