Thursday, May 31, 2012

LEMAK TOGEH , ASAM PEDAS , MURTABAK & SATAY !

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

haaaa nie bukan menu semalam .. bukan kelmarin tapi menu berbuka 2nd day pose .. ekek tekak org pose kan .. x leh blah lahh ... nak2 ummi yg masak .. asam pedas kalau ada sedap lawan ngan satay .. kuah kacang tuu haaaaaaaaaaa .. kejam kan .. akk dah lah pose ari nie .. aku ter"KEJAM" dgn diri sendiri sbb meng"up"kan entry yg dah lama dlm draf nie ekekke .. soo jamu mata lah semua .. alahhhhh uolss dah makan kannn .. macam akk x lah kan .. duk kebil2 mata tgk pic satay nie huhuhu ;)


 tgk .. tgk .. satay perut tuu x menahan .. dah lama ngidam nak makan
masa nie akk beli pasar malam dekat rumah , soo arinie pose .. kena beli lagi lah erkkkk nampak gayee nyeee ekekek .. 

 murtabak kegemaran anak2 akk .. kalau singgah pasar malam x sah kalau x beli nie .. sedappp , dulu rm2 .. skrg dah naik rm3 .. sib baikk sedap ekekek ..

 asam pedas terbaik dari ummi .. perghhhhhhhh ! ..

 lemak kobis kegemaran anak2 juga ! ..:)

alhamdulillahh menu berbuka kami hari tuu .. mak & akk je yg berpuasa , tapi kami makan ramai kan .. so kenalah hidang meriah macam nie ekeke ;) dah lagak macam bulan ramadhan lak kan huhuhu syukurrr rejeki dari allah ...


last sekali pembasuh mulut kami
mempelam lemak2 manisss ! .. ;) terbaik nie .. siap makan dgn kicap layieee adehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

x sabar nak berbuka nie ! ... boleh !!!! ekekek

PENGASAS FACEBOOK ~ Mark Zuckerberg bertukar status

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

hurmm baru tahu .. walau x pernah kenal pengasas FB nie .. tapi menarik perhatian ramai bila dia sudahpun berkahwin .. lama tuu berkawan 9 tahun .. dan isteri dia adalah seorang pakar perubatan ! .. tahniah !


 Status terkini pengasas Facebook, Mark Zuckerberg  sudah berubah?

Pada hari Sabtu lepas, status Facebook Mark bertukar menjadi ‘Married’!  Mark telah berkahwin kekasihnya yang telah lama bercinta, Priscilla Chan. Pernikahan tersebut dibuat di rumah Mark yang teletak di Palo Alto, California.



Uniknya adalah, para jemputan pada mulanya menyangka bahawa parti yang mereka dijemput itu adalah perayaan atas lulusnya Priscilla dari kuliah perubatannya di University of California pada Isnin lepas.

Para jemputan yang dijemput adalah kurang dari 100 orang tersebut terkejut kerana mengetahui itu adalah hari pernikahan Priscilla dan Mark, pasangan yang bertemu di Harvard dan telah bercinta selama lebih dari 9 tahun!

Dilansirkan dari Gossip Cop, cincin pernikahan yang diberikan kepada Priscilla adalah direka oleh Mark sendiri dan terdiri dari sebuah berlian yang sederhana.

apa2 pun semoga mereka berbahagia ! 

ps : hari nie insyaallah berpuasa .. terasa tenang dan damai aje .. alhamdulillah .. hurmm belum ape2 dah fikir nak berbuka ape hari nie .. ekkeke .. ok2 .. nak BW lahh ;)

SPONTAN KHAMIS ~ ISH ISH ISH

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua


x lama lepas tuuu GADUH & NANGIS ! hurmmmmmmmmmmmmm



Wednesday, May 30, 2012

TIDAK MEMENUHI UNDANGAN MAJLIS PERKAHWINAN KERANA PUASA

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

haaaa bulan nie bulan rejab kan ?? dan bulan ini juga kita ada cuti sekolah selama 2 minggu .. hurmm sana sini orang memenuhi jemputan kenduri kawin .. samaada majlis kenduri saudara mara atau teman2 .. hurmm akk pun x terkecuali mendapat jemputan kawin nie .. tapi kebanyakan dari jemputan ini adalah pada hari sabtu dan ahad .. ada yg buat hari bekerja ke ??? 

ekekek kalau ada .. harus sebelah petang sahaja ramai jemputan kan .. hurmmm nie akk pernah mendengar dari kawan akak berkenaan , adakah kita wajib hadiri undangan majlis kawin sekiranya kita berpuasa .. iaitu puasa ganti atau pun sunat .. haaaa bila baca artikel bawah nie ..sama dengan pandangan peribadi akk sekiranya ada yg bertanya pada akk ..yuk kita baca dan fahami baik2 .. ;)


Memenuhi jemputan kenduri adalah dituntut oleh agama. Jika jemputan adalah kepada kenduri kahwin, hukum memenuhi jemputan itu adalah wajib kecuali jika ada keuzuran. Adapun kenduri-kenduri yang lain dari kenduri kahwin, hukum memenuhi jemputan kepadanya adalah sunat (yakni digalakkan dan diberi pahala oleh Allah).

