Wednesday, November 21, 2012

SUAMI YANG TAMPAN AKHLAKNYA

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

sedar atau tidak suami kita adalah yg terbaik dijodohkan buat kita , walau ada ketika kita mengeluh kerana dia tidak seperti yg kita inginkan .. hakikatnya kita hanya insan lemah , isteri yg banyak kekhilafannya ... manakan kita sempurna dan mengharapkan suami yg sempurna .. kerana ketidaksempurnaan itulah mengajar kita erti kasih sayang yang sebenarnya tidak ternilai ..walau pahit , kita telan .. kerana pahit yg kita rasa sudah pastinya sama seperti apa yg suami kita rasakan ...

saling memahami dan mengerti tunjang segalanya .. namun setiap detik kita sentiasa di duga, adakah kita kuat untuk menerima badai yg sentiasa mendatang ... insyaallahh sama2 kita berdoa ...


KAYA lelaki kerana AKHLAKnya. TAMPAN lelaki kerana KEJERNIHAN wajah. MANIS lelaki kerana SENYUMAN indah dengan niat sedekah. TINGGI lelaki kerana KESEDERHANAAN. HEBAT lelaki kerana KESABARAN. Dan MULIA lelaki kerana KEIMANAN yang TEGUH.

Jangan mencari calon suami yang tampan wajahnya.

Jangan mencari calon suami yang banyak hartanya.

Jangan pula mencari calon suami yang selalu diperebutkan para wanita.

 

Akan tetapi carilah seorang calon suami yang betul-betul  halus tutur katanya.

Yang begitu mulia budi pekerti dan tampan akhlaknya.

Yang memuliakan kaum wanita.

Yang boleh dijadikan pemimpin hidupmu

 

Yang dapat membimbingmu untuk semakin dekat kepadaNya.

Yang dapat memimpin ke jalan yang diredhaiNya.

Yang akan sentiasa mengingatkanmu ketika engkau telah lalai dalam melaksanakan dan menjalankan kewajibanNya.

 

Yang boleh menyedarkanmu ketika engkau dalam kelalalaian,

Yang memperbetulkan kesalahanmu dengan penuh kelembutan.

Yang boleh menegurmu ketika engkau telah berpaling pada tanggung jawab dan kewajibanmu sebagai seorang isteri yang wajib taat pada suami dan Allah

Yang sedia memaafkanmu dengan penuh keikhlasan sepanjang menjadi suri dihatinya.

InsyaAllah.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: Wanita (isteri) solehah adalah yang taat lagi memelihara diri ketika suaminya tidak ada dikeranakan Allah telah memelihara mereka. (al-Nisa’: 34)

18 comments:

  1. insyallah PM akan menjadi seorang suami yang baik kepada isteri PM...

    ReplyDelete
  2. suami yg tampan akhlaknya menjadi idaman semua wanita

    ReplyDelete
  3. ya bila baja entry ni... teringat dia seorang yang terbaik untuk saya... sentiasa memanjakan saya dan anak, dan sangat sangat penyabar.... bersyukur kerana dia menjadi pelengkap hidup saya....

    ReplyDelete
  4. assalam ieda..peringtan untuk mereka2 yang belum bersuami..

    ReplyDelete
  5. dalam hidup , kekadang banyak rungutan di buat kerana beliau tidak seperti yang kite harapkan, tapi sebenarnya, itulah yang terbaik. cume dalam kite tak mahu sedar..


    >> akak , nisah ade tinggalkan komen tntg Link Within di Entry akak @ http://iedaimmi.blogspot.com/2012/11/lunch-treat-ms-garden-semoga-semua.html

    ReplyDelete
  6. Menjadi harapan setiap wanita

    ReplyDelete
  7. salam ieda ..
    kata org ..
    klu nak dapat laki semulia saydina ali .. org pmpuan kena jaga akhlak mcm fatimah ..
    klu nak tunggu mcm nabi ibrahim ..
    wanita kena tabah siti hajar ..
    betul ke??

    ReplyDelete
  8. kena fikir dan ingat selalu yg tiada insan yang sempurna... barulah ada tolak ansur dan redha dengan pasangan..

    ReplyDelete
  9. Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik juga. Kita juga harus menjadi wanita yang baik untuk mendapat lelaki yang baik...

    ReplyDelete
  10. kalau semua beranggapan macam ni bahagia rumahtangga

    ReplyDelete
  11. tq for dharing..nok tjk fain ni

    ReplyDelete
  12. Kalau jodoh takkan kemana2...

    JOM~
    Nak invite join 1st Giveaway Blog Qashmere
    Banyak hadiah yang menarik untuk semua.

    Take Care Sis

    ReplyDelete
  13. moga bakal suami yui sebaik itu..

    ReplyDelete
  14. aku bersyukur kerana ketetapan Allah terhadap jodohku

    ReplyDelete
  15. bersyukur dgn suami wani sekarang :-)..nice sharing kak

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...