Saturday, December 1, 2012

BUSANA MUSLIMAH MELEKAT SENDAT !

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

Petang2 nie terbaca satu artikel nie .. adakah anda suka melihat jubah Muslimah yang dijahit mengikut potongan badan. Masih relevenkah untuk kita panggil jubah kalau ianya sendat..ketat..dan melekat di badan ?

Nak tanye uols lah kan tujuan asal jubah adalah untuk meminimum dan menghalang kesan seksual dari aurat tubuh wanita ke atas pandangan nafsu syahwat kaum lelaki yang melihat kan . Tetapi, apa gunanya lagi, jika jubah pun sudah mula disendat dan dicampurkan elemen kebaya dalam rekaannya. Apa maknanya jubah Muslimah sekiranya lelaki boleh terangsang nafsu apabila melihatnya ?


(Pendapat Ustaz Azhar Idrus mengenai isu Jubah Sendat)

Dikatakan bahawa jubah itu pakaian menutup aurat iaitu semua aurat termasuk urat-urat tersembunyi di sebalik kain jubah. Sekarang ini sudah terbalik. Pereka fesyen busana Muslimah sudah semakin ghairah mencipta fesyen jubah yang bukan-bukan. Apa manafaatnya kalau pakai jubah tapi garis tali coli tersembul atau garisan seluar dalam jelas kelihatan apabila berdiri dan berjalan.


Maka,bagi penggemar jubah, anda dinasihatkan kalau nak beli jubah tengoklah material jubah itu. Belilah jenis kain lebih tebal yang tidak melekat pada badan bukannya jubah daripada kain seperti lycra, satin dan kain yang sama lembut dengannya.

nasib baikk lah koleksi jubah2 akak semua memang longgar2 ... semua saiz 46 @ 48 .. kalau tidak susah juga ... sendiri pun memang rasa x selesa kalau pakai jubah yg ketat dan sendat nie .. huhuhu banyak lagi yg perlu kita org islam musliamah perbetulkan .. sama2 lah kita renung2kan ..




26 comments:

  1. akak pakai baju peplum cenggini le gayanya, aiyoooooo tak sanggup akak..

    ReplyDelete
  2. sebelum komen utuk kak ieda, saya komen ng kak tini dulu lah..
    kak tini : pewittt....akak pakai peplum tu kt umah jelah, senyum tak putus suami nanti...hehe

    kak ieda: mmg pun kalau tgk fesyen jubah muslimah skrg ni memang makin seksi ...yang pakai tu entah apa niat..takkan tak perasan lak keseksiannya

    ReplyDelete
  3. busana muslimah skrg ni bnyk seksi :/

    ReplyDelete
  4. Ketatnya.. Jubah ape macam ni..

    BY: djdanchef
    == ♥ == ♥ == ♥ == ♥ ==

    ReplyDelete
  5. Kak zan rasa masalahnya berpunca si designer tidak faham apa yg dipanggil busana muslimah...

    ReplyDelete
  6. itula kak, saya sedih tengok jualan kat mana2 (kedai/online) byk yg jual jenis lycra/spandex. tu sume material jenis melekap.

    siap penjual kata..cantik terletak kat badan. adoi..kira dedah aurat la tu.

    ReplyDelete
  7. salam eida
    Walau apa pun namanya yg penting kalau sis ieda pakai pasti menawan..
    Kalau yg menampakkan susuk bdan harap sis tak pakai coz..kurang molek..kita sebgai umah yg berfikiran matang dan berpendidikan..
    Ingatkan sis nak tjukkan busana sis yg bru beli. Ahakss..

    ReplyDelete
  8. alahhh baru nak beli baju kain lycra tp longgar lah xde lah ketat metat mcam lam patung tu hehehe..

    ReplyDelete
  9. dah lari pulak dari syariat agama kita, nk tutup aurat tapi sendat apa citer kan, kepada penjual kene jalankan tanggungjawab anda

    ReplyDelete
  10. betul tu kak. semua jenis kain yg melekat. nak pakai pun segan

    ReplyDelete
  11. Setuju sgt! Kdg menyampah tengok. Yg kain lycra sah sah melekat dan seksi sgt!

    ReplyDelete
  12. Malu nak pakai Kalau ketat mcm ni

    ReplyDelete
  13. lalu depan mata tu tertengok la juga

    ReplyDelete
  14. memang pun.. kan ;) satu lagi baju banyak jual yg jenis jarang kena pakai inner kalau nak pakai..harga mahal tapi jarang uhuh

    ReplyDelete
  15. saya ada jubah daripada kain lycra. tapi besar dan tak seksi. tutup dengan tudung labuh. jubah biasanya saya pakai dgn seluar.

    ReplyDelete
  16. hurmm..mcm2 kan skrg ni...hanya kita kena bijak memilih..betul tak ieda..

    ReplyDelete
  17. kita yg kena bijak memilih.....tp tu la banyak wani jumpa jubah yg jenis ikut badan ni

    ReplyDelete
  18. pakaian skg mmg byk y ikut badan kan..yg salah jugak yg kite nak n pilih,..hehee, saya la tuhh..

    ReplyDelete
  19. Aisy Nasiha..
    Rimas dik oiiiiiii pakai peplum kt umah, kejap jer berbau hanyir dek ayam & ikan mentah, huwaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  20. alamak malu den nak makainya.... nampak lemak sana sini nanti

    ReplyDelete
  21. betul tue...memang pernah nampak jubah seksi..

    ReplyDelete
  22. bagus info ni kak..untuk renungan bersama

    ReplyDelete
  23. itu la sebabnya antara orang yang banyak berdosa orang yang membuat pakaian bagi wanita.. kalau benda2 camni tak ambil berat mmg boleh berdosa kak..

    ReplyDelete
  24. betul3...skang nih mcm2 trend jubah yg ada

    ReplyDelete
  25. memang betul tu , sy cari baju online pun susah nak cari yg longgar , lagi2 fesyen muslimah skrg mmg hot dgn gaya peplum

    ReplyDelete
  26. Harus faham betul-betul. terbaik ustaz azhar.

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...