Wednesday, December 26, 2012

AYAM MASAK REBAH BANGUN & ULAM - ULAMAN !

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

fuh ... letih ! ... baru siap masak dan makan ... alhamdulillah ... ok2 ..jgn salah paham ... ini menu hari isnin hari tuu , ayam kampung masak rebah bangun tuu , hubby akak yg sembelih , kebetulan ayam kampung kami tengah mencanak gemuk ! , makan banyak .. dedak sebulan xsampai  .. lepas tuu akak masak bersama ummi akak , kebetulan ummi akak nak ke Raub ikut adik akak , soo memang adalah utk dibekalkan ke sana .. 

oh yaaaaaaaa .. ada ramai juga yg tanyekan resepi masak rebah bangun nie .. kalau ikutkan ummi akak , resepi dia akan2 sama dengan masak kari .. cuma dia x perlukan banyak santan ... kira macam simple2 ala masak dlm rebah dan bangun sahaja ... haaaaaaaaa paham tak ?? 

ituu yg ummi akak cakap lahh , ahha kalau uols x paham .. akak lagi lah ! .. bila try masak , memang resepi dia mudah .. hampir2 sama dengan masak kari .. tapi bila dah masak , rasa dia lain macam sikit ... umph ! tuuuuu lebeyyyyyyyy ekkeke ..

 
ahahha nie pic akak amik selepas baruu sahaja naik dari kuali ... terbaik kan ! ... berasap layie .. xcited nak amik pic nye hal .. kalau lambat2 x sabar nak makan ekkee ;)


 ikan tengiri nie akak panggang didalam pemanggang ajaib tuu .. ape layieee .. memikat kan rupe dia ekke .. sedappp uuu ... yg penting less minyak ! 

  
 bila makan tengahari .. kenalah ada ulam - ulaman nie ... baru lah ada umph ! ... sihat dengan pelbagai hidangan .. akak memang x pernah lupa akan ulam2 ... barulah rasa lengkap menu lunch kami ! ;)

 
 haaaaaaa satu layie ... dah nama punn musim deyan kan ... so ape layie ... tempoyak maliii maaaaaaaaaa ... terbaik ! .... ;))


alhamdulillahhhh ..menu simple dari kami sekeluarga , menu kampung .. duk kampung kannn .. janji sedap dan semua suke ... bukan selalu dpt makan masakan ayam kampung nie .. sebab tuu kami jarang sgt2 beli ayam bandar ... sbb ayam kampung yg ummi akak pelihara , boleh dikatakan sebulan sekali sembelih ... haaaaaa memang tgh naik2 nie .... semua dah besar2 dan sedap2 utk di sembelih ! ... sekali sembelih biasanya 2-3 ekor kan .. ok lahhh buat lauk 2-3 ari juga ....

nak2 ujan skrg nie kan ... ikan di pasar semua mahal2 .. adehhh x menahan tgk .. sooo ape layie .. leh je sembelih ayam kampung nie buat lauk ... hari2 makan ikan punn jemu .. ;)

ok2 .. nak sambung BW ... seeeh perut kekenyangan makan tengahari .. cuti2 nie ... makan .. makan .. makan .... akak nie x henti2 lagi masak nyeee .. lepas bfast , lunch .. lepas lunch fikir lak nak buat ape minum petang huhuhu .. penat bekerja sama sahaja dgn duk rumah nie ... nak2 budak2 nie ada di rumah .. kalau mereka dah sek , lain lah pulak suasana dia ..

24 comments:

  1. jom lunch sdp ayam n tepoyak tu..

    ReplyDelete
  2. ayam kampung, feveret akak ni, nak sikit..

    pssttt: tk atas segala2nya..

    ReplyDelete
  3. akakkkkkkk...terliur!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. berasap x tahan tu..fuh.dah makan pon rasa lapar balik..

    ReplyDelete
  5. amboi kak..sedap mak aiii..hehe..

    sy 2-3 ari ni..duk mkn smbl tempoyak..hehe

    ReplyDelete
  6. perkkh terliur aku nengok ayam ko kak, apasal nama nyer ayam rebah bangun hehehe...

    ayam kg kalu bt sup aduhla sedap nyer, dia nyer air rebusan pun dh sedap kalu hirup...

    ReplyDelete
  7. fuhh mesti terangkat klo layan tu kan kak! hehe

    ReplyDelete
  8. teruja pula dengar nama resepi tuu..saya dh lama tak makan ayam kampung..

    ReplyDelete
  9. masuk sini jer dan2 terliur hahahaha

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum...sedapnya makanan tu mesti berselera masa makan..;)

    ReplyDelete
  11. Sedapnya nengok menu especially ulam-ulaman tu :D

    ReplyDelete
  12. Ayam kampung ni kompom la lain dari ayam daging @bandar. Masak apa pun, rasa dia tetap lain. Yang pasti, enakkkk sangat!

    Ohhhh nampak gambar jer dah tahu sedap! Nama menu pun unik sangat!

    ReplyDelete
  13. menarik resepi rebah bangun tu kak..n the ulams tu saya sukerrr sangat :)

    ReplyDelete
  14. best nampaknya ayam rebah bangun ni.... guna ayam kampung yg dipelihara sendiri lak tu, mmg tak tahan...
    klau makan nasi 1 pinggan tak cukup ni, nk kena tambah.....

    ReplyDelete
  15. Terbaik laa menu Ieda.. sedapnyaa.. tengok.. :)

    ReplyDelete
  16. haii bila la nak rs air tangan kak ieda ni..asik tgk meleleh2 jek hehe

    ReplyDelete
  17. pergh, ayam nyer asap tu mabelesss.....

    ReplyDelete
  18. mmg terbaekkk arr menu ni...terutama tempoyak duyan tu...hikhik

    ReplyDelete
  19. durian saya mkn. gulai tempoyak saya mkn jgk. tp tempoyak saja saya tak mkn. hehehe...

    ReplyDelete
  20. nanges nurul tgk lauk pauk akak nih bukan apa tak dapat nak jamah..huhu sambil lap2 mata..sedapnyer=)

    ReplyDelete
  21. Salam kak..
    uuiiiii...mak... lazatnye hidangan tu.. huhuh...
    nnyum3..

    kak.ayam masah rebah bangun tu resepi ape? pertama kali cma dgr,, nmpak cam rendang? :)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...