Dalil tuntutan memenuhi jemputan kenduri (terutamanya kenduri kahwin) ialah sabda Nabi s.a.w.:

“Jika seseorang kamu dijemput kepada walimah (kenduri), maka hendaklah ia menghadirinya”.
-(Riwayat Imam Bukhari dan Muslim)

Jika sedang berpuasa, mintalah keuzuran dari orang yang menjemput itu (untuk tidak menghadirinya) dan berdoalah untuknya dengan keberkatan dan keampunan Allah. Ini sebagaimana diperintahkan oleh Rasulullah s.a.w.:

“Jika seseorang dari kamu diajak kepada jamuan makanan (yakni kenduri) sedang ia berpuasa, hendaklah ia berkata: ‘Saya berpuasa’”.
- (Riwayat Imam Muslim dari Abu Hurairah r.a.)

Imam an-Nawawi menjelaskan: 

Ucapan “Saya berpuasa” dapat difahami bahawa orang yang dijemput mengucapkannya kepada orang menjemputnya sebagai memohon keuzuran dan sebagai memaklumkan keadaannya (yang sedang berpuasa). Jika orang yang menjemputnya memberi kelonggaran kepadanya dan tidak menuntutnya hadir, gugurlah kewajipan hadir itu darinya. Namun jika ia tidak memberi kelonggaran dan tetap menuntut kehadirannya, wajiblah ia menghadirinya. Puasa tidak boleh menjadi alasan untuk tidak memenuhi jemputan kenduri. Namun demikian, apabila ia menghadirinya, tidaklah dituntut ia makan kerana puasa menjadi keuzuran baginya untuk meninggalkan makan….”.
[1] (Syarah Soheh Muslim, juz. 8, Kitab as-Siyam, bab as-Shaim Du’iya Li Tha’amin…)

Adapun berdoa untuknya, maka ia berdasarkan sabda Nabi s.a.w.:
“Jika seseorang dari kamu diajak kepada suatu jamuan kenduri, hendaklah ia memenuhinya. Jika ia berpuasa, hendaklah ia mendoakannya dan jika ia tidak berpuasa, hendaklah makan”.
- (Riwayat Imam Muslim dari Abu Hurairah r.a.).


Manakah yang lebih afdhal - meneruskan puasa atau berbuka?
Jawapannya:
Jika ia berpuasa wajib (sama ada puasa qadha’ Ramadhan, puasa nazar atau puasa kifarat), haram ia berbuka sama sekali. Jika ia berpuasa sunat, hendaklah dilihat; jika ia merasakan dengan meneruskan puasa tidak mengecilkan hati tuan kenduri (yakni orang yang menjemputnya), maka sunat ia meneruskan puasa. Namun jika ia merasakan tuan kenduri akan berkecil hati jika tidak menjamah kendurinya, maka sunatlah ia berbuka.

Orang yang berpuasa sunat, harus baginya untuk membatalkan puasanya pada bila-bila masa. Saidatina ‘Aisyah r.a. menceritakan:
“Rasulullah s.a.w. datang kepadaku pada suatu hari, lalu ia bertanya: ‘Adakah kamu sekelian memiliki sesuatu (untuk dimakan)?’. Kami (yakni isteri-isteri baginda) menjawab: ‘Tidak ada”. Baginda berkata: ‘Oleh demikian, aku akan berpuasa’. Kemudian baginda datang lagi kepada kami pada hari yang lain. Lalu kami berkata kepadanya; ‘Ya Rasulullah! Kita telah dihadiahkan haisun (sejenis makanan campuran buah tamar dengan lemak dan susu kering)’. Maka baginda berkata: ‘Tunjukkan kepadaku. Sesungguhnya aku pagi ini berpuasa’, kemudian baginda makan makanan tersebut”.
- (Riwayat Imam Muslim)

Di dalam hadis yang lain Rasulullah s.a.w. bersabda:
“Orang yang berpuasa sunat adalah pemimpin dirinya. Kalau dia mahu, dia boleh meneruskan puasanya dan jika dia mahu, dia boleh berbuka”.
-(Riwayat Imam Ahmad, Tirmizi, Hakim, an-Nasai dan Abu Daud dari Ummu Hani r.a.)[2]

Namun demikian, membatalkannya dengan sengaja tanpa ada sebarang desakan atau keuzuran, hukumnya adalah makruh. Dan puasa sunat yang telah dimulai kemudian dibatalkan (samada dengan sengaja atau tidak), sunat digantikan semula pada hari yang lain.

