Saturday, March 31, 2012

Kursus komunikasi & interpersonal skills


salam semua 

bersiaran dari kolej , tgh berkursus nie , tgh berhenti rehat nie , makan dan sembahyang , kursus baru 1/2 hari , tapi sgt2 seronok , yelah penceramah sgt2 hebat kan , x ngantuk punnn , x sbar lak nak masuk balik sekejap lagi , kira mood memang best lah , sbb sblm2 nie bila taju ada kursus ari sabtu dan ahad rasa macam boring sbb ganggu hari minggu kan , tapi nie lain ..... ok lah nak masuk dah , bye 



Friday, March 30, 2012

REMAJA di rantai di POKOK ~ sanggupkah buat kat anak kite ??


salam semua

aduhhhh .. x sampai hati nak tgk .. tulah jiwa ibu zaman skrg nie memang mudah tersentuh kan .. kalau zaman dulu .. ayah akak pernah cerita , diikat di pokok dan diletakkan kerengga .. sbb nyee x balik rumah lewat dari berjalan dgn rakan2 .. haa amikk tuu .. lepas tuu ayah dah takut dan serik sungguh x buat layie .. ayah cakap sebab itulah ayah belajar bersungguh2 cukup takut ngan arwah ayah dia ( atuk akak lah ) .. 

haaa kalau kita ibu2 muda zaman skrg .. sanggup buat macam tu atau macam ini ???

huuhuh akak ??? adehhhhhhhhhhhh x tahu nak cakap ape .. tapi kalau letak kerengga tuu leh lagi .. letak sekor dua .. letak banyak x sampai ati ... TAPI kalau sampai ikat macam nie .. huhuhu kejam oh kejammm , pada pandangan mata seorang ibu lahhh ... yelahhhh walau macam mana teruk sekalipun anak kita .. adakah ini yg diajar oleh nabi2 utk mengajar anak kita ??? huhuh

PELAJAR berusia 13 tahun terpaksa menjadi tontonan orang ramai selama dua jam kerana ponteng sekolah untuk berjudi. 

nie merantai seperti anjing !!! .. huhu , koot ye punn marahkan anak .. jgn sampai merantai macam nie .. akak x leh terima perbuatan merantai nie .. huhuhuh .. entah2 ayah dia punn joint sama berjudi cuma si anak x leh nak ngadu ... huhuhu yelahhh dimana tumpahnya kuah kalau bukan ke nasi ??? 
( sekadar merenung perumpamaan itu )


PHNOM PENH: Bosan dengan perangai anaknya yang ketagih berjudi, seorang bapa merantai remaja terbabit ke tiang elektrik sebagai hukuman ponteng sekolah, kata polis semalam.

Pegawai polis Battambang, Cheth Vanny, berkata lelaki terbabit dipercayai terlalu berang apabila mendapati anaknya itu leka berjudi di sebuah kafe siber berhampiran, sedangkan pada waktu itu dia sepatutnya pergi sekolah.

Katanya, remaja berusia 13 tahun itu kemudian dirantai di tempat awam sebagai pengajaran supaya tidak mengulangi perbuatan itu. “Remaja terbabit mendakwa dia turut dipukul bapanya,” katanya.

Menurut Cheth, remaja itu hanya dibebaskan daripada ikatan kira-kira dua jam kemudian apabila orang ramai menghubungi polis untuk memaklumkan mengenai insiden berkenaan.  Seorang tukang kunci turut dibawa ke lokasi bagi membuka mangga rantai itu, manakala bapa remaja terbabit melarikan diri dan kini diburu atas kesalahan mendera. - AFP

sumber : metro

akhirnya BERTEMU ! ~ blogger munna vs blogger ieda


salam semua

VS .. ekkeke cam nak gaduh2 je .. ekekke scited sebenarnya .. x sangka boleh berjumpa blogger munna nie .. alhamdulillah , macam biasa kalau pertemuan tanpa dirancang nie selalu lah menjadi kan .. bila dah plan awal2 selalulah ada yg menghalang .. tapi kali nie akak dan munna duk msg2 dlm blog sejak tahu munna nak ke gambang bawak family mandi manda disana .. so dari situ akak mula merancang nak bagi dia kupon 1/2 price .. haaa kalau nak tahu dari awal lagi akak dah dpt kupon tuu .. adehhh lupe lak nak snap ..

