Monday, June 17, 2013

Bacaan Udara Tidak Sihat Dikesan Di Enam Kawasan


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Salam semua

pagi2 lagi dah baca pasal keadaan cuaca skrg nie .. x dinafikan memang memerlukan kita tidak berada di luar rumah lama2 .. panas dia lain macam , dan kalau redup pula berjerebu semacam .. aduhh dgn keadaan skrg nie , banyakkanlah minum air masak , kalau tidak anda akan mengalami dihidrasi .. sangat bahaya .. kalau boleh kurangkan minum manis .. lebihkan sekurang2nya 3 liter dalam satu hari , barulah boleh balance dgn cuaca yang tidak menentu ini ..

dan pihak berkuasa kesihatan pun dah bagi nasihat kpd orang ramai , kaau boleh jangan melakukan xtvt luar rumah .. semalam pun kakak akak ada beritahu keadaan jelebu semacam di beberapa daerah di pekan ini . Dia sampai x kuar rumah seharian sbb risaukan keadaan berjerbu ini .. kebakaran tiada , tapi boleh nampak kesan jerebu di banyak tempat ...

PETALING JAYA: Keadaan jerebu semakin teruk di Semenanjung Malaysia dengan enam kawasan mempunyai indeks pencemaran udara (IPU) melebihi 100, yang dianggap tidak sihat.

Pihak berkuasa kesihatan telah mengeluarkan satu nasihat umum untuk orang ramai, terutamanya mereka yang mempunyai masalah pernafasan supaya mengelakkan aktiviti luar.

Pada pukul 11 ​​pagi Ahad, Jabatan Alam Sekitar mengesan bacaan kualiti udara yang tidak sihat bagi Pelabuhan Klang (104), Melaka (129), Linggi (117), Sungai Udang (120), Muar (125) dan Kijal (101) dengan kawasan lain di Semenanjung menunjukkan tahap yang baik dan sederhana.

Pihak berkuasa kesihatan sedang memantau keadaan dan akan mengeluarkan lagi nasihat awam dari masa ke semasa.

sumber : mstar

apakah tandanya ??
semoga kita semua di lindungi oleh allah 
hanya tinggal 25 hari sahaja lagi kita nak menyambut Ramadhan .. harap2 kita diberikan kesihatan yg secukupnya untuk menyambut dan seterusnya dapat menjalani ibadah ini sebaiknya ... aminnn

 ps : pagi ni ada kelas usrah , ikut ummi akak ... kena ada program penyucian hati dan nurani nie , sekurang2nya 2x sebulan kan .. insyaallah semoga mendapat keberkatan dari allah yg maha kuasa ..

13 comments:

  1. ahalh, kat muar pn teruk jugak jerebu nie..sy pn dh mula rasa sesak nafas....

    ReplyDelete
  2. pg sabtu, kereta saya penuh habuk kesan kebakaran hasil kebakaran hutan simpan dengkil... serammmm

    ReplyDelete
  3. jgn terlalu byk wat aktviti luarla cmni kan..

    ReplyDelete
  4. pagi-pagi dah bau asap.. :(

    ReplyDelete
  5. patut la nampak kabur je.. ingtkn mendung.. hmm.. kl ni mmg biasa je jerebu... udara sntiasa x sihat... mmg kna minum air byk2..

    ReplyDelete
  6. kat ipoh nasib ok je huhu

    lg pun cuaca skrg mmg tak menentu

    duduk rumah je lah

    lg selamat

    ReplyDelete
  7. JB mungkin tak ada sebab ada hujan ieda. Semalam siang panas bukan main tapi malam hujan lebat..

    Allah nak uji juga kan..

    ReplyDelete
  8. patutla kat sini mcm jerebu je..igtkan kabus pagi...huhu

    ReplyDelete
  9. Jarang sgt hujan skrg ni. Masa hantar AI g airport, walaupun pagi tp ada kebakaran kawasan dengkil. Mmg biasa kat situ. Tanah gambut. Tp.. rasanya Allah lebih tahu. Biasalah nak masuk bulan puasa dan raya mcm2 kejadian berlaku.

    ReplyDelete
  10. cuaca sekarang mmg tak sihat.macam2 pencemaran

    ReplyDelete
  11. kne krgkan aktiviti luar kita lah kan !

    ReplyDelete
  12. Kena hadkan aktiviti luar lah macam nih.

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah skng dah bertmbh baik kan...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) Teladan (23) blog (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...