Monday, May 27, 2013

KELEMUMUR KU SUDAH HILANG ! AJAIB ...

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

ok2 .. salam semua .. huwaaaaaaaaaaaaa 2 hari x bersiaran rasanya , mlm tadi je up entry pasal UAI kawin layie .. apa2 pun tahniah yee .. dia nak ikut bang SY koot ekekke .. doakan ajelah mereka bahagia ..

haa nie nak cerita asal kelemumur nie .. rasanya akak selama nie , x pernah lagi story pasal akak ada kelemumur di kepala nie .. sejak bila akak x sedar adanya kelemumur nie .. tapi apa yg akak perasan , akak memang x boleh nak berambut panjang .. kalau panjang akak ada kelemumur dan berkerak gitu .. risau juga sbb gatal .. bila duduk ngadap komputer haaaaaaa start lah mengaru kepala , dah macam kera lak ekkeke ..

sampai ada satu2 masa , sabriena akan jadi tukang garu dan leraikan kelemumur akak nie .. adehh memang geram lahh .. meh nak citer serba sikit pasal kelemumur nie ..


Kelemumur atau nama saintifiknya pityriasis capitis adalah satu fenomena biasa yang dialami oleh 50 peratus daripada populasi manusia dan dihidapi pelbagai latar belakang masyarakat. Di Malaysia, pengidap kelemumur dianggarkan seramai 4.3 juta orang sementara di United Kingdom 11 juta, membuktikan ia masalah sering dihidapi.

Ia sebetulnya bagaikan ‘benda hidup’ yang boleh bertambah tebal, berkuping-kuping di kepala jika tidak dirawat sedari awal.

Pakar Perunding Kanan Dermatologi Dr Steven Chow Kim Weng, berkata keadaan ini disebabkan oleh kehadiran sejenis yis iaitu malassezia globosa pada permukaan kulit kepala yang memakan lipid atau sebum kulit.

Ia kemudiannya mengeluarkan sejenis molekul yang dirembeskan dan keadaan itu menyebabkan iritasi atau kegatalan pada kulit kepala. Ia adalah punca kulit kepala menjadi berkuping dan terjadilah kelemumur yang bagaikan kepingan salji jatuh ke bumi itu.

“Keadaan cuaca seperti iklim tropika sepanjang tahun di negara ini, menyebabkan individu terdedah kepada cuaca panas, habuk dan kotoran, yang boleh menyebabkan masalah kepada kulit kepala. Ramai penduduk Malaysia mengalami masalah kelemumur tetapi tidak dihebahkan. Ada sesetengah individu yang mempunyai tabiat suka menggaru kepala disebabkan iritasi kelemumur.

“Kelemumur boleh membuatkan seseorang itu menggaru kulit kepala secara berlebihan untuk menghilangkan kegatalan. Namun, ia boleh menyebabkan kulit kepala rosak. Apabila seseorang menggaru kulit kepala, ia menyebabkan lapisan yang melindungi rambut akan terhakis dan lama-kelamaan pecah,"

  
Overview

Give hair a beautiful, healthy shine with this hydrating shampoo with aloe, avocado, grapeseed, ginger root, jojoba seed, rosemary and sage. Note: SKU #0457 is being phased out and will be available while supplies last.  
Key Benefits

  • Moisturize dry, damaged color-treated hair
  • Preserve and maintain color-treated hair
  • Part of a two-step haircare regimen


ya ... tapi sejak kenal dengan ShampooHerbal Aloe niee ... ya allahhh syukur lah sangat2 kannn .. x sangka pula ada perubahan yg ketara dengan menggunakan shampoo Herbal Aloe ini .. dgn baunya yg wangi .. hurmmmmmm memang puas hati lah
  ..
sampai sabriena ada tegur semalam .. " ibu ... kelemumur ibu dah x der ibu .. ada sikit2 aje haaaaaaaa , ibu pakai shampoo herbalife itu kan ? " haaa barulah akak perasan akan perkara nie ... syukur lahhhh itu baru akak pakai 3 hari , bayangkan kalau akak dari awal menggunakan produk ini , x adalah masalah kelemumur yang teruk macam nie kan ... mungkin ia sangat SERASI dengan kulit kepala akak . Sekarang ini akak juga dah mula menggunakan Daily Facial Scrub Cleanser dari Herbalife ini ..


alhamdulillah kulit wajah juga menjadi segar dan nyaman ... x percaya ! leh cuba sendiri ! ..... 
eh eh ada pula wajah tuan tanah enterpreme ! ekkeke ;) jangan maraaaaaaaa aaa .. dah lama x letak kan .. haa nie pic kami anak beranak bersantai petang di muzium negeri pahang ... story nanti up kemudian lah ;)

39 comments:

  1. Salam Kak Ieda, petua rambut gugur kak... ??? tak tahan... tolong share kalo ada... tq...

    ReplyDelete
  2. Pernah pakai gak dulu.. mmg best...wangi dan ringan kpala...