dan ada beberapa orang blogger yg akak contact utk tanye kalau2 nak ke gambang .. akak nak lah bagi sbb kupon tuu sempena cuti sekolah baru2 nie .. kebetulan gambang ada bagi tiket 1/2 price tuu pada student2 ucsa .. soo staff punn diberi .. since akak memang x de plan nak bawak anak2 , akak adalah roger2 kawan2 blogger .. tup2 munna & family adalah yg bertuah tuu ekekek cam cabutan bertuah je kan munna .. ;)


 see wajah xcited akak jumpe munna .. duk senggih2 kambing je ekekek .. seronok sgt2 jumpe munna .. she's really cute .. lebih cute dari dlm gambar .. sayang petang tuu x dpt nak bergambar dgn semua family munna yg ada dlm kereta .. dptlah beramah mesra sekejap ngan bonda munna .. 

nanti kita jumpe layie ye munna ..
munna x duk jauh .. tapi nak jumpe agak payah .. ini semua x di rancang .. kan dik .. ;) insyaallahh kita berjumpa layie nanti kali nie kita plan baik2 .. BBQ ke .. ape ke .. ok ... ;) oh ya .. kami jumpa pada hari khamis , iaitu semalam pagi ..

oh yaaa terima kasih dikkk atas pemberian FM dan sudu dari langkawi tuu .. akak x sempat nak snap .. lupeee .. tahu2 dah ada FM tuu di fridge .. ;) sgt2 terharu .. akak x sempat nak bagi munna dan family apa2 pun dik huhuh , TQ sgt2 sudi jumpe akak disini .. 

ps ; munna nak tahu pic yg akak ambil melalui galaxy nie , akak x tahu macam mana nak transfer dlm pc dik huhu pueh akak cari kat mana .. last2 nyampah punye hal .. akak amik sony akak , akak snap balik pic tuu ... haru kannn erghhhhhhhhh ;) sib baik pic still cantik .. ekekek

LIL zahrien celebration DAY ~ preparation & menu


salam semua

salam selamat sejahtera dipagi yg sgt2 indah , penghulu segala hari  semoga kita semua mendapat keberkatan dan insyaallah seterusnya sempat menghirup keindahan kedamaian yg allah berikan kepada kita , akak bersiaran dari rumah , kenapa ?? well akak cuti .. sat2 layie nak ke HSP melawat ayah .. plan nak menggantikan ummi menjaga ayah sementara menunggu adik lelaki akak sampai .. 

macam tuulah tanggungjawab macam biasa .. kena laksanakan .. syukur allah masih memberikan kesihatan yg baik buat ayahanda akak .. dia masih di hsp .. keadaaan semakin ok setakat pagi tadi .. katanya dr nak scan sekali lagi utk lihat kalau2 masih ada berbaki batu karang itu .. harap2 semua dah hancur dan boleh keluar dengan jayanya hasil dari operation semalam .. aminnnnnnnnnnnn ;)

sebelum bergerak ke HSP .. akak up sikit cerita majlis kecil2an sambutan bday my LIL zahrien last week ..hari sabtu .. alhamdulillah very the simple preparation from akak , kak long dan ummi akak .. simple2 aje sehinggalah ke menu .. ekkeke boleh dikatakan menu kami petang tuu semua berasaskan manis2an .. haaa x caya ... 

