Friday, March 15, 2013

RENUNGAN JUMAAT YG INDAH

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
salam semua
salam jumaat yang indah , sorry lambat bersiaran .. syukur diberikan peluang dari allah untuk menghirup udara segar dan nyaman di pagi jumaat penuh barakah , semoga kita semua mendapat keberkatan dan hidayah di dalam menjalani kehidupan seterusnya .. aminnnnnnnn
 

********************

Ibu kita membawa kita di dalam perutnya selama 9 bulan.

4 bulan itu ibu berasa tidak selesa – terasa nak muntah, kaki membengkak, kulit merekah.

Naik tangga menjadi satu kesusahan, kadangkala pernafasan menjadi cepat, waktu malam susah nak tidur.

Untuk membawa kita ke dunia, ibu terpaksa melalui kesakitan yang tiada seorang lelaki yang boleh tahan di dunia ini.

Selepas itu, ibu menjadi jururawat, tukang masak, pembantu rumah, penyokong setia kita, guru kita dan rakan kita terbaik.

Kita senyum, ibu akan senyum.
Kita gagal, ibu akan sedih tapi pada masa yang masa memberikan galakan.
Kita sentiasa dalam doa ibu.
Segala yang terbaik diberikan kepada kita semampu boleh.

Tapi antara kekasih dengan ibu, kita selalu memilih kekasih lebih daripada ibu.

Hari jadi ibu tidak pernah ingat. Hari jadi kekasih sentiasa dinanti.
Bila kekasih marah, menyedih sehari, bila ibu marah, menengking kembali.
Tapi apabila kita jatuh sakit, dihina dan ingin meminta sesuatu, kita selalu teringatkan ibu.

Kehilangan ibu baru terasa selepas ibu meninggal walaupun selama ini jarang balik kampung.

Kepada para ibu dan bakal menjadi ibu yang sedang membaca, senyum.

Kepada para pembaca yang teringat ibu ketika membaca ini, senyum.

Luang dan hayati masa bersama ibu.

Senyum lagi.


renungan : Dato Tuan Ibrahim Bin Tuan Man

18 comments:

  1. salam jumaat
    semoga diberkati setiap pekerjaan yg dilakukan, amin.

    ReplyDelete
  2. Sayang sangat kat mak kita..kasih sayang ibu tiada tandingan...

    ReplyDelete
  3. salam jumaat kak ..

    uhuhuh sebakkk ..

    ReplyDelete
  4. salam jumaat ... makkkkk

    ReplyDelete
  5. salam jumaat kak ieda...

    rasa tak sabar nak balik kg jumpa mak!

    ReplyDelete
  6. ok, nak balik jumpa mak mlm nie hehehehe

    ReplyDelete
  7. salam kak....tetiba rindu kat mak...i love my mum...

    ReplyDelete
  8. Hari2 ingat & rindu kat mak. Mak tgh tak sihat nih.

    ReplyDelete
  9. aduss..berlinang air mata..huhu

    ReplyDelete
  10. assalam ieda..bertuah pada yang masih punya ibu

    ReplyDelete
  11. assalam ieda..bertuah pada yang masih punya ibu

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah AJ masih merasa kasih sayang mak.....
    Terima kasih Mak..

    ReplyDelete
  13. kiter pon sayang mak kiter..

    ReplyDelete
  14. ni kalo hubby baca mau sebak dia..tp ibu mertua dia kira ibu dia jugak la..kan2..alhamdulillah...

    ReplyDelete
  15. itulah kasih ibu.

    salam Jumaat kak. ;)

    ReplyDelete
  16. rindu arwah mak & ayah..al fatihah

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...