Thursday, January 31, 2013

KEUTAMAAN KASIH & SAYANG

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

kita semua di syariatkan berkasih sayang dan simpati sesama kita ... kenapa nak bermusuhan ? kenapa nak bermasam muka sedangkan setiap manusia dan makhluk didalam dunia ini mempunyai kelebihan dan kelemahan masing2 .. hanya allah sahaja yang maha mengetahui ...



Rasulullah SAW Bersabda:

"Bukanlah pengasih orang yang menyayangi dirinya saja. Tetapi pengasih itu orang yang menyayangi orang lain seperti menyayangi orang lain."

Telah Rasulullah SAW bersabda:

"Suatu hari orang berjalan, di tengah jalan dia kehausan apabila terjumpa sumur terus dia turun dan minum. Ketika naik dia melihat anjing menjulurkan lidah kerana kehausan." Lelaki itu berkata, "Anjing ini kehausan seperti aku tadi." Sepatutnya dia berikan anjing itu minum. Legalah anjing itu dan bersyukur kepada Allah sehingga Allah mengampunkan lelaki itu." Mereka berkata, "Ya kepada Rasulullah, adakah pahala bagi kami bila kami berbuat baik pada binatang?" Rasulullah menjawab, "Pada setiap yang berhati baik ada pahalanya."

Dari Hasan, dari Rasulullah SAW, baginda bersabda:

"Umatku masuk Syurga bukanlah kerana banyak solat dan puasa tetapi disebabkan selamatnya hati dan kemurahan jiwa dan kasih sayang sesama muslim."


21 comments:

  1. betul tue.. kadang niat kita nk berbaik... tp seblah pihak plak yg nak bermasam muka... cm mane ya nk buat dgn keadaan cm ni..

    ReplyDelete
  2. betul kan kak? napelah kite nak nyampah nyampah kat orang...?

    ReplyDelete
  3. kita juga digalakkan memaafkan org lain sebelum tidur, tq for sharing kak

    ReplyDelete
  4. ni yg saya heran bila ada org yg buat tak tahu bila kita senyum kat dia.... mahal sgt senyuman dia, ke pilih2 org bila berkawan...

    ReplyDelete
  5. saya saaaaaaayang eida..
    hehehe

    ReplyDelete
  6. :)..tq kak for this sharing..

    ReplyDelete
  7. a'aa betoi tu kak.. kita harus berbaik2 dgn semua org :-)

    ReplyDelete
  8. sangat betul kak... setuju dengan entry ni...berkasih sayang tu lebih indah dari membenci...

    hati tu yang nak kena jaga...hati... hu hu hu... sama2lah kita sentiasa muhasabah diri dan sentiasa beringat...

    ReplyDelete
  9. Betul...hidup akan lebh tenng dan aman kalau semua berbuat baik n kasih sesama kita..

    ReplyDelete
  10. Berbaik sangka la sesama kita. Bukan susah pun. Tapi yang selalu jadi, kalu part nak benci dan syak orang tu yang paling senang nak buat, kan? Adehhh

    ReplyDelete
  11. hurmm..kann..kite dh sehabis mungkin bg senyuman ikhlas, tp xdibalasnya..

    ReplyDelete
  12. kdg2 kita xleh lepas dr semua sifat2 ni kak..ada je xpuas hati ada je nyamfah tgk org lain..then tiba2 baru nak muhasabah diri..itulah manusia..leka manjang :) termasok lah el wekkkkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  13. semuanya kena tulus ikhlas kerana redha Allah kan kak :)

    ReplyDelete
  14. salam kak ida..
    tenkiu for sharing..
    setuju :)

    marilah kita berkasih sayang sesama umat manusia..ke syurga lah tempatnye :)

    ReplyDelete
  15. fuhhh,,, selalu kna sucikan ati ni. rsau kalo prbuatan x slari dgn niat. InsyaAllah sm2 usahakan. kalo x, aman dunia :)

    ReplyDelete
  16. betul tu kak..buat baik lah dgn semua org

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...