yuk layan pic2 sebelum majlis bermula .. 
kasi warm up sikit .. a BIG thanx to adik zura , diatas kek bday upin ipin yg sgt2 menarik , sedap dan sesuai untuk semua , dan muffin apple yg sgt2 menyentuh jiwa , (special akak tempah dgn zura sbb teringin sgt2 nak makan) .. sbb ape .. sbb akak dpt makan satuuu aje .. muhahahahah x dan nak simpan banyak , ada simpan rupenya dah di kebas org .. hahahhaha


simple deco from akak dan anak2 .. ;) akak yg xcited sebenarnya .. yelah masa zaman akak x der macam nie .. even x tahu nak celebrate bday punn .. merasa 2-3 kali sambut bday sendiri , tu pun dah besar panjang huhuhu ;)

yes .... there u aree ... the menuuu .. all made by mee that day .. kecuali muffin apple yg ditempah dari adik zura .. zura blogger .. ada yg dah kenal koot ;)

mee hun grg simple dimple dari akak .. ;)

triffle yg macam bukan triffle ... milo & mix fruits ekekke .. tapi yg ini licin dulu ;) dari akak dan along .. sama2 godey .. ;)

puding laici dari akak dan along juga .. ;) atas yg itam tuu adalah kismis .. akak kan suke main taram ajeee .. janji sedap dan cantik ekkeke ;)

ini ape ke nameee erkkk .. nie along akak yg buat .. masa bila dia buat akak x tahu .. tahu2 dia hidangkan ajeee .. ;) thanx along ... 


fries & potato wedges with sos , mayonis & jalapeno sos .. ini yg licin dulu .. budak2 cukup suke .. makan ini aje dah kenyang kemain mereka .. ;)


muffin apple yg mantopsss .. perghhhhhhh 


ini sahaja menu utk a simple majlis utk zahrien .. alhamdulillah akan bersambung .. next entry adalah pic2 di majlis itu nanti .. gambar kami anak beranak lahhh .. macam biasa .. ;) jgn jemu2 menanti yaaa ... 

ok lah nak BW kejap .. lepas tuu siap2 dan shoot to HSP ... x sabar nak jumpe ayahanda .. ;) oh ya .. kepada semua teman2 kolej dan alam maya yg mendoakan kesihatan ayahanda akak mahupun yg bertanya khabar .. tkasih banyak2 .. semoga doa dan harapan kalian dimakbulkan allah .. aminnnn .. TQ soo much .. 

and mee alwaysssss LOVE all of UUUUUUUUUUU !!

Thursday, March 29, 2012

bila ARTIS terlalu KAYOO ~ oh JUSTIN BIEBER


salam semua

kira akak nie idoklah minat sgt .. tapi kagum lahh dengan hasil usaha dia tuu memang nampak kan .. dia skrg dah standard artis2 hollywood yg terdahulu berjaya dari dia , siap dah beli rumah agam tuuu .. huhuhuh bayangkan betapa mahalnye umah agam nie .. selaluinya artis2 yg dah lama bertapak di dalam dunia seni @ org2 kaya je yg mampu memiliki rumah agam .,... hurmmmmmm kira beruntunglahh selena gomez tuu .. dah lah lawooo dpt lakkk pakwee handsome dan cute si justin nie .. aduhhhh ..

jeless ke ??? ishhhh awat nak jelessss .. setiap orang ada kelemahan dia kan .. soo agak2 apa kelemahan artis cute nie erkk ?? kekekke 



WASHINGTON: Penyanyi Justin Bieber sudah membeli sebuah rumah agam bernilai RM18.6 juta (GBP3.8 juta) yang sekali gus melonjakkan statusnya pada kelompok selebriti besar seperti Britney Spears dan Steven Spielberg.

Laman web contactmusic.com melaporkan, rumah itu mempunyai sebuah kolam renang dan rumah tamu dan ruang garaj gergasi bagi menampung koleksi kereta mewahnya.

Antaranya termasuklah jip Range Rover yang ditempah khas bernilai RM489,000, Cadillac bertemakan karakter Batman, Ferrari dan kereta terbaru Fisker Karma yang dihadiahkan pengurusnya Scooter Braun bersempena hari jadinya, awal bulan ini.

