Thursday, May 23, 2013

ANGELINA JOLIE BUANG KEDUA PAYUDARA UNTUK MENGELAK KANSER

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

aduh .... setiap manusia ada kelebihan dan kelemahan masing2 ... x sangka pula akak , kurang percaya dengan artikel ini .. tetapi setelah di baca berulang kali didalam artikel asal yang ditulis sendiri oleh pelakon ini barulah sedikit percaya .. huhuhu rupanya selama ini dia memakai implan !


********

Pelakon terkenal Angelina Jolie mengumumkan beliau sudahpun menjalani pembedahan membuang kedua-dua belah buah dada beliau bagi mengurangkan risiko mengidap kanser payudara. Dalam artikel yang ditulis oleh beliau di New York Times hari ini, Angelina berkata beliau diberitahu pihak doktor beliau mempunyai 87% kebarangkalian mengidap kanser payudara dan 51% kebarangkalian mengidap kanser ovari. Ini adalah kerana beliau didapati membawa gen BRCA1 yang mengakibatkan kedua-dua kenser ini berlaku di kalangan wanita. Angelian berkata beliau mula menjalani pembedahan membuang buah dada beliau Febuari lalu dan rawatan selesai pada bulan April. Bagi menjalani kehidupan yang normal, buah dada beliau kini digantikan dengan implan. 


 
angelina dan ibunya

Pelakon yang terkenal dengan kesesksian beliau ini berkata tindakan drastik ini diambil kerana beliau kehilangan ibu beliau Marceline Beartrand (57) pada tahun 2007 yang mengidap kenser payudara. Angelina tidak mahu anak-anak beliau kehilangan ibu mereka akibat penyakit yang sama. Beliau berharap kaum wanita di luar sana supaya melakukan ujian bagi melihat sama ada mereka membawa gen maut BRCA1 dan berharap mereka mempunyai keberanian untuk melakukan pembedahan drastik ini seperti beliau. Apa yang dilakukan oleh beliau ini memang mengejutkan tetapi paham beliau mahu terus menjadi ibu kepada anak-anak beliau selama yang mungkin tanpa perlu risau diserang kanser maut ini.

sumber :penpatah


aduhaiii bagaimana dia menjalani kehidupan dia kan .. yang selama ini kita nampak di tv macam ok aje .. agaknyee lah kan .. tapi tabik lah kat dia , demi kerana anak2 yg dia sayangi dia sanggup membuang aset yg paling berharga bagi seorang wanita , lambang kemegahan seeorang wanita .. yelah .. bagi pelakon2 barat ini , payudara adalah salah satu aset utk mereka kelihatan cantik dan unik ... hurmmmm tapi sifat keibuan dia mengatasi semua itu ... memang salute lah kat anggelina nie ... semoga dengan tindakan ini , memberikan dia lebih ruang dan masa buat anak2nya ...



17 comments:

  1. Ya la..mcm ummi alya..tiba2 rasa sebak..huu..

    ReplyDelete
  2. saya tak dapat membayangkan bagaimana ye perasaan wanita yang terpaksa membuang buah dadanya...memang sedih sangat kan...jadi kita kaum wanita kena lah selalu buat pemeriksaan kesihatan wanita...

    ReplyDelete
  3. betapa dia sygkan anak2 dia sampai sanggup berkorban kan diri dia sndiri... tabik spring kt dia jgk kak... kat dunia skrg nih org berebut2 nk besokan buah dada tp dia sanggup buang demi utk kesihatan dia jgk

    ReplyDelete
  4. pengorbanan seorang ibu..terharu baca..

    ReplyDelete
  5. dia buat apa yg terbaik kan...

    ReplyDelete
  6. uishh..kuat semangat tul..tak semua org sanggup wat apa yg dia dah wat tu..salute gak

    ReplyDelete
  7. minta di jauhkan dari semua nie

    ReplyDelete
  8. sebak plak bc cite angie ni
    salute betullah kat dia
    hope bradpit xde lah tinggal dia..dia ptt bangga dpt wanita mcm angie tu..sggup buang Payudara semata2 kerana anak..huhuhu

    ReplyDelete
  9. Pgorbanan seorg ibu..bradpit ptt hargainya ;)

    ReplyDelete
  10. Sy minat sy Brangelina ni kak...

    srg ibu sanggup bt apa sj utk anaknyer kan kak...

    ReplyDelete
  11. she is tough & brave.not all women @ mother out there can do like her.salute angie.:-)

    ReplyDelete
  12. haah kan..sanggup dia buang demi anak..? aset penting tu... kalo kita sanggup x agaknya buat mcm tu.. terharu plak rasanya...

    ReplyDelete
  13. Baru lagi kak dia buang...Bulan Feb tahun ni....So sebelum Feb tu, mmg yang original punya :)

    Pemasangan implan lepas pembedahan buang payudara( mastectomy) tu adalah perkara biasa, malahan di Malaysia pun, doktor bedah akan tawarkan rawatan yg sama.

    ReplyDelete
  14. salute pada dia. Bukan smua org blh terima kalau jd mcmtu kan..

    ReplyDelete
  15. Pengorbanan untuk teruskan hidup...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...