Sunday, January 13, 2013

TEKNIK CABUT BULU AYAM YANG BETUL

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

haaaaaaaa kalau akak dan ummi nak masak lauk ayam kampung ...budak berdua nielah yg terpaksa merajinkan diri mencabut bulu ayam lepas ayah mereka sembelih ... akak hanya masak sahaja .. ;))
biasanya urusan cabut bulu ayam nie , anak2 dah xpert .. bila ayah mereka dah siap sembelih , mereka akan masak air panas ... selepas itu jiruskan air panas tuu keatas ayam yg dah siap disembelih ... hurmm mudah sahaja ... kalau boleh jiruskan dengan air panas yg banyak .. mudah lah nak cabut bulu nyaaaaa .. ;)

haa ada sesiap yg x pandai cabut bulu ayam nie .. biasanya ayam kampung lahh .. kalau ayam bandar , kita beli dah siap bersih semuanya .. tapi kalau ayam kampung akak nie .. kenalah sembelih , cabut bulu dan siang sendiri .. baru ada trilll ! ekekek ;)



 haa nie bukan boleh dibiarkan lama2 ... silap hb dibawaknyee ayam tuu main2 .. ekeke .. kena pantau juga .. ;) uishhh geram ngan rambut kakak tuuu eiiiiiiiiiiii ... ;)


yee , kata anak2 akak .. kerja cabut bulu ayam perlukan ketelitian .. amboi2 ... bukan main pandai bercakap nyee .. kalau x cabut betul2 , ibu x leh masak ekke .. haa tahu x per ... skrg dah mudah , bila mereka nak makan ayam kampung , order sahaja dari ayah mereka utk sembelih ..

tukang order ayam adalah zahrien , mereka cabut bulu sahaja ... bab sembelih dan siang memang suami akak lah , skrg nie , kalau hubby sembelih ayam memang zahrien yg suke tgk ..siap nak pegang lagi ayam tuu .. hubby x bagi sbb risau tangan gigil , urat x putus haaaaaaa sah2 x leh makan dah ayam tuu .. sayang je kan ;) .. kalau menyiang ayam akak sampai skrg x pandai nak2 bab buang isi dlm perut tuuu .. huhuh .. x pandai dan geli ... adehhh ape lah akak nie kan ! ;)

lepas nie kita akan tgk teknik siang ayam kampung dengan betul ! ... 
haaaaaa nak tahu dok ??

18 comments:

  1. masa kecik2 dulu, inilah kerjanya..

    sedapnya ayam kampung..

    ReplyDelete
  2. el dulu kecik2 tulun mak cabut bulu ayam ni...yg best nye bila abah el sembelih ayam kalut nk tgk ayam tu ke hulu ke hilir...sian plak...sekali dah kiol kena rebus n cabut bulu

    ReplyDelete
  3. ampunnnn...kak ina tak pernah cabut bulu ayam...beli ayam kat pasar pun dh siap potong2 :)

    ReplyDelete
  4. dulu zaman kecik2 mmg selalu lah tolong cabut bulu ayam ni. nak-nak time raya pose..penat.kadang2 smpai5-6 ekor ayam,,fuh

    ReplyDelete
  5. Ros tak pernah cabut bulu ayam.. memang beli kat pasar je..

    nak tahu jugak cara potong yang betul :)

    ReplyDelete
  6. biasa jugak cabut. tapi sekarang ni macam dah malas2 gitu.

    ReplyDelete
  7. sedap taw ayam kampung tapi maleh nak cabut bulus :)

    ReplyDelete
  8. Uikk..den tak taw sembileh...dan cabut bulu ayam...geli....err..makan ayam buleh plak....ahakz

    ReplyDelete
  9. Kak Azie masa kecik kat kampung dulu, memang kerja kami la siang cabut bulu ayam kampung ni. tapi kami rebus air panas dalam periuk besar, ayam tu rendam dalam tu, baru cabut bulu.

    Kak Azie dulu berani jer pegang kepala ayam utk ayah semembelih. Sekarang ni, tak pasti berani ke tidak lagi. hahaha

    ReplyDelete
  10. saya selalu jugak jumpa pangkal bulu ayam yg tertinggal2 kat kulit ayam yg dibeli kat pasar. Bulu yang kecik2 pun penah jumpa. Sebelum masak saya cabut dulu kasi bersih semua. Huhuhu.

    ReplyDelete
  11. x pernah g main cabut2 bulu ayam ni kak ieda.. hehe.. slalu beli yg dah potong dah.. hehe.. org bujang biasa laa.. hehe

    ReplyDelete
  12. pnh tgk abah buat dulu.. tp skrg tau mkn je.. hehhe

    ReplyDelete
  13. last dulu masa zaman2 sekolah rendah kowt kak tengok ayam kampung disembelih dan dicabut bulu...

    ReplyDelete
  14. psssttt kak,anis potong ayam pun tak pandai sbb selalu masa beli tu dah suruh diaorg potong siap2 hihii. haritu terbeli yg tak der servis potong. Mujur tak hancur ayam tu kak oiii hahaha

    ReplyDelete
  15. masa kecik mmg keje saya pun tukang cabut bulu ayam..

    ReplyDelete
  16. salam kak..
    hihi..rajin anak2 tolong cabut bulu ayam.. :)

    ReplyDelete
  17. tingat dulu2 penah tolong mak cabut bulu ayam kg

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...