Wallahu A’lam.

semoga segala persoalan dpt dirungkai dengan penjelasan dibawah .. sblm2 nie pun akak berpendapat yg sama kerana banyak bertanya dengan ustaz2 .. soo x lah bermakna sekiranya kita x dpt memenuhi undangan majlis perkahwian itu adalah berdosa .. sekiranya kita memberitahu akan "keuzuran" kita iaitu berpuasa .. insyaallah tuan rumah akan memahaminya .. :) tapi so far , kalau akk puasa tidak pernah lah puasa ganti @ sunnat pada hari sabtu @ ahad kan .. selalu amik fadhilat isnin dan khamis ;) sbb sabtu dan ahad adalah hari MAKAN kami sekeluarga ! ..

Majlis Aqiqah CAHAYA MALAIKA , Puteri Mawi Dan Ekin

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

ya allahh comelnya cahaya malaika nie seindah namanya .. selesai sudah majlis aqiqah buat buah hati pengarang jantung MAWI dan IKIN nie .. sgt2 comel budak nie .. majlis punn not bad , nampak sgt2 meriah .. suke je akk tgk , deco pelamin si kecil tuu sgt2 sweet dan simple aje , x serabut pun kan ..  ;)




pic : abang NARA


bila tgk pic pelamin bb tuu kannn .. teringin nak buat untuk anak2 akk huhuhu  .. 
tapi berangan2 aje lahh ..


IEDAIMMI dalam APA KATA WANITA bersama ZAMZARINA

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

syukur dipanjatkan kepada ilahi , petang semalam akk buka email .. sekali bacalah email dari sempoigirl nie berkenaan program APA KATA WANITA bersama ZAMZARINA nie .. haaa x terkata dah .. terpaku kejap depan komp nie .. huhuuh syukur juga sbb usaha selama nie x sia2 .. akak speechless !


Assalamualaikum..

Salam 1 Malaysia..

Program Apa Kata Wanita Bersama Zamzarina TV1, ingin menjemput blog anda untuk pipaparkan didalam segmen 'ADA IT' yang terdapat satu lagi segmen didalamnya iaitu 'BLOG PILIHAN' . Di mana di dalam segmen 'BLOG PILIHAN' akan memaparkan mana-mana blog yang berkaitan dengan wanita selama lebih kurang 30 saat hingga ke 1 minit.

Sehubungan dengan itu kami ingin menjemput blog anda (    http://iedaimmi.blogspot.com/   ) untuk dipaparkan melalui segmen 'ADA IT' . Dalam segmen itu nanti kami akan memaparkan halaman utama dan juga apa yang menarik yang dapat dikongsikan dengan penonton. Selain itu kami akan super alamat blog anda dalam segmen ini.

Sehubungan dengan itu, kami juga mohon jasa baik untuk 'link or share blog ZAMZARINAZAMBRI (http://zamzarinazambri.blogspot.com/) dan FB ApaKataWanitaZamzarina (http://www.facebook.com/ApaKataWanitaZamzarina) di blog anda.

Untuk maklumat lanjut boleh hubungi saya (SAKINAH) di talian             03-2288 7013      . 

Yang Benar,
Sakinah
( Pengacara Segmen/Penolong Penerbit AKW)



dan uols semua .. apa akk nak buat lepas nie .. adik ina blogger intanberlian , tolong akk .. akak kena buat ape lepas nie ?? nak kena contact dia kembali ke macam mana .. macam x percaya pun ada .. haaaaa sorry ye .. akk kelihatan sedikit gelabah .. tapi sebenarnya memang pooonn ! .. huhuhu

ha satu layie nak juga promo pasal program nie .. tapi akk x pandai tulis .. memang gagal lah bab2 promo nie ekekek .. tapi apa kata uolls ke blog adik intanberlian nie yg banyak mempromosikan program nie di blog dia .. dikkkkk mohon letak link ! .. :)


Tuesday, May 29, 2012

BREAKFAST , LUNCH & DINNER DGN HERBALIFE

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

ha uols dah makan ke ?? ok alhamdulillah kalau dah makan .. hari nie akk x der mood nak shake .. ekek aci gitu .. akk makan normal meal .. same macam pagi tadi .. ekkeke no diet2 today .. hurmm ok akak nak cerita sikit pasal herbalife nie .. jom sama2 baca .. dan kepada yg ingin bertanya jgn segan2 ok .. ;) oh yaaa .. nak menambahkan berat badan pun boleh yee dengan HERBALIFE nie .. yuk ym akk .. akak ceritakan selanjutnya .. insyaallahhh

Satu set Formula 1 – campuran shake soya berkhasiat tinggi
Satu set Formula 3 – serbuk protein soya dan whey untuk pembentukan tubuh
Satu set Campuran teh herba Tea mix – untuk mempercepatkan pengeluaran bahan buangan badan.

Kombinasi produk-produk ini merupakan kunci kepada kepantasan penurunan berat badan dan pembentukan tubuh seperti yang anda inginkan.