Menurut laman web X17online.com, kekasih kepada penyanyi Selena Gomez itu merancang untuk memasang sistem kawalan berkomputer bagi mengawal tingkap buta (blinds), pencahayaan, gajet dan tab mandi.

Bieber juga dilaporkan berhasrat untuk memiliki sebuah bilik berkonsepkan ‘bilik tidur remaja lelaki’ yang dipenuhi konsol permainan, mesin arked dan sinema mini. Penyanyi kelahiran Kanada itu dikatakan sudah lama mencari sebuah rumah di Amerika Syarikat dan pernah mempertimbangkan untuk membeli rumah aktor Ashton Kutcher sebelum ini.

info ; mstar

merepek meraban akak malam2 nie .. rasa lega sikit dlm hati sbb ayahanda akak dah selamat menjalani pembedahan petang tadi .. syukurrr sgt2 .. terpancar keceriaan diwajah ayahanda dan bonda akak tadi .. sehari dua dia akan boleh kuar .. sok akak ambil cuti , nak pi glir2 jaga ayahanda di hsp .. sabtu ahad nie kami kena kerja huhuh sbb ada kursus .. 

isnin akak cuti lagi .. ;) sooo selamat malam lah semua .. lama2 layan akak nie , x tidoor lak uolsss ekekke

lempeng dan opor daging


salam semua

haihhhhhhhhhhhhhhhhh apa kata kita jamu mata lepas lunch nie .. dgn lempeng lembek akak dlm bahasa lain nyee adalah lempeng "batak" .. haaa biasa dgr tak ?? rasanya nama pelik2 nie org2 kampung je gune kan ekekek .. macam akak lahh , dah duk kg nie semua nama2 komisialll akak tahu ... ;) nak2 yg berkaitan dengan makanan nie .. ;)

nie menu petang pulak , nie kisah ahad yg lepas yee .. alhamdulillah ada opor daging pemberian mak saudara sebelah rumah , bila tgk opor daging nie akak terus teringat nak cicah dgn lempeng .. haa ape layieee , akak layan kan nafsu makan akak nie , maka terjadilah lempeng batak ini ! .. ;)


panasss frommm kuali ! .. banyak nie aje ke ?? ishhhhhhhhhhhhhhhhh dah banyak yg di tiraikan .. cuma ini sahaja yg dpt diselamatkan oleh akak utk di ambil gambooo ekekek

yee opor daging yang dah agak kering sbb dah panaskan dekat 3 kali utk menyampaikan nak makan ngan lempeng nie ..

sedap kan .. sedap kan .. akak punnn tgk dah terliuq semacam .. ada can sok cuti kita melempengggggggggggggg !!! .. ;)

ada yg nak resepi lempeng ke ??
adehhhhhhhhh senang je nak buat lempeng nie dikk .. ikut akak , main campak2 aje .. pecah telur campurkan dengan tepung gandum , air dan sedikit garam .. dahhh , masuk dlm blender dan blend .. ekkeke terus tebarkan dlm kuali ..
tadaaaaaaaaaaaaaa ;)

IBU BAPA main peranan PENTING


salam semua

pagi2 tadi akak dgr topik baru di IKIM FM , berkenaan remaja yang lari dari rumah .. memang ada kajian .. dan kajian menunjukkan remaja yg lari dari rumah adalah remaja yg pada awalnya bermasalah dari rumah , pernah di halau , bergaduh dengan adik beradik , ibu dan ayah .. haaa perkara2 macam nielah yg kita x nak berlaku dlm keluarga kita .. x dinafikan back to back peranan IBU BAPA itu sangatlah penting ... 

yaaa kenapa akak cakap penting sbb ibu bapa dan persekitaraan dlm rumahlah yg akan mencorak keperibadian seseorang anak .. kalau boleh ajaklah anak2 berbual dan berbincang kalau dia ada masalah @ kita ada masalah dengan mereka .. 

