Monday, January 7, 2013

KARI IKAN JEMUDUK , SAYUR GORENG & IKAN MASIN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

menu kelmarin , bila bercuti memang akak lah yg akan take over tugas2 rumah , yelah kalau akak bekerja memang ummi lah yg masak , soo bila chef bertukar tangan , menu punn main taram aje .. janji sodap dan anak2 suke .. tu yang penting ... kalau akak masak kari ikan nie .. x pernahlah , anak2 , suami , ummi , ayah dan nenda x suke .. selalu laju je mereka makan .. nak2 kalau kari ikan jemuduk , merah dan tenggiri .. memang ikan2 nie kegemaran kami sekeluarga ...

alhamdulillah .. jom lah jamu selera ... akak yg tgk punn x menahan lak tgk menu nie .. nak rehat lambat layie ekeke ..kasi uolss semangat nak pi cari kari kelapa ikan ! ... muahhahhaha ;))


macam biasa .. kari akak x banyak santan , lebih kepada rempah ratus ... soo banyakkan rempah , kurangkan lemak disitu ! .... siap ! ................


sayur kena ada .. sayur grg .. ape ke nama lahh sayur nie ... buat ulam biasanya .. tapi kali nie akak buat grg .. baru anak2 makan ;)

ikan masin harus ada ... nie ikan masin jeruk tau ! .. cuma x perah asam limau aje .. ;)
kata orang ikan masin jeruk nie kalau makan dgn nasi panas2 perghhhhhhhhhh !!! ............


ini sahajalah menu kami hari tuu ... alhamdulillah , menu simple untuk family tersayang ... kalau bab makan akak memang suke , biasanya semua resepi tanye ummi sahaja .. orang lama ... dia bila akak cuti .. order sahaja ! .... bila lagi nak bagi orang tua rehat kann ;))

ps : arinie rasa boring sgt2 .... rasa nak balik cepat2 ... perut dah lain macam tgk menu2 nie .. tapi akak x nak makan nasi .. kena cari benda lain utk kunyah2 .. bukan ape .. simpan perut nanti balik petang baru makan nasi ! ... macam tuulah  akak hari2 bila kerja ! ... ;) barulah dpt diet sikit muahahha KONON !!!!!!!!!!


19 comments:

  1. yummylicious nyer kak...kak ikan jemuduk tu aper? x pernah dengar... hu hu hu...ke nama ikan jer yang lain tapi pernah makan... *_^

    ReplyDelete
  2. alalalalala...dah lapar dah perut lynn nie nampak gambar makanan kat sini...

    ReplyDelete
  3. kacang botol a.k.a kceper

    ReplyDelete
  4. Semalam kakcik masak kari ikan tenggiri. :)

    ReplyDelete
  5. jika ada sambal belacan, lagi umppppppp..

    ReplyDelete
  6. saya baru pertama kali dengar ikan jemuduk ni tau..pastu sedapnya nengok lauk akak ni, menyelerakan sungguh...dahlah tengahari ni lapar lagi.

    ReplyDelete
  7. ahhh tiba2 jadi lapar tgk masakan kt atas tu

    ReplyDelete
  8. akakkkkk ngaper ler kamu tempek gambar kari ikan ni...peberet anis tu....umah akak kat mana eh.....nak pi ketuk pintu sambil hulur pinggan kosong bleh tak? hehe

    ReplyDelete
  9. kacang botol kan nama ulam tu hehe
    ermm lau ada smbal belacan mmg superrrrrr

    ReplyDelete
  10. saya panggil tu kacang botol..buat ulam je biasanya...goreng2 ni malas..heheh

    ReplyDelete
  11. sedapnya kak

    tina kalau kari mmg tak tolak, terliur gila tgk kari akak tu

    ReplyDelete
  12. ikan apa tu xpnh dengar pun kak? munkin km panggil nm lain kot tp mmg nmpk terangkat la kari akak tu, kurang santan yer, terbaekkk...

    Sy panggil kacang kelisa tu kak..cicah sambal belacan perghhhhh...terangkat!

    ReplyDelete
  13. paling suka kari ikan.... lama nye tak mkn kari ikan yg sedap ...rindu kg sbb ari tu balik pun tak de sape nk masakkan utk ai .... mak sedara tak de

    ReplyDelete
  14. ikan jemuduk? pertama kali dgr

    ReplyDelete
  15. saya gemar kari tak byk santan sgt t kak, tapi yg pekat skit. terangkatttt.

    ReplyDelete
  16. sedak sokmo akak masak..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...