Cara Penggunaan set Start Now Pack ini 
adalah amat MUDAH

Untuk menurunkan berat badan dan mengembalikan tenaga anda:
  • Gantikan Sarapan dan Makan Malam dengan HERBALIFE Shake ( Tiga sudu Formula 1 + satu sudu Formula 3). Nutrisi dan kalori yang dibekalkan daripada shake ini adalah lebih daripada mencukupi bagi tubuh anda. Anda tidak merasa lapar.
  • Nikmati makan tengahari anda seperti biasa.
  • Minum Tea Mix yang menyegarkan 3-4kali sehari pada bila-bila masa yang diperlukan. Anda akan merasa lebih dahaga daripada biasa. Ini kerana sistem tubuh anda memerlukan air untuk membantu membuang bahan-bahan yang kumuhan badan yang lebih banyak daripada biasa. Minum air kosong dengan kuantiti yang lebih banyak. Setiap 25kg berat badan anda memerlukan 1 liter air untuk membolehkannya berfungsi dengan baik.

Terdapat dua pilihan untuk Start Now Pack:
  • Pek 2 minggu – Untuk pengambilan berterusan selama 2 minggu 
1 pek Formula 1
1 pek Formula 3
1 pek Tea mix
  • Pek 1 bulan – Untuk pengambilan berterusan selama sebulan 
2 pek Formula 1
2 pek Formula 3
1 pek Tea mix

Fakta Ringkas
  • Minuman yang menyeronokkan, diadunkan dengan 5 bahan tumbuhan semulajadi.
  • Setiap hidangan bebas dari sebarang kalori.
  • Sangat enak diminum sejuk ataupun panas.

soo jgn lupe kepada sesiapa yg berminat boleh email pada akk untuk sebarang pertanyaan dan ym akk pun boleh ... jgn malu2 .. hurmm buat masa nie kalau email .. x tahu kenapa email akk tuu problem .. insyaallah dlm sehari dua akan boleh  .. soo mana yg nak tahu selanjutnya pasal harga boleh je ym akk di iedaimmi@yahoo .. ;)


SULTAN JOHOR MENANG BIDAAN ~ WWW 1

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

PETALING JAYA: Sultan Johor telah memenangi bidaan dalam merebut nombor plat kenderaan "WWW 1", dengan tawaran tertinggi sebanyak RM520,000. Sultan Ibrahim Ismail Sultan Iskandar mendahului 9,999 pembida lain termasuk Yang di-Pertuan Agong, yang memenangi nombor plat "WWW 5", dan Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai, memenangi nombor plat "WWW 15".

Keputusan bidaan boleh didapati di laman web Jabatan Pengangkutan Jalan (JP). Pada Khamis, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha mengumumkan nombor pendaftaran kenderaan WWW 1 telah mencatatkan tawaran bidaan tertinggi sehingga kini.

Nilai ini melepasi rekod yang dicatatkan "MCA 1" pada tahun 2010 yang telah dijual pada harga RM300,100.Bidaan terhadap nombor pendaftaran dikehendaki ramai ini bermula pada 30 April dan berakhir pada 14 Mei.

Dalam tempoh tersebut, beribu-ribu membanjiri tiga cawangan JPJ Kuala Lumpur untuk meletakkan tawaran mereka untuk awalan "WWW", yang merupakan singkatan bagi "World Wide Web". Terdahulu, akhbar The Star melaporkan seorang VVIP terkemuka dari Johor adalah pemilik nombor plat pendaftaran kenderaan yang paling popular dan dikehendaki ramai - WWW 1.

Merupakan seorang peminat kereta, VVIP ini adalah pembida yang berjaya dengan tawaran bayaran RM520, 000 untuk nombor pendaftaran yang dikehendakinya. Jumlah ini kini telah mencatat satu rekod baru sebagai nombor plat paling mahal yang pernah dijual di Malaysia.

Menurut sumber, JPJ dijangka memaklumkan kepada VVIP berkenaan mengenai kejayaan bidaan pada Isnin. Personaliti dikenali ramai ini juga mempunyai koleksi kereta antik dan model kereta terbaru.Semua kenderaannya diselenggarakan dengan baik dan beliau pernah dilihat memandu kesemuanya di seluruh negeri.

hurmmmmmmmmm , subhanallahhh  terperanjat akk dgn jumlah semahal itu utk plat no je  ... ! .. huhuhu sedih .. alangkahhh bagusnyaa kalau duit sebanyak itu disedekahkan kepada org2 miskin yg ramai di malaysia ini ... x ada lagikah org yg miskin utk disedekahkan ??? huhuhuh bukankah bersedekah amal jariah itu lebih besar ganjaranya dari ini ???

kayolahhh kejap JPJ ! ..