Umum sedia maklum , remaja skrg x sama macam dulu , duluuu bila mak ayah kita marah sehingga memukul kita dah kecut2 ke diri .. takut sgt2 ... angkat tangan jee dah tutup muke .. budak2 skrg jgn dibuat kira , nak marah mereka punn kena fikir dulu .. yelahhh kalau marah dan pukul sesuka hati nanti mereka jadi x takut dah .. silap hb mereka berani lari dan kuar rumah ... salah satu atas desakan sekeliling dan kawan2 .. huhuh


Tekanan Keluarga & Pernah Dihalau Faktor Remaja Lari Dari Rumah - Kajian 
KUALA LUMPUR: Tekanan keluarga serta pernah dihalau menjadi faktor pendorong bagi golongan remaja bertindak untuk melarikan diri dari rumah, menurut dapatan satu kajian yang dikeluarkan pada Rabu oleh sebuah badan sosial.

Pengarah Institut Sosial Malaysia (ISM) Prof Mohd Fadzil berkata berdasarkan kajian yang dijalankan pada tahun 2010 itu, didapati sebanyak 37.2 peratus daripada 379 remaja yang pernah melarikan diri dari rumah menyatakan mereka berbuat demikian kerana pernah dihalau keluar rumah selepas melakukan kesalahan.

"Kajian ini yang dijalankan ke atas remaja berusia 12 hingga 18 tahun masing-masing 42.7 peratus lelaki dan 57.3 peratus perempuan turut mendapati faktor lain berpunca daripada rasa ingin bebas daripada kongkongan, pernah bergaduh dengan anggota keluarga dan rakan selain daripada pengaruh ajakan rakan-rakan," katanya kepada Bernama di sini, Rabu.

Katanya daripada jumlah tersebut, remaja berusia lingkungan 16 hingga 18 tahun mencatatkan peratusan tertinggi bagi kes lari rumah iaitu 67.8 peratus diikuti dengan 14 hingga 15 tahun (27.9 peratus) dan 12-13 tahun (4.3 peratus).

"Kes lari rumah untuk kali pertama yang dilakukan oleh mereka ini adalah ketika mereka berusia 13 hingga 15 tahun dengan mencatatkan sebanyak 65.2 peratus diikuti dengan 10 hingga 12 tahun (20.1 peratus), 16 hingga 18 tahun (12.1 peratus) dan 10 tahun merekodkan sebanyak 2.6 peratus.

Katanya, bagi golongan remaja seperti ini mereka berpotensi bertindak secara berani untuk melarikan diri dari rumah secara berulangan apabila sekali mereka pernah berbuat demikian.

Prof Mohd Fadzil berkata, remaja seharusnya sedar bahawa tindakan lari dari rumah itu sebenarnya secara tidak langsung boleh merisikokan mereka untuk terbabit dalam kegiatan jenayah.

petikan di SINI

harap2 anak2 kita sentiasa dilindungi .. dan sebagai IBU BAPA apa jua keadaan dan kelemahan anak2 kita , jgnlah kita mudah melatah .. fikirlah bagaimana susahnya nak mendapatkan zuriat .. bersabar lah dlm menangani masalah anak2 .. banyakkan bertanya pandangan dan pendapat kawan2 .. 

baca dan teliti segala panduan2 didalam pelbagai bahan .. di samping mohon pada allah agar kita sentiasa di berikan kesabaran yg utuh untuk melayan kerenah anak2 .. TAPI dlam pada itu jgn sampai anak2 naik MUKE dgn kita , kerana salah didikan juga adalah faktor anak2 musnah masa depannya ..

bak kata pepatah

MELENTUR BULUH BIAR DARI REBUNGNYA .. bukan BILA DAH JADI REBUNG 

dan

SAYANG ANAK DI PUKUL2kan bukan SAYANG ANAK DIMANJA2kan 

semuanya peringatan buat akak juga .. insyaallahhhh

Wednesday, March 28, 2012

oh di langit ada NAGA !


salam semua

haaaaaaaaaaaaaa x caya .. haaa tgk ! ... tgk ! ... agaknyeee kalau betul lah NAGA macam mana ??? hurmmmmmmmmmmmmmmmm


Nampak macam photoshop jer kan? Tapi gambar nilah yang didakwa oleh seorang pemuda dari Fuzhou China timur, Daerah Jiangxi mendakwa telah mengambil gambar naga terbang dilangit. Menurut Guan Mulin dia mengambil gambar tersebut semasa dia sedang memandu kereta.

