Wednesday, December 5, 2012

BILA ZAHRIEN BERCERAI SUSU

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

Uolss akak nak cerita sikit nie , sekarang nie zahrien dah x menyusu dah tau .. dah dekat seminggu dia bercerai susu secara 100% ... huhuhu sedih rasanya mula2 nak bercerai susu 100% nie .. yelah sblm2 nie dia bercerai susu waktu di sek sahaja .. skrg nie zahrien dah nak masuk 5 tahun bulan 3 tahun depan .. so memang akak kena ajar dia untuk cerai susu awal sikit ... bukan ape .. dia dah makan macam2 skrg nie .. dah macam orang dewasa ;) ...

semalam adalah hari ke 3 dia x menyusu , dalam 2-3 hari nie setiap malam dia akan bertanyakan susu dia sblm tidur , skrg nie bila nak tidur je akk dah cakap awal2 yang dia x boleh susu dah .. kalau adik nak , ibu gantikan dgn milo ... alhamdulillah dia angguk paham .. huhuh sayu je wajah dia masa tuu ..aduhh x menahan hati akak nie .. oh yaaa semalam juga tgh2 mlm dia kejutkan akak , bertanyakan susu dia .. aduhhh akak peluk dia dan cakap .. susu x der dikk .. kan dah habis .. sib baikk dia x nangis .. dia diam dan terus sambung tidur balik ... aduhhh masa tuu tuhan sahaja yg tahu perasaan betapa sayu nyee akak nie ..

akk dah x ingat zaman sabriena dulu macam mana akak ceraikan susu mereka berdua .. cuma yg akak ingat sabriena dan kakak x menyusu bila mereka dah masuk 5 tahun .. cuma akk x ingat bagaimana cara akak ceraikan 100% susu dengan mereka .. dgn zahrien nie akakrasa sayuu semacam aje ... uols nak tahu bila siang kan .. dia akan bertanyakan susu dengan kakak2 nyeee .. sib baik kakak2 nye dah pandai alihkan perhatian dia .. ahahha lucu pula .. ada tu nina akan cakap , kalau adik susu gigi adik x cantik .. nanti kawan2adik ketawakan adik .. adik dah besar kan ... ahahha lawak2 ... zahrien boleh paham lak tuu ...

dan utk pengetahuan uolss .. zahrien skrg nie dah tidur ngan kakak2 nyee di bilik mereka .. syukur sgt2 .. ada2 masa tuu ke bilik akak juga .. sedar2 dah ada di sebelah ekekek .. x perlahh janji dia dah tahu yg dia dah semakin besar , dah x boleh tidur ngan ibu dan ayahnya ... ;)


dan semalam .. kakak nina cerita pada akak , siang hari tuu .. tgh main2 dngn sepupu dia , dia boleh tetiba tanyekan kakak dia .. adik nak susu .. sambil tutup mulut .. konon salah cakap ekekek .. lucu lak kata kakak nina dia ... lepas tuu kakak nina dia buatkan milooo .. dia minum sambil senggeh2 tau ! ... paham lah tuu ...
hurmmm dugaan hati betul bila lalui saat2 macam nie .. sedar x sedar zahrien dah pun 5 tahun ...dah besar anak bujang .. memang wajar lah dia bercerai susu kan ... sbb dia pun dah makan macam2 ... makan berselera macam org dewasa .. ekkeek ...

kata kakak2nya .. sejak dah lupa dgn susu nie .. ashik lapoor aje .. ahhahah , kalau ada susu punn lapor jugak kata anggah dia ... adehhhhh zahrien oh zahrien ..harap dia paham kenapa ibu ceraikan susu dia ... ;) semoga ada kebaikannya ... kira ambil masa 3 hari juga utk dia leka x ingat susu dia ..hurmm harap2 lepaslahh fasa minggu pertama tanpa susu ... ;)) insyaallahhhhhhhhhhh

dan akk ada baca tips di bawah nie .. ;)

" Doa banyak-banyak dan mohon pada Allah swt supaya dipermudahkan urusan menceraikan susu pada anak. Doa senjata orang Islam yang paling kuat, dan Allah swt sangat suka pada hambaNya yang berdoa. Jadi Allah swt sahaja yang boleh bantu kita disaat kita rasa tidak berdaya dan berupaya "

ps : oh ya utk yg bertanya .. zahrien cerai susu terus .. dia x minum dah susu .. dia hanya minum milo sahaja skrg .. ;)

33 comments:

  1. jadi ibu ni mcm2 tentang anak bt kita sayu kan? memang zahrein budak baik, rasanya lagi beberapa hari ok lah dia tu...

    ReplyDelete
  2. cerai botol ke cerai susu kak? x pe kot kalau zahrien minum susu..elok utk bdn dia.tp kena minum dlm gelas lah

    ReplyDelete
  3. kira tak minum dalam botol la eh? cuba akak gantikan dalam gelas...mungkin dia ok kot..saya pun akan buat perkara yg sama pada anak saya sekarang ni..tapi bulan 11 tahun depan dia 5 tahun..

    ReplyDelete
  4. tp klu fahim die nk minum susu sampai besar pun aku bg kak ... even die berbotol .. tak kisah la janji die minum susu ... skrg ni diorg masih dlm proses pembentukan tulang ... kite yg tua ni pun wajib minum susu ...

    tah la kak ni pendapat sy je tau....
    ikut la ape yg akak rasa terbaik utk anak2 akak

    ReplyDelete
  5. 5 tahun badan besar betul ye dia

    ReplyDelete
  6. time sy nk bercerai susu bdn dgn alisha pun, sampai nangis2 saya... sedih..

