Wednesday, January 2, 2013

MASIHKAH ADA RUANG

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


salam semua

terima kasih tidak terhingga kepada teman2 , kakak2 dan adik2 yang memahami keadaan akak skrg .. mengalir air mata setiap kata2 dan nasihat yg diberikan ... sedar mahupun tidak, ya .. masih ramai diluar sana yg lebih banyak dugaannya .. kalaulah akak diduga bukan dengan cara begini ... mungkinkah akak akan berlapang dada ..

kini hati masih terkesan sedih , pilu dan sakit ati .... perasaan ini sentiasa memujuk hati ... berkata2 di dalam hati .. apa yg perlu dilakukan lagi sekiranya perbuatan sentiasa diulang2 walau pernah dimaafi .... bagaimana untuk menerimanya lagi ... pedih jiwa sehingga adakalanya mahu ku lepaskan ... 

namunnn menatap wajah anak2 yg masih kecil ... hati terasa sangat sayu dan pilu ... kini anak yg meniti kedewasaan telah semakin mengerti , kerana adakalanya perbuatan itu terjadi di depan mata mereka sendiri .... " ibu kena sabar ye.. kesian kat ibu ... " yeee anak2 semakin mengerti .. dan kerana itu adakalanya memaksa hati ini membuat keputusan ... 

tetapi adakah wajar keputusan itu nanti ... walau jauh didalam hati ini , tidak mahu kehilangan segala kenangan dan kisah2 yg manis yg sentiasa terbias di depan mata ...  tangan ini terus ditadah x pernah putus ... sentiasa bermain di bibir ... berdoa dan merayu kepada allah , berubahlah demi kebaikan .. :( , diri seakan hampa dan hiba mengenangkan seolah doa , dorongan dan sokongan  tiada ertinya lagi .. ia kosong .. kosong ! ..... mengapa tidak mahu mengerti .. betapa aku menyayangi ikatan ini ................ oh ! berat sungguh dugaan ini ..

"Kadang-kadang ALLAH jarakkan hubungan kita, kemudian DIA datangkan pula dengan dugaan..puas kita menangis, mencari dimanakah salah dan silapnya ..Rupanya ALLAH nak hadiahkan kita Rindu darinya yang berpanjangan.."


ps : ya allah , berikan aku kekuatan utk membuat keputusan , semoga dengan keputusan ini memberikan ia kebaikan dan ketenangan jiwa yang abadi .... maaf sekiranya ada yg tidak mengerti , namun niat bukanlah utk minta simpati ... hanya meluahkan perasaan apa yg terkesan di hati ...

28 comments:

  1. Akak yakin Eida boleh hadapi dugaan ini dengan tabah, jangan mudah mengaku kalah ya dik, Insya Allah semuanya akan kembali seperti biasa

    ReplyDelete
  2. ALLAH xkan beri sesuatu ujian kepada hamba-NYA jikalau DIA tau hamba-NYA itu xmampu utk menghadapi ujian itu..falsya tau akak kuat..be strong kayh kak ieda..utk anak2..hang in there..hugssss!!!!!!..;(

    ReplyDelete
  3. salam ieda... ada ketikanya melepaskan itu dianggap amat memeritkan namun disebaliknya pula terselit hikmah yg tak terkira besarnya


    teruskan mengadu kepadaNya dan buatlah solat istikharah... moga dapat lorongan yg terbaik

    ReplyDelete
  4. Alamak geng...sabar banyak2 geng......

    ReplyDelete
  5. kak, jangan putus asa. biarlah anis tak tahu hujung pangkalnya. yang penting anis doakan allah permudahkan segala kekusutan yg ada. Jangan lupa buat solat istikoroh sebelum buat apa2 keputusan. kadang2 syaitan ni lagi suka datang menyucuk hati kita waktu kita bersedih. selalulah amalkan mathsurat utk lapangkan dada dan jauh dari kejahatan.

    ReplyDelete
  6. moga akak dapat hadapi dugaan dengan tabah. amin :)

    ReplyDelete
  7. Kakak mengerti sebagai teman mudah buat kakak kata sabar tapi ieda yg menanggung beratnya tak terkata. Tapi itulah apa daya kakak selain mendoakan dan moga ieda terus tabah dan sabar ye...

    ReplyDelete
  8. apa pun masalah akak... tabahkan hati..setiap masalah ada penyelesaiannya.. semoga akak dapat bertahan...

    ReplyDelete
  9. Insha Allah. moga keputusan yg akak buat adalah yg terbaik utk akak sekeluarga.

