Tuesday, January 22, 2013

SALAH SATU YG WAJIB BELI SETIAP BULAN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

lately nie sejak zahrien dah x minum susu , memang milo nielah jadi rutin akak setiap bulan menggantikan susu dia .. hurmmmm oklah .. sbb kakak2 mereka pun minum ini sblm pergi sekolah , soo dah jimat banyak disitu , sib baik zahrien x cerewet bab2 minum milo nie .. dia memang suke .. sekali sehari mesti minum dlm cawan .. lega sgt2 skrg nie , banyak dah boleh dijimat ! ;)


dan ini pula adalah biskut yang memang kena ada dalam simpanan dirumah , biasanya akak beli salah satu lah .. tapi kali nie akak beli 3 jenis nie sbb memang dah kehabisan stok dirumah ... anak2 memang suke sbb semua biskut utk diet ! ahhahaah ;) kan kan kan .. kenalah jaga ;)

skrg nie kalau beli barang dapur sebulan memang akan mencecah 300.00 huhuh tu belum masuk barang2 basah seperti ikan dan lain2 ... aduhh kira sebulan cecah jugalah 400 ++ ... sejak anak2 dah besar nie budget tuu x pernah lari .. bila duduk ngan mak nie , sib baik mak banyak bantu .. kebetulan ayah ada pencen .. kalau tidak huhuhu nangis ngan perbelanjaan bulan2 nie ... 

duk bayangkan bagaimanalah org2 susah tuu kan ... niepun akak berbelanja ikut budget ... beras , minyak semua yg biasa2 sahaja .. kalau dulu akak berkira mengenai jenama beras , skrg tidak lagi .. sejak mereka dah pandai makan dan KUAT makan ekeke .. kenalah catu .. huhu barang2 dapur skrg sgt2 mahal .. bawa rm50.00 macam rm10.00 sahaja ... semua barang2 kecik sahaja .. tapi bila kira dah cecah 100 .. huhu
memang skrg kena buat perancangan betul2 .. x boleh dah nak berbelanja ikut suka hati ..

even takrif elektrik juga dah naik .. rasanya lah kan .. sbb skrg nie kalau bulanan elektrik banyak macam x logik huhuh




38 comments:

  1. comelnye butang comment....rietta wajib bli susu coklat....

    pss....ntah la...dorg buat dua ekor...tpi warna dah xchantek...terdedah pada matahari agakya...

    ReplyDelete
  2. ye kak, brg sume mahal, api mahal, air pn bayar.. ptt gaji naikkn lagi kan kak :D xpon try tukar kerajaan jee.. oppss! sensitip la pulak..hihi

    ReplyDelete
  3. betul 2 kak.. semuanya mahal dah sekarang.. huhuhuh

    ReplyDelete
  4. Orang lain beli susu untuk anak tapi akak beli susu untuk mak, hehe. Begitulah kehidupan, Allah tu Maha Adil. Takpa, selagi kita berusaha, akan diberiNya rezeki pada kita, in syaa Allah :)

    ReplyDelete
  5. sypun wajib cecah 200 kalo gi shopping. pdhl anak baru sorang.. campur susu lagilah pengsan..baru amik brg guna bakul tgk2 dah kena RM50..belum troli lagi tu..

    ReplyDelete
  6. ntah le, bil2 utiliti mencecah hampir RM500 tiap2 bulan, sayangkan tp dah keperluan, bayar jelah..

    ReplyDelete
  7. kak...lagi bagus kalau anak akak minum susu....akak campurkan la susu tu dengan milo.....at least, anak akak x terlepas dengan kalsium...kannnn.....

    ReplyDelete
  8. memang mahal kak barang sekarang ni.. Ros pun terasa jugak bila berbelanja barang dapur.. huhu..

    Milo tu memang wajib dibeli.. hihi. Tapi, Ros suka yang serbuk sekarang. boleh ratah masa bancuh . hihi. tak mau yang 3 in 1 dah..

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Ieda

    macam budget saya juga....

    ReplyDelete
  10. emmm perbelanjaan kak ieda pun dah cecah rm400 sebulan...sy ni yg baru ada anak 2 yg mkn tak byk sgt tu pun sekali beli barang dapur tak sah kalau tak cecah rm100 ke atas...adusss mmg harga barang skrg ni mahallah

    ReplyDelete
  11. mmg mhl hrga brg skrg ni kn kak..rm50 mmg tk terasa..tkut ssekali nk brblnja..hihii...

    ReplyDelete
  12. suami saya citer kawan sekerja dia ada ank 3 tapi bil elektrik psling tinggi 20 ringgit..terkejut saya dengar..berjimat cemana la tu gamak nya..saya nak je pi berguru dengan dia..hahhaah...

    ReplyDelete
  13. RM 50 mcm dah tak nmpk apa skg.. bjet kena lbh dah..ish2..

    ReplyDelete
  14. Memang terasa lah kos sara hidup yg tinggi skang ni kak. Harga susu tepung tiap2 tahun naik. Tapi gaji naik ciput jer.