    ReplyDelete
  7. alahai kak..sayu hati saya membacanya :(

    ReplyDelete
  8. zahrien ni sebaya ank sy lah kak..tp sy tak bercadang nak stop kan susu dia..yg sy bercadang nak stopkan ank guna botol..lg pun tak pe kot nak minum susu tp dlm gelas.

    ReplyDelete
  9. ala ciannn.. tp xpe, sbb dia paham ape yg kite ckp.. pandai pulak kakak2 dia menjawab yek.. heheh

    ReplyDelete
  10. dia nyusu badan lagi ke sebelum ni?memang patut becerai susu dah tu..tak pe la..gantikan dengan susu formula je la..sian jugak tak minum susu.maisara ni tak nyusu badan jadi memang fm je la ..ayah dia pun tak nak dia berenti fm ni..minum la sampai besar..cuma masalah botol ni je..bila nak buang entah tabiat tak elok nih..heheh

    ReplyDelete
  11. sayu je baca entry akak nie..mungkin ade hikmah kan kak ieda..nasib baik zahrein paham..n kakak2 zahrein plak sgt2 sweet tau...hehe

    ReplyDelete
  12. anak-anak akak darjah 3 baru stop minum susu. memula tu masih minum dlm botol, bila dah mkin besar pandai rasa malu, terus minum dlm gelas, tp minum dlm gelas tak sepuas minum botol, so dgn otomatiknya depa stop. camtu le caranya yg slalu akak buat. takpe kalo zahrien masih nak minum susu, ieda beli aje cwn yg ada straw tu, kesian gak dia. susu tu kan baik utk tulang

    ReplyDelete
  13. Uuuwaaaa...part bercerai susu ni lah yg saya sedih. Lama yer zahrien nyusu. Saya tgh nak wean-off anak dara saya tu, tapi tak sampai hati lah kak...huhuhu...

    ReplyDelete
  14. http://www.nadiafarahida.com/2012/12/pemenangnya-adalahhhhh.html

    ReplyDelete
  15. sbgai ibu mesti serba salahkan...tp tu yg terbaik utk zahrien.hee saya pn lmbt cerai susu dulu...lg dasat dr zahrien...

    ReplyDelete
  16. huhu masz yang baca pon rasa sayu ati...
    anak masz taun depan dah dikira 5 tahun, erm nak kena stop minum susu jugak ker... huhu

    ReplyDelete
  17. Salam kak ieda..terima kasih terjah blog intan ye..:) salam ukhuwah juga..intan xpernah ada pengalaman lagi n sebab x ada anak lg..tengah usaha..hehe

    ReplyDelete
  18. sian mmg sian kan, tp skjp je, x lama ok lah tu.
    Dah besar Zahrien ye..tadika lah tahun dpn ye..

    ReplyDelete
  19. Salam kak.bercerai susu tu maknanya susu formula kan?nape ceraikan ek?kurang faham di situ.adik masih bg anak2 minum susu.qila masih berbotol dan maisarah azhad minum cwn la. pg dan mlm.

    Qila jenis isap botol dan terus buang.gosok gigi sebelum tido.elok je x rosak gigi sama mcm abg kakaknya.mungkin cara cawan lbh baik tp mls nk paksa sbb nnt dia merajuk xnak susu lg susah.

    Dari milo yg manis baik susu formula kot?ada perasa coklat juga kan?pendapat adik je la kak.. Maaf andai adik salah beri pendapat.cuma.. Jika dibanding khasiat susu dan milo rasanya baik susu kot. Maafkan adik andai menyinggung perasaan akak.cuma pendapat peribadi saja

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh x per dik ... akak terima je pandangan kawan2 semua .. x kesah .. x ambil hati pun ;)
      tulah akk tgh berkira2 balik nak bg zahrien susu balik .. hurmm tapi dia dah x minta susu dah nie .. milo tuu memang kurang baik sbb manis kan .. kalau susu dutch lady tuu dia x minum yg milo tuu ;)

      TQ dikk atas pandangan LM tuu .. akak hargai ;)
      tgk macam mana nanti ..

      Delete
  20. ikut pndgn akak le, susu lg bagus jk dbndingkn milo.. rasanya ok jer dia minum dlm gelas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah duk fikir2 balik .. milo pun x berapa elok sbb manis kan .. hurmm tgk lah nanti kak ..
      dia dah x mintak susu dah nie;)

      Delete
  21. oh ya.. maaf ye jk eida tgok akak x g2 ceria jer td, letih, penat & ngantuk sgt2 dgn erti kt len, stress.. lgpun byk sgt keja kena siapkn mlm ni ntuk pmbntgn sok...

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. Salam akak... baru jumpa blog akak...
    Sayu n sedih la baca entry akak ni..
    Tapi betullah sampai satu tempoh kene stop jugakkan...
    Zahrein pun dah faham tu....

    ReplyDelete
  25. kakk, nanti jangan lupa email nadia details akak eh! :))

    ReplyDelete
  26. ye akak..setuju dgn kwn2 yg kasik komen keep on kasik susu (tp bkn botollah) :)

    ReplyDelete
  27. samalah anak kita kak, anak2 dara saya baru pas berhenti susu botol tp masih minum susu dalam cawan ;)

    ReplyDelete
  28. mmg xsmpi hti nk tolak pmintaan anak..bg susu dlm cawan lah kak

    ReplyDelete
  29. akak....sayunya hati wani baca n3 ni

    ReplyDelete
  30. sama ler gan anak saya kak dah cerai susu...skrg minum milo..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...