Monday, May 28, 2012

MENGAPA kanak-kanak mengalami masalah PEMAKANAN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

hurmmm adakalanya kita x terfikir kenapa anak2 kita kurang mementingkan pemakanan mereka , leka dan adakalanya bila dibiarkan mereka x akan makan bila disuruh . Mereka selalu mengalami masalah dalam pemakanan mereka .. even ada sesetengah ibu bapa yg buntu bagaimana cara nak membuatkan anak2 mereka berselera dan seronok nak makan .. sure ada bersebab kan .. 

ok akk ada membaca artikel dari portel rasmi Kementerian Kesihatan ini , bila cari bab anak2 nie .. banyak yg dia rumuskan .. pemakanan yg sihat , seimbang , hubungan didalam keluarga dan banyak lagi .. 

disini akk sertakan sebahagian petikan dari portal tersebut yg akak rasakan seronok utk dikongsikan bersama , pada akk anak2 akk x mempunyai masalah dlm pemakanan mereka .. ekkeke bahkan , akk skrg tgh mencari2 cara utk mengurangkan selera makan mereka .. aci tak ?? ahahha maksud akk , akak control pemakanan mereka , salah satu cara dgn melakukan xtvt senaman yg sihat buat anak2 akk tuu .. ok jom kita baca .. mana tahu ada yg uols tertinggal .. ;)


Rakyat Malaysia boleh dikatakan hidup senang dan dimanjakan dengan banyak pilihan makanan. Jadi, mengapa masih ramai kanak-kanak kita yang mengalami masalah pemakanan? Sebab utama ialah tabiat makan yang tidak betul dan pengambilan makanan yang tidak seimbang. Ini berpunca daripada kekurangan pengetahuan tentang pemakanan di kalangan ibu bapa, dan juga kekurangan perhatian dan penjagaan ibu bapa.

Satu kajian yang dijalankan dua tahun lepas oleh Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) ke atas lebih 9,000 murid sekolah rendah berumur 7-12 tahun menunjukkan bahawa kanak-kanak di Malaysia mempunyai tabiat makan yang tidak sihat dan kurang melakukan aktiviti fizikal. Hasil kajian itu juga menunjukkan:

1.    Tidak mengambil sarapan

Satu dalam setiap tiga murid sekolah rendah tidak mengambil sarapan. Apabila anak-anak anda tidak mengambil sajian pertama yang penting dalam sehari, mereka tidak mendapat cukup tenaga untuk membolehkan mereka cerdas dan memberi tumpuan dalam kelas. Mereka juga menjadi lesu dan mudah merasa letih.

 2.    Snek tidak sihat

Empat daripada sepuluh murid sekolah rendah mengambil snek setiap hari. Tabiat makan snek yang tidak sihat, sama ada mengambil snek terlalu hampir dengan waktu makan atau mengambil snek dengan kalori tinggi dan nutrien rendah seperti kentang goreng, coklat dan gula-gula, boleh mengganggu selera anak-anak untuk makan sajian yang sihat apabila tiba waktu makan.

 3.    Gaya hidup santai dan kurang aktiviti fizikal

Dua daripada lima murid sekolah rendah tidak aktif. Semakin ramai kanak-kanak menghabiskan masa lapang mereka dengan aktiviti santai seperti menonton televisyen, membaca, dan leka dengan permainan komputer/elektronik. Tiada perbezaan besar antara kanak-kanak bandar dan luar bandar.

portal KKM

adikkkkkk IBU miss u !! huhu

jelas disini amalan memakan SNEK adalah sgt2 tidak sihat dikalangan anak2 kita .. kalau boleh jgn mulakan mereka mengambil snek .. elakkan , sesekali boleh .. sgt2 mempengaruhi pemakanan mereka .. kalau dah mula ambil , hurmm payahlahh mereka nak ubah , seeloknya mulakan dari awal .. anak2 nie semua kena mulakan dari awal , kalau dah dari awal kita biarkan mereka ambil snek , hurmmm adakalanya akk lihat ibu bapa sendiri dengan selamba membelikan snek buat anak2 mereka .. bila ditanya , mereka menjawab 
" SAJE BELI BUAT JAJAN MAKAN- MAKAN MENONTON TV " hoh !  .... :(

ANAK DARA - HAID & DATANG BULAN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

 sejak anak dara akk tuu dah menjadi ' anak dara ' perasaan teruja nie mendatang lak .. mula2 tuu rasa semacam kan .. pelik , curiga , gembira , gabraaa .. semua ada .. huhuhu x terbayangkan perasaan itu macam mana .. risau punnn ada .. yelahh seawal usia dia , akk risau lebih sebenarnya .. kesian punn ada .. manalah dia nak paham kan .. tapi akk kuatkan hati , cakap its gonna be ok ... 

