Thursday, March 21, 2013

CEBISAN KISAH SEORANG ALIM ULAMAK

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

1st nak cakap , resault SPM kuar pagi nie ... so TAHNIAH awal2 buat mereka yang berjaya dan semoga mereka terus success ! 

ok ... kepada semua rakyat KELANTAN anda semua bertuah kerana mempunyai pemimpin seperti Tok Guru ... sejuk hati dan damainya rasa memandang wajah nya , terserlah dengan keperibadian nya ... semoga Tuk Guru kekal memerintah Kelantan yang aman , makmur dan mendamaikan ! ... aminnnnnnnnnn ;) buat semua pembaca2 khususnya blogger Kelantan 
( akak ler tuuu ekeke ) jom akk share sesuatu yg mungkin uolss x perasan ... jom kita baca ... rasa sangat2 naifff nyee kite ..


Kisah Tok Guru Nik Abdul Aziz bin Nik Mat...(Menteri Besar Kelantan).

Dulu masa mula-mula naik jadi Menteri Besar Kelantan, Tok Guru arahkan gaji Menteri Besar dipotong separuh. rasenya perkara ini semua dah maklum...tetapi ada seperkara lagi yang kita tak tau..

Pernah satu hari, tok guru tengok slip gajinya, pastu tok guru hairan camne boleh ada banyak sangat ni, padahal da potong separuh. Lalu ditanye kepada pegawai kewangan dan kata pegawai kewangan ini adalah duit tambahan kepada elaun rumah rm3000 sebulan. Menteri besar yang duduk rumah sendiri berhak menerima rm3000 sebulan.

Tok guru kata, hamba duduk rumah hamba sendiri, tak perlu bayar sewa, pastu Tok guru suruh pegawai kewangan kira balik banyak mana da duit elaun rumah ditelah dimasukkan dalam akaun Tok guru dan Tok Guru bayar balik duit tersebut. bukan saja yang bakal dimasukkan dimahsukkan, tapi yang telah dimasukkan dalam akaun Tok guru pun Tok guru bayar balik.

maka jawabnya, mana nak cari Menteri Besor camni??? seribu tahun belum tentu jumpe macam yang ada sekarang di Kelantan!
sumber :FB

semua ini sebagai renungan dan sebagai tanda betapa akak kagum dengan individu ini ... kerana dia adalah individu bukan Ustaz tetapi Alim Ulamak , menerajui negeri Kelantan selama ini menjadi lebih baik dari hari kehari .. nak2 dia membawa inspirasi dan penerapan Islam didalam pemerintahanya ... oh pemimpin beginilah yang kita semua harus dambakan ... semoga dia sentiasa sihat dibawah lindungan Allah yang maha besar .. aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn 

** entry bukan utk berpolitik yeee , ini adalah luahan peribadi saya dan lebih bersifat individu . Thanx kerana sudi membaca ...

ps : pagi2 nie ada tugasan MARKETING di sek2 ... hari nie juga keputusan peperiksaan SPM akan keluar , hati debar2 lain macam sbb yelah .. nak jumpe budak2 offer program2 yg ditawarkan di UCSA ... semoga semua di permudahkan .. ;) insyaallah petang akak BW yee .. bye !


25 comments:

  1. akak confius, thn ni mengundi di sini tp calon2nya **** & semestinya non ******, perlukah?? :(

    saat2 gini mulalah terfikir, nak balik kg.....

    ReplyDelete
  2. anna pernah pergi umah tok guru.. tok guru memang sorang baik dan sangat3 peramah.. dia siap suh isteri dia buatkan minuman dan makanan tghari buat kami skeluarga.. masa sampai pon dia hanya pakai baju tshrt dan kain sarung jew..

    ReplyDelete
  3. kak ida..saye dengn ini sesungguhnya tidak sabar mahu mengundi!!!! cepatlah wahai PM ku yang tercinta untuk membubarkan parlimen yg ade..ehhheehh!

    ReplyDelete
  4. Ya Allah....tersentuh hati lieya kak...betul2 mcm zaman rasulullah dulu....alangkah baiknye kalo parti politik islam semua bergabung kan kak....

    ReplyDelete
  5. tenang tgk muka dia....

    ReplyDelete
  6. teringin nak jumpa beliau nieh

    ReplyDelete
  7. SOKONGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG

    sgt suke tgk muke Tok Guru .. tenang je jiwa.. rs dia seorg yg sgt tenang ..

    rumah dia rumah biasa je.. rs nye xde la menteri2 lain cm Tok GUru ..

    TOK GUru xde galang ganti nya

    ReplyDelete
  8. saudara saya..hehe
    bangga jadi anak kelantan. moga dia sentiasa sihat. moga Allah beri dia kesihatan yg baik.

    ReplyDelete
  9. sampai mcm tue sekali..bagusnya kalo seme menteri besar mcm nie..

    ReplyDelete
  10. Saya BANGGA jadi anak KELANTAN!!!

    ReplyDelete
  11. hmmmmmm no komen la ....

    ReplyDelete
  12. sejuk pandang wajah tok guru ni...

    mudah2an tok guru dirahmati Allah selalu...

    ReplyDelete
  13. tapi kadang2 komennya agak menyakitkan hati...

    ReplyDelete
  14. kelantan lebih baik dibawah pimpinan TGNA..rasanya rakyat kelantan pun ramai yang berasa macam tu..orang luar pun anggap begitu apalagi rakyat kelantan..kan??

    ReplyDelete
  15. nice entry..apa2pun undi itu rahsia yer kak.. hahahaha.. (tetibe je kan)

    ReplyDelete
  16. memang tiada galang gantinya..
    rasanya kalau org lain.. ada duit tersalah masuk akaun selagi boleh nak kunci mulut.. diam2 je.. hehe.. seronoklah di dunia ni.. tp di akhirat kelak pasti akan dihisab...

    ReplyDelete
  17. sokong....itu sifat menteri besar yg tak de megena dgn politik....Sultan kelantan pun terbaek....2 gabungan terbaekkkk......

    ReplyDelete
  18. menteri besar y paling simple & sederhana.... kelantan skarang pon pdidikan makin maju

    ReplyDelete
  19. Kadang2 kita tidak boleh menilai orang dari luaran saja kan.... :-)

    ReplyDelete
  20. eh, akak org kelantan ke... kiranya akak ni org kelantan tp duk pahang ek

    ReplyDelete
  21. Saya Sokongggggg Kak...Saya pernah jumpanya depan2...Waktu Adik saya kawin Si Apek tue...Orangnya jalan tidak mendonggak ke langit...

    ReplyDelete
  22. terbaik...! penuh dengan sifat rendah diri & kesederhanaan.. contoh yang terbaik..

    ReplyDelete
  23. sifat yg patut dicontohi pemimpin lain

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...