Thursday, July 25, 2013

AYAM KAMPUNG DAN AYAM KACUKAN !


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Salam semua

huwaaaaaaaaaaaaaaaa sedih baru nie dpt update ! .. nak buat macam mana , semalam sebuk sgt2 lah kak nie .. boleh dikatakan seharian dan hari2 lain pun sebuk .. x der mood nak update kalau kita banyak urusan yg nak di buat kan huhuh .. nak buat macam mana .. bulan puasa nie rasa masa terlalu cepat berlalu .. sekejap je dah tghari .. sekejapp juga dah rasa nak ke petang .. mlm lagilah .. lepas terawihhh terus rasa nak tidoo huhuhu

nak cerita mengenai ternakan hubby iaitu ayam kampung nie .. alhamdulillah dah semakin menjadi .. kira air tangan hubby nie menjadi lah kan ;) seronok tgk .. dan ayam2 nyee dah semakin besar dan masak2 ranummm aje utk di jual dan disembelih ekeke ;)

 ini reban pertama ayam ternakan hubby ... ayam nie ada yg dah dikacukkan dengan ayam hutan dan ayam belanda .. baka dia besar2 .. kasar2 dan daging sedap ! ;)

ada lebih kurang 20 ekor dlm nie ;)

dan ini adalah anak2nyeee ... dah anak dara dahhh .. akak dan hubby jaga dan bagi makan almost 4 months .. cepat membesar ayam2 nie ... syukur lah , raya haji dah boleh kira2 utk jual atau buat masak ! ;)


ini reban ke 2 ternakan hubby ... ;) alhamdulillah semakin hari semakin suke dgn hasil yg hubby usahakan ..soo far dah ada org2 cina yg dtg membeli .. mereka suke sbb skrg payah nak cari ayam kampung pure nie ;)
sekilo RM 10.00 - siap proses 15.00


dan alhamdulillah juga ada yg kami masak gulai rebah bangun , sekarang nie sebulan sekali mesti sembelih ayam kampung .. masak dan diagihkan dengan jiran sebelah rumah .. alhamdulillah , allah permudahkan rezeki yg ada .. dptlahhh beri pada sanak saudara merasa ;)

gulai nie menjadi kegemaran kami sekeluarga sejak lama dah .. so far anak2 dan suami memang suke ... percaya atau tidak , kalau gulai nie di masak oleh ummi akak baru nampak sedap dia .. akk ?? lom cubee layieee ekekkee ;) ... aci !


ps : eh .. eh .. tetiba ada pic makanan kannn .. alaaaaaaaa sikit jeee sekeping jeee punn ekekke


18 comments:

  1. Org cina suka ayam kg.. Hrga pun berbaloi2 jgk... Kalau nk tgk ok ke x jgn lupa kira budget harga makanan.. Tp ok kot...ayam kg x cerewet bab makan....
    Yg pasti gulai tu...slurpp slruppp..!

    ReplyDelete
  2. lorrrrrrrrr naper Ieda dok jauh nun di sana, kalu tidak mau sebulan @ 2 kali sebulan akak order ayam kampung siap diproses.. feveret tu, kalu akak gulai darat jer..

    ReplyDelete
  3. ayam kampung lau masak kari org goreng cam tu je mmg sedap kak woiii...best betul tgk ternakan akak ngan en. hb..mcm nak buat le pulak cam tu tp kena cari rumah atas tanah lah ngan keluasan tanah cam umah akk tu..bestnye lau dpt wat cam tu

    ReplyDelete
  4. Sedap tu kak gulai ayam kampung.... :-)

    Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  5. bestnyer dok kg boleh bela ayam ber reban reban

    saya dl boleh je mkn ayam kg
    laaa ni,, je buat hal,,, jadi gatal gatal,,,kulit,,

    ReplyDelete
  6. Byknya ayam yg ada..bestnya.. :)

    ReplyDelete
  7. aduh kak... sdap nyew...
    opsss~ takleh lelebih...
    kang makruh lak... heeee~
    ayam kampung lagi best kan kak, dari ayam bandar.. n ayam suntik, heeee~

    ReplyDelete
  8. Salam Ramadhan Ieda...

    Lama tak masuk blog ieda, dah berwajah baru rupanya. Cantik!

    Wah! Dah mula ternak ayam pula, senanglah nak buat juadah raya dengan ayam ternakan sendiri nanti. Semoga sukses selalu ya ieda.

    ReplyDelete
  9. abah sy pun bela ayam kampung...tp bukan nak jual. buat mkn je.

    ReplyDelete
  10. Salam K.Iedamimi...
    Bela ayam untung... alhmdulillah..
    Moga semakin brtmbh hasilnye....

    ReplyDelete
  11. wahhh pandai akk n suami tambah pendapatan kan.mahal taw ayam kampung.

    ReplyDelete
  12. mesti sedapkan ayam bela sendiri..

    ReplyDelete
  13. seronok bila kita buat satu kerja dpt hasil kan kak

    ReplyDelete
  14. memang ayam kampung lg sedap especially buat kari dgn sup…best ni kak..leh kembangkan bisnes…semoga berjaya.amin..

    ReplyDelete
  15. Nmpk sedap gulai tu. hihi

    Murah lg harga aym kat sana ye kak. Kat segamat rm18 sekilo

    ReplyDelete
  16. kak masak rebah bangun tu cara mcmmana.teringin pulak nak try masak :)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...