untuk pertama kalinya its happened kelmarin sebenarnya .. tapi x kuat banyak .. sikit2 dan akk dah perasan yg anggah pun cakap , dia ada nampak , means amanina pernah tunjuk kat anggah lahh .. soo akk diamkan aje .. sbb x kuar berlarutan .. 
sehinggalah mlm tadi agaknyee .. dia call pagi tadi btahu " yes ibu , akk dah period ! .. " haaa tergamam akk mendengarnya .. x tahu nak cakap macam mana .. tanye dia 
"dah tuu macam mana kakak ??" adehh soklan bodo akk kan huhu  bukan ape .. tetiba macam x tahu nak tanye ape .. cakap ape huhuh .. ekekek .. " haa nie tok mi suh akk pakai pad .. " ekekke agak lucu juga bila mendengar nada suara dia .. sabar aje kan ..

tapi anak dara akk nie x lak mengalami simtom2 nie kecuali loya2 tuu .. haa ada lah dua tiga ari lepas dia macam nak muntah2 .. adehhhhhhh risau tuhan aje yg tahu .. ingat dia salah makan .. huhuhu rupenyaaaaa

pic tahun lepas , masa nie amanina baru darjah 3 .. 
kira pecah rekod lahh , akk dulu darjah 6 ;)

senggugut diakibatkan pengecutan dinding rahim yang kuat semasa kedatangan haid. Ia menyebabkan rasa lenguh dan sakit di bahagian bawah perut , ari-ari dan belakang. Semasa mengalami senggugut, seorang gadis mungkin berasa letih, muram dan cepat marah. Sengugut yang kuat boleh menyebabkan rasa loya, muntah dan cirit-birit.

Terdapat pelbagai cara untuk mengatasi senggugut ini adalah dengan:-
1. Cukup rehat dan banyak minum air masak. tak payah lah nak ronda satu tasik titwangsa yer kalau dah datang bulan thu x pasal-pasal ambulan yang datang menjemput.
2. Kalau boleh tuamkan ari-ari dengan botol air panas. Ok x faham? maksud nya tuang air panas mengelegak ke dalam botol kosong dan tekap-tekap dengan lemah lembut gemalai ke bahagian ari-ari. Faham?
3. Mengambil ubat penahan sakit

 berlaku kelewatan datang bulan ? Ianya mungkin terjadi disebabkan GANGUAN EMOSI, TEKANAN DALAM HIDUP, GANGUAN HORMON dan KETUMBUHAN



akan semakin matanglahh anak dara akk nie .. macam mana erkk ?? perasaan nie macam2 rasanyeee .. x dpt nak jelaskan lahhhh ..

‘Motherhood is splendid’: Bollywood star Aishwarya Rai

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

haaaaaaaa memang x pecayalahh kalau nak tgk aish skrg nie .. dlm Fb kelmarin akk baca ramai peminat dia yg mengutuk penampilan terbaru aish nie .. huhuhu yelah dia kan pernah di gelar sebagai THE MOST BEUTIFUL WOMAN IN THE WORLD .. haaaaa main tuu .. manalahh peminat2 dia x trauma tgk penampilan terbaru dia nie .. ekekek even sewaktu mlm glam di cosmopolis tuu punyalah ramai wartawan dan jrugambar yg buat highlight tentang dia .. perghh ! ..

seyesssss akk cakap even akk yg tgk macam x percaya ini aish .. sungguh berbeza sekali .. duk tenung lama2 akk nie bila tgk wajah dan perubahan tubuh badan dia .. penangan menjadi ibu kan .. ;) bahagia membawa kepada kepuasan yg x dpt dibayangkan ! .. ;))

She was heavily criticised for not losing her baby weight in stellar time.
But Aishwarya Rai Bachchan is not letting cruel weight jibes spoil her baby bliss.
The new mother couldn't help but gush about her six-month-old baby girl Aaradhya as she posed on the red-carpet at the Cannes premiere of Cosmopolis last night. 





Star turn: Baby weight or not, Aishwarya looked every inch the Bollywood beauty in a gold embroidered sari and co-ordinating tailored jacket with Mandarin collar at the AmfAR Cinema Against Aids gala on Thursday night


Glamour: Rai at the Oscars in February 2011

ps : baru tadi dpt perkhabaran istimewa dari anak dara akk amanina di KL .. alhamdulillahh dia menjangkau ke fasa seterusnya sebagai gadis .. huhuh x sangka ia dtg diawal usia dia skrg .. syukur .. agak terperanjat juga akk sbb dia baru darjah 4 .. akk dulu darjah 6 .. huhu .. sib baikk ada mak akk disana bersama dia .. soo dah mula pakai " tuala wanita " anak dara kuu itu .. huhuhu

