Tuesday, January 15, 2013

SELESAI CABUT KITA SIANG PULA

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

ahahhaha sure pelik ngan tajuk akak diatas kan .. ekekke .. ini adalah susulan dari entry anak dara akak menolong ayah mereka cabut bulu ayam kampung utk dimasak gulai ... haaaaaaaa lepas dah siap2 cabut bulu ,ayam tuu akak akan salai diatas dapur .. haaa ini adalah bertujuan ayam tersebut lebih lembut untuk dimasak .. haa gitulah kata ummi akak ...

lepas tuu hubby akan take over dengan menyiang ayam2 tersebut ! tidak perlu hantar ke pasar dah kalau ada hubby dirumah .. dia sgt2 xpert ! , adik ipar akak pun pandai siang ayam nie .. x sangka orang bandar pandai uuu .. sembelih pun pandai .. alhamdulillahh .. x lah bila raya harapkan hubby akak aje ;) ... jom kita tgk ...


bab buang bahagian dalaman ayam lahhh paling akak x suke .. ekkee .. sbb apa .. kalau tersalah hiris atau buang silap hb busuk jadinya ayam tuu .. haaa kata hubby memang kena hati2 , nak2 dibahagian kantung "ta.." dia dan dibahagian hempedu ! ... perghh kalau terbelah dan terhiris .. mak aihhh bau payah nak hilang ;) nak2 kalau ayam kampung nie ... makan macam kita makan .. semua makan !



dan macam biasa .. kalau bab2 siang ayam , sabriena cukup suke tgk dan melayan ayahnyee .. harap2 sok2 bila akak dah tua ... ( opss tua ! muahahah ) ... leh lahh dia jadi penganti ayah dia dlm bab2 siang ayam nie .. haaa belajar kan .. akak memang x akan lahhhh ..cukup lah masak dan makan sahaja ! ....

ayam kampung dirumah akak dah semakin banyak skrg nie , baru2 nie kami masak 2 ekor , bagi jiran sebelah menyebelah rasa , dan ada juga kawan ummi yang nak beli ... memang nak jual .. dah banyak sgt ! .... kira muai lah kalau nak buat jual .. cuma kami x lah jual sampai habid sbb nak makan puas2 , kira x der lauk boleh sembelih ayam bila2 masa  .. x nak makan ayam bandar nie .. bila dah ada ayam kampung kan ! .... lebih pure ! ... ;))



33 comments:

  1. akak pulak kalau suruh siang ayam... lepas dah siap masak karang sah-sah akak tak selera nak makan dah.. hihihiiii....

    ReplyDelete
  2. kak..cantik blog akk skun..el suka sgt...header pun cantek sesuai ngan kaler

    eh nak komen psl ayam tu..akk msk ape ngan ayam tu

    ReplyDelete
  3. senangnya ada ayam kg kan..jimat semua..

    ReplyDelete
  4. Wahhh jeles jer tengok orang boleh makan ayam kampung dengan bebas dan bila bila masa saja!

    ReplyDelete
  5. sedapnya ayam kampung...jimat belanja kalau ada bela ayam kg ni kak

    ReplyDelete
  6. hehe...rumit kejenye tue..kalau sy idaklah nk cabut bulu ayam tue..hehe

    ReplyDelete
  7. dh biasa buat keje² mcm ni sbb klu kenduri, msti mak sy sembelih ayam kampung.. hehehehe

    ReplyDelete
  8. ayam kmpung memg best kak..tp bab nak cabut bulu tue..surrender sy hehehehe

    ReplyDelete
  9. kalau ayam kampung ni kakak saya la yg kena siang. ngeee...

    p/s: kak, ni link nurulhuda tu... http://missbbydua.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. jimat & senang bila bela ayam kampung..wlupun rumit sikit bab nak cabut bulu ayam tu..

    ReplyDelete
  11. nampak gayanya jika ada keja kt pekan nnt, kena order ayam kg ngn eida gamaknya, beli byk2 simpan dlm peti ais, bila2 masa leh masak..

    ReplyDelete
  12. teringat masa kecik2 dulu ms arwah atuk ada...dia bela ayam kampung mmg puaslah makan...kemudian tgk arwah wan siang ayam tu mcm2 ada dlm perut ayam hehe

    ReplyDelete
  13. sedap mkn ayam kmpng ni. Daging dia mcm brurat urat sket brbndingayam biasa. Seronoknya bela sndiri

    ReplyDelete
  14. saya x boleh mkn ayam yg saya bela kak...dulu mak saya ada bela ayam...bila sembelih, & masak saya x makan...tak tau kenapa...hehehehe..

    ReplyDelete
  15. waaaa.. ejulz x reti nak siang ayam ni.. kalau cincai2 ok laa.. hehe.. masak pun cincai2 je.. haha

    ReplyDelete
  16. wah 'rumah' cat baru..
    lama saya tak singgah menyinggah..rasa nak aktif kembali...

    abah sy pun rajin bela ayam

    ReplyDelete
  17. wah mkn ayam ye....kak xde pun msg kat FB sy...

    ReplyDelete
  18. sy lg la...tau mkn jer..hahaha

    ReplyDelete
  19. huhuhuhuhuhu........... siang menyiang.

    ReplyDelete
  20. nk menyiang ayam mmg kene ada skill, lg2 ayam kampung isi2nyer nk kene kuarkan sume...

    ayam kg nih kalu rebus je bg bumbu bwg ptg+bwg merah+halia pun dh sedap sgt kuahnyer... bile di buat sup mmg mantap lah...
    kt kl nih ayam kampung mahai nak mamp... mmg nngis lah nk beli selalu heheh

    ReplyDelete
  21. Hahaha..bagus..skill hebat..mencabut & menyiang...Saya tak tahu buat..hahaha...beli ayam dah siap proses aja..

    ReplyDelete
  22. mkn ayam kampung terasa lebih 'manis' kak.. hehehe

    ReplyDelete
  23. Dulu masa kecik2 ada gak la pengalaman cabut bulu aym nie lps rebus..

    ReplyDelete
  24. ayam kg sedapkan akak manis je kan...

    Sy klu blk kg mesti korbankan ayam kg MIL, buat gulai (kari) atau sup...wallahhh...hehe

    ReplyDelete
  25. Kalau kakak cabut bulu takut ieda tapi kalau siang ayam kg kakak pandai dah biasa sebab kakak kan org kampung lebih banyak makan ayam kg dari ayam bandar...

    ReplyDelete
  26. sedap tu sesekali makan ayam kampung ni. done clik2

    ReplyDelete
  27. mmg sedap ayam kampung lagi.... tapi tang cabut bulu tu yg leceh....

    ReplyDelete
  28. kat KL ni susah cr ayam kampung.... isi dia lagi sedap..ayam bandar banyak kena cucuk

    ReplyDelete
  29. salam kak..
    hihih..untung pandai mkn ayamg kampung..
    klu cma.. hmm..jgn katank siang ayam tu..mkn pun x reti..
    liat.. :p

    ReplyDelete
  30. suka ayam kg ka..kite pon mkn juga tp kalo lmbut la..kalo keras kureng lorr..hihii

    ReplyDelete
  31. dulu kecik2 selalu mak masak ayam kg..

    ReplyDelete
  32. ingat arwah mak suka pelihara ayam kampung dan buat gulai sedap...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...