    ReplyDelete
  10. Saya pun tak tau apa yang berlaku kat akak tapi saya mendoakan supaya segala yang berlaku baik2 sahaja. Bila kita berada dalam keadaan emosi dan tertekan memang agak sukar untuk keputusan. Berfikir sebaiknya terus mengadu pada Tuhan..

    ReplyDelete
  11. Allah bagi kita ujian tandanya Dia syg kat kita...


    apa2 pun keputusan akak...sy hrp satu keputusan yg terbaik tuk akak dan anak2...

    ReplyDelete
  12. akak...semoga yang baik baik akan menghujani hidup akak lepas ini. insyaAllah..

    ReplyDelete
  13. Sabar kak ieda.. bila kita sedih, kita akan fikir yg bukan2. Saya tak layak bg nasihat, tp ini sekadar pendapat. Mungkin ujian ini bersifat sementara. Masih jauh lagi perjalanan. Anggaplah dlm kita berjalan tiba2 kita jatuh, sakit dan terluka. Namun kita masih boleh bangkit dan luka tersebut akan pulih. Mungkin akan meninggalkan parut. Tp percayalah kesabaran dapat mengatasi semua kesakitan yg ada. Semuanya pinjaman Allah dan Allah sedang menguji. Maaf andai tersalah kata. Syg k.ieda.

    ReplyDelete
  14. byk2 berdoa pada Allah kak..hanya Dia mampu menolong akk..hope akak tabah ok sob3x

    ReplyDelete
  15. hurmmm...anis pun jadi sendu tiba2 baca komen akak tadi,insyaAllah kak,yakinlah tak der masalah yg tak boleh selesai, tak der keputusan yang tak boleh dibuat....

    selagi allah itu tempat sujudmu, jangan berhenti mengadu padaNya....selagi Nabi Muhammad itu sanjunganmu, jangan berhenti selawat kepadanya....insyaAllah akan dipermudahkan akak membuat keputusan yg terbaik. you can do it kak!

    ReplyDelete
  16. Salam kenal akak...sypn org phg...

    Trgerak nk tulis kt komen ni...walau sy xtau kisah akak tp sy dpt mengagak...yg psti?istiqarah selalu yek akak...jgm buat kputusan dlm keadaan tak rasional...tenangkn minda n mnta petunjuk dr Allah...insyaAllah akak akn tenang nnti...

    ReplyDelete
  17. sabar banyak2...
    apa2 keputusan pun kena fikir anak2 jugak..banyak kan berdoa minta petunjuk Allah..

    ReplyDelete
  18. Moga tabah ye kak..
    Moga keputusan yg akak buat adalah yg terbaik buat akak & anak²..

    ReplyDelete
  19. disaat begini, cuma pergantungan pada Allah yg perlukan. Banyakkan solat hajat..mengaji utk tenangkan diri.

    Beri masa sehingga keadaan tenang utk berbincang & membuat keputusan. Semoga bertemu solusi terbaik. Insya Allah.

    ReplyDelete
  20. berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul, tabahkan hati kak, bykkan berdoa dan memohon kepadaNya, aju doakan akak akan mencapai the best decision

    ReplyDelete
  21. Kak Ieda jangan lah sedih sedih T_T

    ReplyDelete
  22. semoga ieda tabah ya..banyakkan doa padaNya..

    ReplyDelete
  23. semoga akk tabah hadapi ujian dan dugaan ini.
    Insyaallah ada jalan keluarnya..tabah ya kak.

    hug!

    ReplyDelete
  24. Ieda,

    akak still tertanya2..apa ceritanya... akak wanna share something wt u..

    yesterday i met my qatari fren. at the same time, somethg happened to my little one. so masa i nak balik after meeting him, he said.. SADAQAH..SADAQAH.. means.. dia mintak i hulur kan sedikit sedekah utk menghilangkan perassan gundah gulana.. i tried and ALHAMDULLLAH.. bit lega and ALHAMDULILAH my little ok.. MASYALLAH..

    i dont the problem wont solve but at least we will me ok.. INSYALLAH..

    ReplyDelete
  25. terasa betapa beratnya dugaan yg akak tanggung skrg.... hrp keputusan yg akak buat adalah yg terbaik

    ReplyDelete
  26. salam kak ida..
    sebak rasa cma bca entri akak ni..
    walau apapun..bersabar ya kak..

    ReplyDelete
  27. alahai..moga akak terus tabah ya :)

    ReplyDelete
  28. sabar bebanyak yer kak...moga ada penyelesaian yg terbaek utk akak

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...