Thursday, November 29, 2012

PETUA UNTUK IBU HAMIL !

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


salam semua

wahhh bila terbaca artikel nie .. rasa nak mengandung lagi aje .. ekkeke jom baca .. ;)


Hilangkan rasa loya
Ambil segenggam daun kari, bersihkan dan kisar sehingga menjadi jus. Campurkan jus tersebut dengan perahan limau nipis dan satu sudu teh gula. Minumlah setiap pagi. Insya-Allah rasa loya akan hilang.
 
Kulit anak bersih
Semasa mengandung, amalkan meminum air kelapa agar kulit bayi dalam kandungan bersih dan halus serta terhindar daripada masalah ruam.
 
Inginkan anak berkulit cerah
Ibu hamil disarankan agar banyak makan sayur-sayuran berwarna hijau terutamanya sayur bayam jika inginkan anak berkulit cerah.
 
Atasi rekahan kulit semasa hamil
Agar kulit sekitar perut dan paha anda tidak merekah semasa hamil, sapukan dengan minyak zaitun setiap kali selepas mandi dan ketika hendak tidur.
 
Mudah bersalin
Ketika kandungan berusia 6 bulan, amalkan memakan satu sudu teh minyak kelapa yang dibuat sendiri sekurang-kurangnya tiga kali seminggu. Setelah berusia sembilan bulan pula, amalkan pengambilan setiap hari.

banyak2 petua diatas , akak ada amalkan rekahan pada kulit dan petua mudah bersalin tuu .. yg lain jarang buat .. hurmm kalaulahh berpeluang mengandung lagi .. sure akak ikut tips2 nie .. menarik kan ;) dan kepada ibu2 yg sedang mengandung .. amalkan lahh .. insyaallahhh ;)

dan kepada yg belum ada tanda2 mengandung .. jgnlah putus asa ye .. berdoa daan berserahlah kepada allah , dia tahu segala apa yg dia rencanakan .. insyaallah dengan kuasa dia .. anda semua akan merasai nikmat menjadi ibu dan melahirkan .. aminnnnnnnnnnnn ... will pray for all of U !!! ;))



7 comments:

  1. ya la...rasa nak mengandung lagi nak peluk baby..tapi dah masuk batu 50 ni, mana mungkin lagi kan? ngeeee...

    ReplyDelete
  2. bagus semua petua ni.... entah bila lah nak guna kan ye? hehe

    ReplyDelete
  3. Kalau preggy lg bleh M praktik..ngeeeeee

    ReplyDelete
  4. ingat zaman mabuk sy dulu..uihh ngeri..tp masih tetap nak mengandung lg tak serik ;)

    ReplyDelete
  5. yg minum air kelapa tue kak, rasanya kalo kandungan masih awal, perlu di elakkan..sbb kata org boleh sbbkan keguguran.. owhh saya suka syur bayam..

    ReplyDelete
  6. boleh praktik tuk anak ke2 nanti hehe

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...