Thursday, December 20, 2012

RESEPI KUIH CARA KU YG SIMPLE !

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


salam semua

hurmmm atas permintaan blogger2 yg dibawah nie .. akak sertakanlahh resepi super dupper simple kuih cara manis akak yang akak buat di entry INI ... ekeke , simple sahaja .. x pandai mana pun buatnya .. tapi alhamdulillah semua suke ... ;) akak nie bukan lah jenis rajin buat kuih2 manis nie ... kan akak pernah cakap .. akak bab2 buat kuih nie selalu x menjadi .. akak lebih suke masak .. kalau masak tuu ummi akak terror .. dia punn sama macam akak , x pandai sgt bab2 kuih nie .. kami banyak tgk resepi dari buku ekeke ;)

ok2 .. resepi nie , memang simple ... tapi alhamdulillahh sedap !




bahan - bahan
  • tepung gandum 
  • telur 1-2 biji ( ikut banyak mana guna tepung / adunan )
  • garam secukup rasa
  • sedikit santan ( akak guna santan peket shja = 1/2 )
  •  pewarna hijau / merah @ kuning - ikut sukeee :)
  • gula - utk diletakkan di dalam adunan kuih cara

cara-caranya

masukkan semua bahan-bahan  tepung , telur , garam & pewarna ke dalam blender dan blend
bancuh santan yang telah di diasingkan 
masukkan santan ke dalam blender dan blender sekali lagi
 akhir sekali masukkan pewarna apa yg anda suke
blend kan buat kali yg terakhir 

siap blend , masukkan kedalam bekas yg mudah utk kita tuang kedalam acuan nanti .
sediakan acuan kuih cara ,  panaskan acuan , isikan sedikit sahaja minyak dlm setiap acuan tadi , masukkan adunan jgn sampai penuh kemudian masukkan gula ( ikut suka hati nak ubuh banyak mana - kalau nak cara berlauk , ubuhlah lauk didalam adunan
oh ya .. jgn lupa bila dah siap diisi dengan gula , tutup kan acuan guna penutup periuk atau apa sahaja dengan api yang sederhana 

siap ! ... super duper simple kan ! ... haaa rajin2 kan lah buat yeee ;))
selamat mencuba !
 

25 comments:

  1. slalu yana tau mkn jerk .. mak yg buat. hehehh

    ReplyDelete
  2. tak bape suka cara manis..suka yg berlauk je..

    ReplyDelete
  3. suka jugak sgt mkn kuih ni...tp xde acuan nk buat...huhuhu....apa2 pun simpan dl resipi akak...=)

    ReplyDelete
  4. baik kak. terima kasih (tetiba intan menjadi seorang yang berprotokol..psstt bos mai la hari ni..isk

    ReplyDelete
  5. nak suruh wife cuba buek lah...:)

    ReplyDelete
  6. Kena try ni kak..
    Hi3!!!
    Akak & anak2 sihat?!!
    Kami alhamdulillah sihat..
    Miss akak ngn anak2 so much..
    Aqil Naim miss ibuIeda dia.. ;D

    ReplyDelete
  7. thanks kak..kalau rajin bolehlah buat ni..tp banyak yg malasnya,,hehe

    ReplyDelete
  8. thank u so much akak : ) akan ku tiru ini resepi ya ha ha ha

    ReplyDelete
  9. saya tak pandai buat kuih kak..saya pandai makan je..haha

    ReplyDelete
  10. akak yang cantik..
    terima kasih share resepi..
    (^_~)

    ReplyDelete
  11. saya pose ni kak
    huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa huwaaaaaaaaaaaaaaa
    w/pun xde pic meleleh ni haha

    ReplyDelete
  12. sy pandai makan jer..buat malas...kehkeh

    ReplyDelete
  13. Nampak mudah tp sat g sy pi beli je kak sbb org len tak minat kue ni..sy suke

    ReplyDelete
  14. kalau kuih2 ni suka makan je tak suka buat. hihi..

    ReplyDelete
  15. Mekasih kak. Saya tau salin resipi jer. Buat nya tak tau bila...hahaha...

    ReplyDelete
  16. terharunya... terima kasih banyak2... insya allah nanti akak cuba buat.. (apa2pun kena beli acuan dulu..)

    ReplyDelete
  17. Rjin akak masak kuih ni... Seingat saya,, masa di sekolah menengah je pernah buat kuih cara kat umah, dh besar dewasa ni xda pernah pun...

    ReplyDelete
  18. cam senang jer...bleh cuba nanti..

    ReplyDelete
  19. tepung gandum nak ayak dulu tak?

    ReplyDelete
  20. acuan dia pakai acuan kuih bahulu pastu tenggek atas api dapur gas tu ker??

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...