    Kak, klo boleh kurangkan atau jgn minum 3 in 1 ni kak...bahaya. Kawan suami saya kena operate hempedu sbb selalu minum minuman 3 in 1 ni. Info lain:

    selain kandungan gula yang tinggi, kebanyakan minuman 3-dalam-1 yang dijual di pasaran juga menggunakan krimmer susu bukan tenusu iaitu yang dihasilkan daripada minyak kelapa sawit.

    Katanya, krimer tersebut merupakan sejenis lemak tepu yang boleh membahayakan kesihatan kerana ia boleh menyumbat saluran arteri darah dan seterusnya menyebabkan penyakit koronari jantung dan angin ahmar.

    ReplyDelete
  15. betol tu kak, kos hidup yg sentiasa naik dari tahun ke tahun.itu baru belanja dapur, belum lagi lain2 permintaan ank2..

    ReplyDelete
  16. Salam kak..
    huhu..setuju ngan komen kat atas tu..
    elakkan dr minum minuman bancuh yg 3 in 1.. x elok utk kesihatan..

    biskut2 tu bagus klu kurang gula.. hihih.. :)

    betul tu kak,,cma pun umah ade 4 orang..tp belanja bulanan mcm 6 org!..kene pandai berjimat cermat..

    ReplyDelete
  17. Betul tu kak...nak juga 200-300 utk brg dapur....tu pun lum ckp lg

    ReplyDelete
  18. sama jer kita ni sis...+ - brg kering basah cecah 400.. kdg lebih lagi...bila singgah pasar mlm..kdg anak call suh beli itu ini..almaklumlah sebelah opis akk ni CARE4....

    ReplyDelete
  19. huwahuwa!!mmg betul tukn,kak...blnja dapur skg boleh cecah rm5, 600 :(

    ReplyDelete
  20. Mmg skrg nie..harga barang mmg melampau mahal.. Kalau RM300 tuh cam tak de menda sgt..pun.. tapi nak wat camna kan kalau tak beli..benda dah patut2 kena belikan.. hmm..

    ReplyDelete
  21. betul tu kak, sekarang ni duit mengalir macam air. dulu barang2 basah anis yg beli, sejak dah cuti tak bergaji ni, asben yg tanggung semua, memula shopping barang basah dengan en asben dia macam terkejut tengok RM yg kena bayar hehehe...

    ReplyDelete
  22. Yelah kak,terkdg terfikir, mcmana la org yg gaji rendah sgt, tp nak sara anak yg ramai..huuu..

    ReplyDelete
  23. klo dulu rm50 byk mde blh belikan..sekarang koman2..bukan nk shopping pon, beli 2-3 brg kecik pon dh lebih rm50

    ReplyDelete
  24. memang kak..nilai rm50 skrg sikit sgt..pecah je terus lesap.
    tak nafikan belanja dapur makin tinggi even sy dok bertiga ni pun rm300 sebulan tak lari.

    tu belum masuk brg mentah..adoyaii kesabaran jelah hehe

    ReplyDelete
  25. memang betul kak, sekali belanja dapur mesti cecah rm300-400, harga barang pulak mahal skrg ni, gaji pulak tak sepadan dgn kenaikan harga brg aduiyaii

    ReplyDelete
  26. Apo nak buek....nak ke menjadi negara maju kan...terpaksa lah hadapi....ahakz

    ReplyDelete
  27. haah! milo wajib ado. biskut tu ramai peminat kt rmh ni.

    ReplyDelete
  28. sekarang kalau pecah rm100 tak tau lagu mana perginya duit tuh...hehe

    ReplyDelete
  29. betul lah kak.. skang memg kos sara hidup ni tinggi

    ReplyDelete
  30. Kan kak!..Stakat shoping 100 tu mmg tak cukup. Klu beli stok utk sebulan mmg akan cecah 200 ke atas juga.. Huhuuu..tinggi betul kos hidup sekarang ni.

    ReplyDelete
  31. Mmg betul. Kalau gi giant x sah kalau x byr rm200. Sebab barang mahal. Pdhal amik sikit je brg

    ReplyDelete
  32. setuju kak..kak family ramai okeylah belanja rm400++
    sy ni..makan 3 org je, lebih kurang kak juga belanjannya. dulu pergi pasar malam..bwk rm10 boleh dapat mcm2..sekarang? alahai...

    ReplyDelete
  33. serba sebi dah mahalkan kak...ema beli makanan ringan hari minggu..tak sampai dua hari dah licin...

    ReplyDelete
  34. mmg semua mahal skang ni kan...klu 50 tu kdg2 xnampak pun beli apa

    ReplyDelete
  35. betulla..mmg harga barang mahal sgt..kalo 50inggit tuh bukan nmpk pon beli pa bubuh minyak keta 30 makan 20 dah cerahh..penat sgt kan

    ReplyDelete
  36. intan kecik2 dulu pon minum milo..hehe...kan kak ieda sekarang barang mahal..bawak 50 hengget x rasa apa...hmm...

    ReplyDelete
  37. Sama ler kita kak...milo wajib ada hihihi

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...