Saturday, November 3, 2012

QUEHTIAW SOP & NASI GORENG PETAI

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

ok2 .. pagi2 nie mood memang agak segar , bangun pagi2 akak dah mandi dan sembahyang , selesai sembahyang akak dah ke dapur siapkan semua bahan2utk prepare bfast hujung minggu kami ... kira bersemangat sikit sbb COTI kan ekeke ... sooo pelbagai rencana ada dlm kepala nie .. nak masak apa , nak buat apa utk anak2 makan .. macam biasa .. menu pada akak sgt simple ... biasa2 sahaja .. semua main campak2 ahhahaa .. tred mark akak kan .. janji semua sedap ... kali nie kebetulan ummi akak dah lama x makan quehtiaw sop .. so akak buatlah pagi nie ... dan hasilnyaaaaaaaaaaa ;)


 quehtiaw sop yg super duper simple .. yg penting tumis bawang putih/merah dan halia ... masukkan rencanh knoor ayam , perencah hilal , air , bebola daging dan sotong stick nie .. dah ! siap utk dihidang ... hidangkan dengan daun sop dan bawang goreng ! .. perghhhh ;))



dan ini nasi goreng petai .. pun sama ... kebetulan ada stok nasi dan ada pula terpandangkan sambal tumis petai yg berbaki .. soo apa layieee .. di buat nasi goreng lahhh .... perghhh sedap sehingga menjilat jari .. kalau menu org kampung macam akak nie , x der petai .. x der jering x sah kan .. sekali petai punn leh jadi nasi goreng ekekke ;)

soo uolss bfast apa ?? hujung2 minggu nie ramai yg bermalas2an utk memasak .. aipppp pada akak lahh hujung minggu lah hari utk mengasah bakat memasak .. sbb , kalau hari2 lain kita x der masa dan terkejar2 nak masak kan sbb kerja .. banyak membeli kan .. soo apa salahnya hujung2 minggu nie kita memasak utk anak2 dan suami .. air tangan kita sgt2 penting utk mengeratkan hubungan dan kasih sayang dlm keluarga ... ;) ... ala masak simple2 janji sedap .. dah ok ! .... mana yg x mahir , mahirkan .. resepi dah banyak .. hendak seribu daya ... x hendak seribu dalih .. ahahhahaha ;))

lepas masak2 .. ada jemputan kenduri cukur rambut adik sepupu akak lak ... alhamdulillahhh tengah2ari gantung kuali sampai mlm .. mlm lakkk agenda nak bawa anak2 ke bandar pekan , banyak acara nie .. tgk lah dulu .. hubby memang x akan joint sbb macam biasa , kerja .. kerja dan kerja .. jadi akak je bawa anak2 dan ummi .. jadilahh .. janji mereka x boring kan ;)

15 comments:

  1. sedapnya, pagi2 makan kuew teow sup.... rajin tul akak masak dua sekali.. kalau saya nasi goreng cukup la

    ReplyDelete
  2. Pergh sedap nya....koew teow sup..
    Akk mmg rjin mmg xde alasan tdk mmasak kn...hihi

    ReplyDelete
  3. aduh...sungguh menggamit selera...T_T

    ReplyDelete
  4. amboi sedapnya... dah lama tak mkn ni... nyum3! :)

    ReplyDelete
  5. lazazatnya tgk kuetiaw sup tu kak..
    sy bfast nasik lemak mak masak..lazat jugak sbb mak buat sambal daging.
    ni kekenyangan sambil online dan BW heheh

    ReplyDelete
  6. Sup kwey-teow kakak suka ieda.

    Kakak hari ini pun kerja half-day ieda. Petang pun balik tinggal berdua sebab anak kecik ikut rombongan sekolah. So memang tak masaklah kakak nie - mim alig lam sin hihi...

    ReplyDelete
  7. Menyelerakan. Dekorasi yan comey.

    ReplyDelete
  8. sedap kuewteow tue..ada ketam lagi :)

    ReplyDelete
  9. Salam Ieda..laparnya perut k.atie tgk nasi goreng berpetai tu.Kat umah k.atie HB xsuker petai/jering...
    Tingin nk mkn..time blk kg lar..
    Next week dah mula cuti sekolah kan ieda..plan nk bawak anak2 bercuti kemana?:)

    ReplyDelete
  10. fuhh sedapnya kuehteow sup tu..lapo laa.:)

    ReplyDelete
  11. ermmm nasi goreng petaiii...sedapnya. lama tak mkn sambal tumis petai

    ReplyDelete
  12. wahhh..tliur sy kak...sedap nmpk..

    #betui tu..time weekend ni la leh msk sdp2 tuk suami n anak2 kn

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...