Tuesday, December 25, 2012

BANJIR KILAT PALING BURUK DI KUANTAN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

aduhh x sangka pula di kuantan berlakunya banjir kilat , tapi sebelum2 nie akak pernah dgr dari kawan2 kalau hujan beria sikit , sekitar kawasan megamall tuu akan naik air ..rasanya dah dari tahun lepas lagi ... tapi mungkin kerajaan anggap ujan masa tuu x lama .. soo keadaan dibiarkan begitu sahaja tanpa tindakan susulan .. haaaaa kali nie .. hujan x berhenti sejak dari petang ahad aritu ... akak yg duk di pekan punnn dalam keadaan sejukkk sahaja .. hujan x henti2 ....


KUANTAN: Hujan yang turun pada awal pagi lebih daripada lima jam telah menyebabkan Kuantan dilanda salah satu daripada banjir terburuk dalam beberapa dekad ini dan menjadikan bandar ini mengalami kesesakan jalan raya di jalan-jalan utama yang dinaiki air sedalam 1.5 meter.

Pada Isnin, lebih 300 penduduk dari beberapa kawasan di bandar Kuantan terpaksa dipindahkan ke pusat-pusat bantuan.

Di sesetengah kawasan, kereta telah terkandas dan menyaksikan kesesakan lalu lintas yang serius di Kuantan.

Antara jalan-jalan yang ditenggelami banjir sehingga pukul 3 petang Isnin adalah Jalan Tun Ismail Satu, Jalan Beserah, Jalan Wong Ah Jang, Jalan Lim Hoe Lek, Jalan Abd Aziz, Jalan Mahkota, Jalan Bukit Ubi, Jalan Air Putih, Jalan Pasar dan Terminal Makmur.

Tengku Mahkota, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah bertitah, kebanyakan sistem perparitan yang sedia ada didapati terlalu sempit dan sudah usang menyebabkan ia tidak dapat menampung jumlah air hujan sehingga ia melimpah dan mengakibatkan banjir kilat di sekitar pusat bandar.

"Ketika saya terbang tadi (dengan helikopter) buat tinjauan, ia (banjir kilat) bukan disebabkan oleh paras air sungai yang meningkat atau sistem perparitan yang tersumbat.



TENGGELAM…bandar Kuantan yang dilimpahi air banjir, Isnin. Banjir berlaku selepas hujan lebat dari malam Ahad dan mereka yang tinggal di kawasan banjir dinasihatkan supaya berjaga-jaga kerana hujan lebat dijangka akan berterusan sehingga 9 Januari depan.

 
 









pic kredit to : budakbotak


uishhh terperanjat tgk pic2 nie ... aduhh teruk jugak ye .. kesiann lah dgn kenderaan2 yang terperangkap tuu , habis jahanam semua ! .... mereka x sempat nak selamatkan kereta mereka .. air naik dengan mendadaknye mlm tadi , bila nak alihkan dah x sempat sbb terperangkap , semua jalan x boleh lalu ... last2 mereka terpaksa biarkan kenderaan mereka disitu ! .... aduhhhhhhhhh 

skrg nie punn masih hujan ... hujan dari semalam lahh .. berhenti punn x sampai 10 minit ... memang teruk juga nampaknya .. harap2 ibu bapa yang duduk di sekitar bandar kuantan akan terus berjaga2 dan pantau anak2 mereka ... di pekan skrg nie x tahu lagi ada atau tidak mangsa banjir yang dipindahkan . Dengar dalam berita di pahang sahaja lebih kurang 950 mangsa banjir dipindahkan ... huhuh

21 comments:

  1. Smoga banjir thn ni tak ada korban nyawa..sian mangsa yg terlibat.

    ReplyDelete
  2. salam kak iedaaaa...selamat pagiiiiiiiiiiiiiiiiii...:) moga2 cepat2 surut lah banjir..intan dulu di kampung penah alami banjir..fuh perit...time bila dah surut tu..jenuh nak mencuci satu rumah

    ReplyDelete
  3. sib baik kami dah balik dari sana..

    ReplyDelete
  4. ya allah teruknya banjir kak, moga cepat reda, moga semua yg terlibat selamat hndknya

    ReplyDelete
  5. semoga yang terlibat selamat semuanya. sama2 kita berdoa

    ReplyDelete
  6. ada gak tengok kat berita tadi..

    ReplyDelete
  7. kecian nye..teruk jugak banjir ni....

    ReplyDelete
  8. kuasa Allah.. moga banjir ni surut dan tiada kemalangan jiwa dlaporkan..

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Ieda

    kawasan perumahan ieda tak kena banjir yer...

    ReplyDelete
  10. dasat sungguh banjir kali ni..
    sy n co gi kuantan sari sebelum tu, ari ahad seb bek x tersekat. kalo tak, maunyer tido sana n report duty sana.. heheh

    hrp2 surut ler airnya nnti. bimbang woo taleh gi kije ni..

    ReplyDelete
  11. dasat sungguh banjir kali ni..
    sy n co gi kuantan sari sebelum tu, ari ahad seb bek x tersekat. kalo tak, maunyer tido sana n report duty sana.. heheh

    hrp2 surut ler airnya nnti. bimbang woo taleh gi kije ni..

    ReplyDelete
  12. dah masuk musim tengkujuh skrg ni kan kak.
    harap tak berterusanlah keadaan begini.

    ReplyDelete
  13. kat kelantan pun hujan tak henti2. sesetengah tempat dah banjir. kena lebih berhati2 la kan kak.

    ReplyDelete
  14. mmg banjir teruk ye kak...weekend nie ira n family nak balik kuantan...harap2 banjir dah surut

    ReplyDelete
  15. ya ALLAH kak..teruknyeeeee...

    ReplyDelete
  16. tahun ni banjir teruk lah kak..tapi tempat sy ok lagi.

    ReplyDelete
  17. Ksiannya dorang... ibubapa kena memantau ank2 supaya xde yg main air banjir...

    ReplyDelete
  18. teruk gak kan..wani tgk dlm berita gak..moga banjir cpt surut la

    ReplyDelete
  19. salam kak..
    huhuh... tu la..musim tengkujuh tgh menyerang kawasan pantai timur... terkejut jgk tgk kawasan yg kena banjir tu..teruk..

    semoga mereka bersabar menghadapi ujian allah ini..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...