Sunday, May 27, 2012

KENANGAN BERSAMA teacher visha - bermulalah percutian

salam semua

alhamdulillah , cuti hari sabtu dan ahad betul2 menyegarkan walau akk x berapa nak sihat , huhu batuk dan selsema menyerang akk sejak hari khamis lagi , nak ke klinikk malas sgt2 , huhuhu bertahan selagi mampu , bukan ape , cukup x suke nak makan ubat2 klinik jie huhuh
haaa berbalik pada entry akk ptg nie , walau punn dlm selsema akk gagah kan juga update entry2 yg memang dah ada dlm draf blog akk nie , tinggal update kan cerita sahaja , pic2 nie sbnarnya dah agak lama , nie akk capture masa bawa anak2 ke kole hari terakhir pesta konvo shahputra ........
(terpaksa update laju2 , guna galaxi lak tuu , komp akk rosak , dah 3 ari update guna galaxi nie , semuanya agak terbatas , nak bagi cursor nie turun bukan main payah lagi huhuhu , tuuu yg payah nak tulis dibawah tuuuu , huhuh)

memang mereka seronok sgt2 nak2 dpt berjumpa dengan teacher visha mereka nie , visha adalah lecturer di kolej akk , masa nie iaitu tahun lepas , visha mengajar tuisyen bahasa english buat anak2 akk , 3 kali seminggu , skrg dah x tuisyen since akk dah berpindahnke pekan , anak2 akk cukup sukekan guru tuisyen mereka nie , yelahhh teacher visha nie seorang yg sukekan kanak2 , sooo memang budakW nie mudah mesra dan senang dgn teacher mereka .......


haaaaa nie mereka semua dah tak ada ,mcuti sekolah dah bermula kannn , soo mereka request utk ke rumah adik akk di rawang , huhuhuhu mula tuuu amanina dan sabriena aje , tapi zahrien punn nak ikut , huwaaaa akk lakk yg memendam perasaaan , serba salah nak bagi atau tidak zahrien ikut , huhuhu bukan risau dia akn rindukan akk , tp akk yg risau akk x menahan rinduuu kat anak teruna akk sorang tu huhuhu , harap2 mereka happy disana selama seminggu , sibb baik ummi akk ikut bersama , x lah risau sgt kan , hurmmm dah sound hubby awal2 , kalau x tahan winduu kan mereka , akkje ke kl amik mereka nanti elekekkekekekek , tgk lah macam mana .......








Saturday, May 26, 2012

PENDEKAR KUDUNG KAKI SATU ~ kagumnya

salam semua

hendak seribu daya .. x hendak seribu alasan ! ... haaa amacam ok tak perumpamaan akk nie .. hurmm kagum sgt2 dgn pakcik berdua dari pasir mas kelantan nie ..





PASIR MAS: Walaupun kudung sebelah kaki, dua sahabat layak digelar ‘pendekar kudung’ kerana mereka bukan saja mahir bersilat, malah menjadi tok guru atau tenaga pengajar seni mempertahankan diri itu.
Zulkifli Mamat, 49, yang kehilangan kaki kirinya akibat kemalangan dan Mohd Asri Daud, 33, yang cacat kaki kirinya sejak lahir, mampu bersilat seperti pesilat lain dengan tangkas.
Zulkifli yang menjadi tok guru Silat Minangkabau dan mula mempelajari silat itu sejak zaman kanak-kanak berkata, dia bersyukur dengan kelebihan dianugerahkan Allah dalam seni mempertahankan diri.

Katanya, dia kehilangan kaki kiri selepas dihempap besi ketika menjadi pekerja pembinaan jambatan Pasir Mas-Salor pada 1990.

"Akibat kemalangan itu, kaki kiri saya terpaksa dipotong. Saya mengambil masa hampir setahun memulihkan semangat dan kekuatan fizikal sebelum dapat kembali bersilat.

“Pada mulanya sukar membiasakan diri kerana perlu bersilat sambil memegang tongkat, tetapi Alhamdulillah, berkat kesabaran dan sokongan keluarga, saya mampu kembali mahir bersilat seperti orang normal,” katanya yang berasal dari Kampung Aur Duri, di sini.

sumber :hmetro


Friday, May 25, 2012

BURUNG KAKAK TUA yang gangster

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


salam semua

ekekekke mari dgr ini cerita .. ringgan2 kan minda ok ! ..


pic google

Burung Kakak Tua Yang Samseng

Seorang perempuan melalui sebuah kedai haiwan peliharaan. Tiba-tiba seekor burung kakak tua menegurnya,”Perempuan hodoh…perempuan hodoh!!

Perempuan itu sangat malu lalu berjalan dengan pantas meninggalkan kedai itu.
Dalam perjalanan balik perempuan tadi melalui kedai yang sama. Sekali lagi burung kakak tua itu berkata,”Perempuan hodoh. Mari tengok perempuan hodoh!”

Kali ini perempuan itu hilang sabar lalu masuk ke dalam kedai itu. Dia berjumpa dengan pemilik kedai itu lalu memberi amaran yang dia akan menyaman pemilik kedai itu dan membakar burung kakak tuanya. Pemilik kedai berjanji yang burung kakak tua itu tidak akan mengata perempuan itu lagi.

Keesokan harinya perempuan itu melalui kedai yang sama. Burung kakak tua itu menegurnya,”Hello!” Perempuan itu menjawab dengan marah “Apa lagi hah!” “Faham-faham sendirilah,” jawab burung itu.



