Tuesday, April 2, 2013

PUSAT KONSERVASI GAJAH DI KUALA GANDAH

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

last week cuti sekolah akak ambil cuti 3 ari utk rehat2 kan diri .. alhamdulillah kali nie cuti kami terisi bila hubby setuju nak ke Raub mengambil ummi dan ayah akak yg duk bercuti disana selama seminggu .. terlajur mak dah ada disana kan , soo akak ambil peluang ke raub utk jalan2 .. sekian lama dah x ke rumah adik akak di raub tu ..

sewaktu mahu pulang ke kuantan , kami dah decide untuk singgah ke Kuala Gandah ini , ramai kawan2 yg cakap tempat nie best .. ada xtvt bersama gajah .. hurmm agak menarik , kebetulan dah sampai ke raub kan .. sooo apa lagi kami pun singgah ke sini bersama , adik dan adik ipar akak .. perjalanan dari raub dlm masa lebih kurang 1 jam .. ;)

sampai sudah .. tempat yang cantik dan kemas


sampai sahaja anak dara berdua nie nak psoing2 dulu depan pintu masuk pejabat daftar pusat konservasi Gajah ini

kena daftar dulu berapa orang yg hendak masuk kesini .. selepas daftar , kami diberikan stiker ...oh ya daftar sahaja , tiada bayaran dikenakan


kami dibawa oleh pegawai bertugas utk melihat video mengenai xtvt dan cara2 menangkap gajah didalam mini auditorium mereka .. kebetulan masa tuu ramai yg ada .. soo ramai2 lah kami nonton ..

sebelum masuk ke kawasan xtvt bersama gajah .. kita makan dulu di kawasan istirehat yg disediakan oleh pusat konservasi ni .




 ya ini lah dia kawasan xtvt yg disediakan bersama gajah .. nak masuk sini kami perlu berjalan kaki dlm 15 minit .. jauh juga lah .. ekkee .. tapi oleh kerana teruja maka cepat je rasa berjalan tuu .. gajah yg ada disini sewaktu kami datang hanyalah 5 ekor , kebanyakanya adalah didalam lingkungan remaja .. ahhahaha .. comel2 semuanya ... ini sahaja gajah yg di pertontonkan .. maklumlahh benda percuma kan .. agak2 kalau berbayar harus lebih banyak gajah yg dpt di pertontonkan kan ...

kebetulan masa kami sampai tuu xtvt mandi dan pertunjukan bersama gajah belum bermula , kami malas nak tunggu lama kerana adik dan suami akak ada kerja lain yg harus disegerakan .. soo memang kami x tunggu lah ... ini punnn dah ok .. dpt lah tgk dan merasa berikan makanan kepada gajah2 ini ... oh ya makanan sepert tebu dan pisang disediakan oleh pihak pusat , kita hanya beli sahaja .. seikat rm3.00 shja .. boleh lahhh .. janji anak2 suke kann ;)
 
 time to go back .. nie semua kerja anak2 ekekke ..
TQ hubby kerana sporting setuju bawa kami ke sini .. sgt2 terharu ! .. ;))

 uolss bolehlah pilih tempat ini sebagai salah satu destinasi bila sampai ke pahang ini .. ok lahh not bad .. cuma rasanya lah kan , kalau tempat2 macam nie di komesialkan pastinya lebih menarik , pasti lebih banyak xtvt yg disediakan oleh pengurusan tempat ini .


16 comments:

  1. lollllllllllll dpt makan free ke?

    ReplyDelete
  2. akak belum kesempatan masuk ke dlm lagi.. cuma dpt bergambar kat luar je sbb masa akak sampai tu dah petang dan pusat tu dah ditutup.. akak singgah on the way balik dr hantar pengantin.. takde rezeki lg nak masuk sini.. huhu..

    ReplyDelete
  3. Akak!!!!! Lieya teruja tgk entry ni!!! Akak tau x, lieya penah bace kawan lieya pegi sini...si dee tulaaa...sejak dari tu mmg tingin sgt nak pergi...sesekali berjalan ke tempat yg dekat dgn alam sekitar best kan kak...alam dan flora gituuu heheheeheh

    Anak2 akak nampak enjoy.. Lieya nak bwk miamija laa nanti...pengalaman yg baru ni tgk gajah secare dekat kan kak....

    ReplyDelete
  4. bestnyaaaa....intan pon suka alam semula jadi..best sungguh nampak tenang je kan kak ieda

    ReplyDelete
  5. Meriahnya makanan kak..Terliur jap..Seronokkan spend time ngan family~

    ReplyDelete
  6. Syoknya dapat tengok dekat2......

    ReplyDelete
  7. salam sis ieda
    Terima kasih sudi kogsikan disini.

    ReplyDelete
  8. salam k.ida..
    huhu..best dpt tgk gajah dekat2..
    klu g ke pahang nnti nk jugak la try dtg cni.. :)

    ReplyDelete
  9. Dah lama rasanya kakcik tak ke Pahang...

    ReplyDelete
  10. dah lama amrul ajak ke sini
    tapi nye udah pindah kluang
    harapan je la nak g hehee
    tunggu la esok pindah kl mana tau
    bole la g dekat je balik ari je

    ReplyDelete
  11. seronoknya akak..dh lama nina teringin nak pegi.

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum ... popular tpt nih dah selalu org sebut . ok gak leh piknik . cuti - cuti malaysia blh la pi sana nanti ...

    ReplyDelete
  13. wah dekat gila dengan gajah!! anyway sweet je pakai bj pink

    ReplyDelete
  14. wahh smua psl gajah.. bestnye.. nmpk friendly gajah2 tu... haha kelakar la gmbr last tu..nakal la anak2 akak...

    ReplyDelete
  15. Bila anak2 happy kita pun seronok kan ;)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) Teladan (23) blog (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...