Friday, January 4, 2013

ZURIAT YANG TIDAK DISANGKA

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

inilah yang dinamakan dunia .. perjalanan nyee hanya allah sahaja yg tahu ... lelaki ini menjumpai bayi yg dibuang di atas lantai di tempat pembuangan sampah ( sampai hati ibu bayi nie kann ) dengan keadaan bayi ini yang masih sihat walafiat .. sedih x terkata akak membacanya ... paling sayu bila pakcik ini memang menginginkan anak sejak 14 tahun dahulu ... bila jumpa bayi malang ini , dia merasakan sgt2 bertuah , akhirnya dia mempunyai anak ... aduhh sayunyeeeeeeee lah hai ati akak nie ...

sib baikkkkkkkkk lahhh bayi nie x di buang kedalam sungai atau di buang di tengah2 jalan ... harus digonggong oleh binatang2 buas ! ... subhanaallahhhhhh

SAMPAI HATI...bayi perempuan dibuang di tempat pembuangan sampah.

SHAH ALAM: “Doa saya setiap hari agar kami dikurniakan anak, akhirnya dimakbulkan Allah sekalipun dalam keadaan begini.

“Mungkin penemuan ini ada hikmahnya, saya berasa gembira walaupun geram dan sedih melihat tubuh bayi yang dibiar kesejukan,” kata Mohd Zakaria Saharudin, 43, yang menyelamatkan seorang bayi perempuan dipercayai dibuang.

Bayi perempuan berkenaan ditemui atas lantai tempat buang sampah, berdekatan Kota Kemuning, dekat sini, semalam.

Mohd Zakaria berkata, dia tidak dapat menahan sebak terutama ketika membuang semut yang menghurungi kepala bayi malang itu sebaik ditemui jam 8.30 pagi berhampiran sebuah tadika swasta di Jalan Anggerik Vanilla bersama lima pekerja syarikatnya.

“Sebenarnya sejak berkahwin selama 14 tahun, saya belum dikurniakan anak dan tak putus berdoa, bila bertemu bayi dibuang begini, runtun perasaan saya.

petikan :hmetro

agaknye kannnn dapat tak pakcik nie bayi yg dia jumpe .. huhuh rasanya bila dah masuk berita macam nie , sure ada polis .. dan bila libatkan polis , biasanya bayi yg teraniaya nie akan diserahkan kepada Bdn Kebajikan Masyarakat .. aduhhhh sedihnyaaaaaa , pastinya peluang pakcik ini sgt tipisss .. 

semoga ada jalan supaya pakcik nie dpt menjaga bayi malang ini .. aminnnn kesiann kat pakcik nie kan ..

32 comments:

  1. aduhai sebaknyer rasa membaca ni

    ReplyDelete
  2. dunia akhir zaman..ish2 baik bg sha ja anak ni..cian tgk

    ReplyDelete
  3. Sedihnye lily tengok...sampainye hati..

    ReplyDelete
  4. tu la.. senang2 je nak buang..


    nasib baik ada yg jumpa kan..
    Moga Allah memberikan hidayah pada si ibu or baca yg tak tahu nak bersyukur tu.. geram pulak..

    ReplyDelete
  5. ieda...wife dia kawan kak ina...tadi call kawan tu dia kata tengah tunggu kelulusan nak ambik baby tu jadi anak angkat...kesian ka diorang coz lama takde anak..mudah2an baby tu jadi anak angkat dia kan :)

    ReplyDelete
  6. Sebak hati, paham perasaan pakcik tu sebab kami pun memang dah lama inginkan zuriat...

    Tp belum ada rezeki lagi..

    ReplyDelete
  7. byk betul kes buang bayi, hari2 meati ada bayi tak bersalah dibuang sana sini, moga si pembuang bayi tu akan dihukum setimpalnya, sian pakcik tu, moga ada rezekinya

    ReplyDelete
  8. Syukurlah baby tu selamat. Siapa yg nak buang baby sila buang dpn rumah saya. X perlu buang kat tong sampah

    ReplyDelete
  9. sedih plak baca... sian pkcik tu... kalau bayi tu dia dpt jaga, mesti dia eppy sgt2...