2 MAJLIS DALAM SATU HARI

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

hurmm nie kisah 2 minggu lepas tau .. baru nie akk dpt post dlm blog .. duk dlm draff punye lah lama .. maklumlah .. ada je draf2 dlm tuu cuma x berupdate , haa bila ada masa barulah akk dpt post walau citer dah agak basi kan .. ekekek ye ke ?? hurmm x kesah lahh basi pun basi lahh ..

nie kisah dua majlis kawin dlm satu hari .. fuh berpeluh rasanya .. xceli sblm tuu dah ada majlis tahlil di rumah saudara mak .. so kami semua kesana dulu .. makan sikit2 aje .. tapi x jadi nak makan sikit nak2 lauk pauk lauk kampung .. hahahah kejam kan ! .. konon nak makan sikit sbb ada 2 buah rumah layie nak kena serang arituu .. apa nak buat , makan lah jugak sikit ..


ini majlis kawin adik oppismate akk .. bolehlahhh .. mereka terpaksa berpindah ke dewan kerana rumah mereka dilanda musibah , semua bangsal2 kena tiup dik angin mlm tuu .. ciannn , namun majlis berjalan lancar .. sib baikk ada dewan sek utk replace majlis mereka .. cuma x dpt sanding lah

ini pula majlis anak kepada saudara mak .. kira ayah dan mak dia nie atuk sedara akk lahh .. nie anak ke berapa akk pun x ingat .. ramai sgt sedara mara nie , kita pun mudah lupee .. nak2 akk yg memang dah ada sifat2 pelupa nie .. ekekekke , x perlah janji dpt hadiri majlis kan ;)


  zahrien yg bermacam2 sikap .. macam2 nak dia masa nie .. layan aje lah anak teruna akk seorang nie .. ;)

 
pic santai kami sebelum balik dari majlis .. sempat layie .. diambil oleh amanina 
boleh tahan anak dara akk nie .. pandai suh kami semua pos2 .. tgk lah zahrien tuu .. dia juga dengan wajah selamba nyee .. ekekek 

pic taken : by samsung galaxi 7.0


Lufya 'Hadiahkan' Lagu Ketuhanan Buat Zarina Anjoulie

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

salam pagi jumaat , penghulu segala hari .. terasa segar dan nyaman pagi2 nie .. memandu kereta sambil mendengar celoteh kak engku dan abang jem memang menghiburkan ekkee .. sambil2 berselawat agar allah mempermudahkan kerja2 kita pada hari ini dan seterusnya .. sampai2 aje di pejabat akk dah melayan berita online .. dah dua hari sebuk sgt2 .. x berdaya nak BW dan sebagainya .. maklumlahh kerja semakin banyak .. curi2 gitulahhh kan ;) 

menarik membaca berita terbaru dua artis yg dikatakan bergaduh sakan .. mulut mencemuh sesama sendiri .. dan akhirnya jalan untuk berdamai allah tunjukkan .. insyaallahhhh ;)


KUALA LUMPUR: Penyanyi Lufya Omar, yang terlibat dengan kontroversi pergaduhan bersama Zarina Anjoulie Lavocah telah mendedikasikan lagu single terbarunya, Doaku, bagi tujuan berdamai.

Lufya berkata, dia mahu Zarina menghayati lagu yang berbentuk ketuhanan itu dan dapat memaafkan antara satu sama lain, bersempena dengan bulan Ramadan yang bakal tiba pada 21 Julai depan.

"Sebelum ini, terlalu banyak perkara yang berlaku antara saya dan dia. Saya agak malu dengan kejadian itu semua namun tidak pernah membalasnya sebab tak nak besarkan isu. "Apa-apapun, saya ambil perkara ini sebagai benda positif, dan bagi tujuan berdamai, saya tujukan lagu 'Doaku' untuknya," kata penyanyi itu lagi.

 
Pada pertengahan April lalu, sebuah blog hiburan menyiarkan kenyataan Lufya di mana ada peminat yang tersalah anggap dirinya adalah Zarina dan hal tersebut menyebabkan dia pernah diraba oleh seseorang sambil dipanggil 'Anju' yang jelas merujuk kepada pelakon itu.

Kemudian, Zarina melancarkan 'perang' terhadap Lufya sebagai respons terhadap artikel berkenaan menerusi akaun Twitter miliknya dan mengejek penyanyi berkenaan dengan panggilan yang tidak enak didengar.

banyak LAGI disini :mstar online


haaa molek sgt lah kann .. x baikkk bergaduh lama2 .. wajah punn dah iras2 serupa .. apa salahnyee berdamai dan rapatkan hubungan .. baguslah lutfya nie .. x marah2 punn .. sudah2 lah kan .. nak2 kita dah nak dekat pose kan .. so molek sgt lah tuu .. dunia hiburan nie bukan lah besar sgt kan ;) .. akk suke tgk wajah mereka berdua nie .. memang wajah kacukan arab gitu kan ;)

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...