Dia berkata “Saya sedang memandu dan saya melihat orang-orang melihat ke atas, jadi saya memarkir kereta saya dan melihatnya”

Guan berkata dia melihat naga terbang diatas awan “ia kelihatan seperti 2 naga berenang-renang di langit, atau seekor naga dengan kepala dan ekornya yang muncul dari balik awan”

Guan menambah kejadian itu berlaku selama beberapa minit sebelum akhirnya naga itu menghilang.

Tapi gambar tersebut telah di publishkan di telegraph.co.uk

info : isu hangat


apakah yg ingin di tunjukkan oleh ALLAH yg maha berkuasa ??

demi ANAK-ANAKku .. ibu turutkan masak ITU & INI


salam semua

menu nie adalah menu hari ahad last week .. bukan main tu .. lama akak peram pic .. banyak sgt perkara yg terjadi sehingga nak update entry punn hati entah kemana2 .. huhuhu ... tapi akak abaikan .. janji anak2 ada dan sentiasa memberikan sokongan buat akak .. siap cakap " ibu jgn nangis .. ibu nangis x cantik .. kenapa ibu nangis ?? ayah pukul ibu ke ?? " isshhh mana ada ayah pukul2 nie ekekek .. 

tu lahhh adakalanya sayu je .. skrg anak2 dah semakin besar , semakin memahami situasi .. adakalanya si kakak dah pandai merayu .. merayu nak itu dan ini .. insyaallahhh ibu cuba buatkan walau ibu x pandai , walau ibu penat yang amat huhuhhu

maka terjadilah menu yg terlebih2 ini  .. demi memuaskan hati anak2 .. ada yg nak ayam , nak nuggets lah .. geijooo lah .. soo ibu buat mana yg ada dlm peti , mana yg xder ibu pujuk agar anak x mengamuk .. 

alhamdulillahh anak2 akak sgt2 memahami , x pernah mereka membentak2 bila x dpt sesuatu , cuma mukee jelah yg berubah .. tapi tu punn dah jarang mereka buat sbb tahu ibu mereka nie x suke ngan perangai macam tuu ;) kira besederhana tuu penting kan .. ;) janji anak2 paham dan happy .. nak2 bab makan nie ekekek ;)

kuehtiaw permintaan en hubby , dah lama katanya x makan .. sayu je ati .. bila kenangkan apa yg terjadi sblm nie , pedih rasa ati .. sooo abaikan .. selagi diri ini dibawah naungan suami .. insyaallah ieda cuba yg terbaik bang ... adeehhhhhhh emo lakk .. ishhhhhhhhhhh !! ..

ayam permintaan zahrien .. ;)

geijo dan kentang permintaan nina & riena .. cukup semua ;)


bila melihatkan selera anak2 makan , seram sejuk dibuatnyeee .. berselera benooor !!! eekeke .. tapi jauh disudut hati , akak tetap berdoa agar allah panjangkan rejeki yg dia berikan ini agar tidak terhenti disini sahaja .. demi anak2 , kita cuba penuhi keinginan mereka .. syukur kerana allah masih memberikan kita peluang mengembirakan hati anak2 .. merekalah segalanya .. dan mgkin kerana diri anda semua ibu masih bertahan disini .... 