    ReplyDelete
  10. pelik jugak dia org ni kan...time bersalin dia org x sakit ke...buang camtu je..^^

    ReplyDelete
  11. insyaallah.....kalau rezeki pakcik tu tak kan kemana....kan kan kan?

    ReplyDelete
  12. bayi dah mcm sampah bagi mereka yg tak bertanggungjawab ni..sedihnya..

    ReplyDelete
  13. siannya baby tu... semoga ia mendapat penjaga yang baikk.... harap pak cik tu bergembira...

    ReplyDelete
  14. kesiannya baby tu.... sedih membacanya... ada yg nak sgt tak dpt2.... yg tak nak mudah pula dpt....

    ReplyDelete
  15. erm, pakcik tu boleh mohon kat badan kebajikan untuk jaga kan kak?... moga pakcik tu dapat baby tu...

    ReplyDelete
  16. moga pakcik ni dapat hak untuk menjaga bayi ni...insyaallah

    ReplyDelete
  17. harap bayi tu dapat penjaga yang baik..

    ReplyDelete
  18. susah.. pengalaman abg yang tidak pnyai kerja sndiri (cuma sbg pemandu bas jer), pernah memohon JKM tapi gagal.

    dah last sekali rezeki, ada famili drp keluarga susah (mempunyai masalah keluarga) bagi bayi baru lahir melalui akak 11 thn lepas, alhamdulillah rezeki dia yg tidak dikurniakan zuriat sndiri..

    selang 2 bulan akak dpt lg sepupu nya, juga baru lahir, rezeki kpd pengasuh anak akak pulak.

    skrg ni kedua2 anak ini membesar dengan sihat & mendapat penjagaan yang sempurna.

    Kemudian dapat sijil anak angkat yang menempatkan nama keluarga angkat setelah 3 tahun di dalam jagaan.

    (tak semestinya keluarga yang mempunyai gaji rendah tidak mampu menjaga anak angkat, rasanyaanak2 akan dapat kasih sayang yang lebih sempurna)

    hurmmmmmmm panjangnya ulasan akak..

    ReplyDelete
  19. Kesian sangat. Kena gigit semut plak tu. Hari tu baby di campak ke laut.

    Smoga pakcik tu dapat hak penjagaan ukt jaga baby tu.

    ReplyDelete
  20. Susah juga rasa rasanya pakcik tu nak dapatkan hak penjagaan baby tu..apa apa pun, saya berdoa, semoga dipermudahkan urusan andai pakcik ni benar2 nak ambil baby tu sebagai anak angkat..

    ReplyDelete
  21. Salam kak ida...
    alahai... sedihnya tgk keadaan bby tu..sian dia.. :'(
    nasib bek selamat.. kenapelah sanggup buang bby ni..?

    mudah2an rezeki pakcik tu dpt membela bby ni..

    ReplyDelete
  22. Abg ni boleh dpt baby ni utk jadi anak angkat dia tp prosesnya mcm2 lah....kena sabar byk2 dlm proses tu.

    ReplyDelete
  23. sayu bila baca berita pasal ni..
    harap nasib anak kecil ni terbela siapa pun yang jaganya nanti

    ReplyDelete
  24. kesiannya baby tu. moga family tu boleh dapatkan hak penjagaan utk baby tu

    ReplyDelete
  25. kalau dia guna saluran yang betul boleh dapat..tapi bergantung jugak pada pendapaan bulanan dia.

    ReplyDelete
  26. sian baby nih kan kak...

    ReplyDelete
  27. Masih ada lg insan yg tak berhati perut macam ni...

    ReplyDelete
  28. alhamdulillah,
    syukur bayi massih sihat :)

    ReplyDelete
  29. Sebaknya M baca...semoga Allah mempermudah hajat Pakcik tu..

    ReplyDelete
  30. Sedih bila baca kisah mcm ni.. Entah tak ada perasaan ke orang yg buat ni...

    ReplyDelete
  31. zalim betol la manusia yg xder hati perut ni...ms nk buat tau pikir sedap jer...gilerrr

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...