    ReplyDelete
  3. nini prefer head and shoulder...cool bebeh...hehe

    ReplyDelete
  4. falsya ade kelemomo bile time bdk2..nasib baik bile dh besar smp skang xde..kalau x jenuh nak crk shampoo..hehehe

    ReplyDelete
  5. UAI kahwin lagi? Alhamdulillah dan tahniah kepada UAI...

    Akak kalau pakai herbal life mesti occay kan? *_^

    ReplyDelete
  6. Kakak tak pernah cuba lagi ieda. Baca ini nampak baguslah sebab serasi dgn ieda nampaknya..

    ReplyDelete
  7. slm kak eida, mane nk dpt shampoo tu? sara pon mslh kelemumur blh tahan gaklah..pki shampoo kat kedai ni xjd ape pon :(

    ReplyDelete
  8. assalam ieda..kalau shampoo yang wangi memang acik suka..sok sok nanti boleh la cuba

    ReplyDelete
  9. Uniknya kuda tu!!! :)

    Mmg pityriasis capitis boleh jadi kronik kalau tak dirawat awal..;)

    ReplyDelete
  10. ingatkan kelumumur masalah biasa..
    lepas ni kena alert lebih hehe tq kak ieda bg info :)

    ReplyDelete
  11. belum cuba lagi kak..
    nisha kurang sikit berkelemumur ni hehe

    ReplyDelete
  12. herbalife mmg produk elok kan

    ReplyDelete
  13. harga berapa.lklu berbaloi leh la try..

    ReplyDelete
  14. Rupanyer herbalife ni ader mcm2 product ekkkk
    Ai hate keLemumur ni but alhamdulliah ai x de prob teruk about that :)

    ReplyDelete
  15. oo ada juga untuk kelemumur herbalife ni ya, ingat untuk turun berat badan je.

    Yus ni ada masalah rambut gugur je, dah lama sama je....huhu

    ReplyDelete
  16. salam K.Iedamimi..
    menarik nih! jap nk p google pasal produk ni dulu.. :)

    ReplyDelete
  17. wah..bagusnya..3 hari pun dah kurang..betul2 berkesan..

    ReplyDelete
  18. memang tak selesa bila rambut ada kelemumur ni

    ReplyDelete
  19. kelumumur..cegah sebelum parah..ehe..

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah ok la kak...

    sy rmbut gugur mybe ada kelemumur gak..sbb ada gak garu..huhu

    ReplyDelete
  21. Baguslah kak....akak serasi dgn produk tuh...sy sjak minum aurawhite plus el marino rambut kurg gugur n xde kelemumur

    ReplyDelete
  22. wahh bole cuba nih...deqla pun byk sgt kelemumur..huhu..akak ada jual ke? berapa hrga.. ??

    ReplyDelete
  23. hubby selalu pakai selsun blue jerk hilang.. ermm nnt saya ckp ngan dia produk akk bagus ya.. :D

    ReplyDelete
  24. hubby selalu pakai selsun blue jerk hilang.. ermm nnt saya ckp ngan dia produk akk bagus ya.. :D

    ReplyDelete
  25. kalau ada kelumumur cepat2 gosok guna limau nipis

    ReplyDelete
  26. kak iedaaa,
    nanti kalau nadia nak order, nadia roger kak ieda okkk :))

    ReplyDelete
  27. ntahlah hb el byk kelulumur cam2 dah bershampoo bagai rs kelulumur ni takan ilang smpi bila2..haha

    ReplyDelete
  28. Menarik nih. Utk rambut gugur ada tak kak.

    ReplyDelete
  29. sis, berape harga nye? nt emel me at faid.biozip@gmail.com .... berminat lak asenye

    ReplyDelete
  30. isteri saya ada pergi yun nam hair care,mereka bagi tahu rambut gugur disebabkan kelumumur pada kulit kepala.Jika kelumumur hilang,rambut gugur pun tiada atau kurang.Susah juga jaga rambut ni kan

    ReplyDelete
  31. If you wanna clash of clans advantage go to http://clashofclanshelper.com/ - you receive free Clash of Clans gems instantly! Best players use this!! (eIIl7wJT1s)

    ReplyDelete
  32. Di mna boleh dpatkan shampo ni ya?

    ReplyDelete
  33. Terima kasih di atas perkongsian. Saya juga ingin mengambil peluang ini untuk berkongsika tentang petua menghilangkan kelemumur yang saya dapat dari PanduanSaya.com. Antaranya adalah dengan menggunakan serbuk penaik, limau purut/nipis, madu pisang dan lain-lain.

    Langkah-langkah detail boleh dapat dari laman web asal;
    http://www.panduansaya.com/kesihatan/petua-cara-menghilangkan-kelemumur-mencegah/

    Harap dapat membantu.

    ReplyDelete
  34. Shampoo tu boleh guna untuk orang pregnant tak?

    ReplyDelete
  35. Kalau rajin boleh gunakan petua serai diblend halus dengan limau purut dan ditapis airnya.
    Ataupun tenyeh dengan aloe vera.

    ReplyDelete
  36. Try guna EMM ANTI DANDRUFF CREAM, BOLEH TNY MR GOOGLE. SY GUNA SEHARI DUA PN DH OK

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) Teladan (23) blog (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...