sedap noo lah tuu .. zahrien skrg semakin " baik " hurmmm ! .. geram lak kadang tuu .. time makan adeee je masalah dia .. manja yg bukan2 .. kadang2 tuu berebut ngan kakak2 nya .. macam x cukup je .. padahal penuh meja .. kadang2 tuu selalu gak cakap , kena syukur , selaluuu org susah , lagi susah nak dpt makan .. kita nie dah syukur sbb allah bagi rezeki sebegini ...

ps : moga allah berikan kekuatan kepada akak .. harungi segala dugaan mendatang , sesungguhnya setiap manusia selagi hidup x pernah lari dari dugaan dari allah , dia maha berkuasa .. semakin hari semakin akak redha dengan ketentuan allah , cuma mendambakan agar allah memberikan segunung kesabaran yg x berbelah bagi .. sehingga bila ?? akak sendiri x tahu .. insyaallahhhh semoga ianya berakhir ... aminnnnnnnnn , dan buat ayahanda dan bonda , anda berdua sahaja yg lebih memahami keadaan ini .. syukur alhamdulillah kerana anda berdua x pernah putus menyokong dan x pernah berputus asa dengan anakandamu ini ..

RABU tanpa KATA ~ operasi bukan utk KORBAN


salam semua





akhirnya dpt juga tangkap balik selepas berkeliaran " terlepas " dari kandang jagaan hubby , melayang rm 200 utk suntikan pelali .. huhuh


ps : walau macam mana sekalipun , nak minta kawan2 doakan buat ayahanda akak yg berada didalam HTAA skrg , ayah akan menjalani pembedahan batu karang beliau pada esok hari .. semoga ayahanda selamat dalam menjalani pembedahan itu nanti .. anakanda ieda x dpt nak menemani mu , insyaallah hari jumaat anakanda dtg menemani ayahanda begitu juga dengan anakanda yg lain secara bergilir2 ..  

Tuesday, March 27, 2012

mandi manda & HUKUM anak angkat PEREMPUAN


salam semua

aduhh dah lama entry bermandi manda di SEMPURNA RESORT nie tertangguh , dek kerana macam2 hal yang berlaku .. pic2 ini adalah kesinambungan entry mandi manda anak2 di sini .. kira pic mencelah lahh .. ok lah malas tul nak omel banyak2 kan .. yuk je layan pic2 kami disana ;)






  hari tuu anak2 jumpe kawan sekolah lama mereka di ktn .. ape layie bukan main suke .. hurmm mula tuu akak x perasan langsung kawan2 dia .. bila di amat amati barulah akak perasankan mereka .. sbb nampak anak2 bukan main mesra dan suke kan .. soo tu yg akak perasan tuu haaaaaaaaa , rupenya kawan sekelas mereka .. patutlah 

  siap main rendam2 ok .. ibu tukang amik gamboor aje .. macam biasa , tempat2 macam nie idoklahhh ibu mandi huhuhu payah .. 

ha tudia .. semua kecik2 je kan .. nak dibandingkan nina yg sihat tuu ekekke .. dah macam kakak2 je pada mereka , padahal sama usia .. ;))

tadi ada persoalan dari rakan sekerja kepada akak berkenaan anak angkat perempuan yg telah kita sususkan adakah haram dengan suami ?? 

jawapannya adalah tidak haram , bahkan suami kita haram bernikah dengan nya .. sama lah dengan anak2 kandung kita yang lain ..  cuma anak angkat tiada hak dalam pembahagian harta pusaka kecuali di tulis @ dinyatakan didalam wasiat terdahulu .. harap2 dapat membantu kawan2 yg ingin mengambil anak angkat nanti ok .. ;) janji anak angkat itu kita susukan dengan susu kita sendiri yaaaaaaa dan bukan susu dlm tin !!! .. ekekke  ;)) selesai masalah :)) 

info : adalah dari pembelajaran akak sendiri & rujukan2 dari bahan yg sahih , kalau x yakin sila google ya .. atau buka laman web pejabat agama islam mana2 negeri @ badan2 keislaman dalam malaysia .. insyaallah membantu

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) Teladan (23) blog (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...