Sunday, November 4, 2012

MURID ORANG ASLI DITAMPAR GURU

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

ha nie satu layie .. entah ape2 kan .. kenapa mesti nak tampar murid tak tentu pasal ?? kutt ye pun anda sebagai guru ada hak utk mendidik tapi jgn salah gunakan kuasa .. ini x logik langsung , kanak2 bukan islam di tampar kerana tidak mahu mengaminkan DOA ! ... come on lahhh wehhhh ! ... di mana rasional anda sebagai GURU ???


Koh Jun Lin
Malaysiakini Okt 29 2012

 
Kemungkinan terdapat arahan tutup mulut dikeluarkan terhadap pelajar SK Bihai di Pos Bihai, dekat Gua Musang, Kelantan berhubung pengajaran agama yang diterima mereka, dakwa seorang ibu bapa.
 
Pengerusi Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) SK Bihai Arom Asir berkata, sehingga kini pelajar kekal diam daripada memperkatakan insiden dakwaan empat murid Orang Asli yang ditampar kerana tidak membaca doa.

“Mungkin guru juga diberi amaran untuk tidak memberitahu ibu bapa mereka apabila pulang ke rumah. Itu apa yang saya syak,” kata Arom.

Beliau memberitahu Malaysiakini semalam bahawa beliau mengesyaki ada yang tidak kena tetapi ibu apa tidak menyedarinya sehinggalah insiden itu berlaku.

Arom juga mendakwa, selepas ibu bapa tampil mengadu, guru itu didakwa mempertahankan tindakan itu sebagai haknya sebagai guru.

Sekumpulan ibu bapa pada 25 Oktober lalu membuat laporan polis terhadap guru di SK Bihai kerana didakwa menampar anak mereka yang tidak membaca doa makan walaupun bukan Islam.

Malaysiakini cuba menghubungi SK Bihai untuk mendapatkan reaksinya.

Sementara itu Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) pula ketika dihubungi berkata belum ada laporan dibuat kepada mereka dan sedang mengumpul maklumat tentang perkara itu. –Malaysia Kini


ini yang dikatakan kerana nila setitik habis rosak susu sebelangga ! ... dengan tindakan dan ketidakwajaran guru ini menyebabkan reputasi guru2 yg cemerlang turut tercalar dan tidak mendapat kepercayaan lagi oleh masyarakat ... 

dan tidak mustahil dengan isu2 macam nie menyebabkan ada diantara ibu bapa yg ragu dan kurang percaya dengan kreadabiliti guru2 skrg ... dan disebabkan itu , bila ada guru2 yg ingin mengajar anak2 murid .. akan mudah disalahanggap oleh golongan ibu bapa .. disebabkan kes2 macam nie lah ! ... huhuhuh ....
 x logik langsung !



17 comments:

  1. hal2 keagamaan mmg sensitifkan, mungkin guru terbabit tidak menyedari pelajar tersebut non muslim....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak .. isu agama nie , org boleh perang kan

      Delete
  2. kemungkinan juga ada provokasi yg dilakukan dipihak satu lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurmmm entah lah
      tapi kalau sya .. perkara2 macam nie bukan boleh di buat main2 ..
      menampar bila dah jadi kes polis boleh dinamakan mendera huhuh

      Delete
  3. as salam

    itu lah maybe diorang ambik orang yg tak layak jadi guru..ini lah efeknya terkena pada guru2 lain yg tak bersalah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurmm tu lah ..
      semua nie akan menjejaskan pandangan orang pada guru2 yg ramai lagi cemerlang dan benar2 nak mengajar .. bukan ikutkan nafsu !

      Delete
  4. ish....ni kursus tak habis kot...

    ReplyDelete
  5. hal lain pun byk..xheran kalau tugas guru sekrang byk yg mnjahanamkan murid dari mendidik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurmmm tu lah pasal .. tapi sampai menjahanam tuu idoklah kann.. cuma tindakan guru nie keterlaluan , paling sedih bila ibu bapa org asli nie x berani nak bersemuka dgn pihak bertanggungjawab sehingga mereka sanggup berjalan kaki selama 3 jam utk buat polis report

      dan kita x tahu tahap mana guru tuu tamparr pelajar2 tuuu !

      Delete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. cikgu tu xtau kot yg plajar tu bkn islam

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak rasa mereka tahu sbb cikgu tuu mempertahankan konon hak dia utk berbuat demikian .. maknanya dia sedar pelajar terbabit bukan islam ..

      huhuh harap2 semua nie jadi renungan2 guru2 di luar sana .. bahawa perkara2 macam nie diharap dpt ditanggani dengan lebih relevan di masa akan dtg ..

      Delete
  8. Satu lagik hal....peehhhh....tapi bab2 sensitip ni den suka nak dgr di kedua2 pihak...sebab kita takut kita plak salah paham dengan sedara seagama kita...

    ReplyDelete
  9. cikgu tu tataw kot pelajar tu non muslim kan

    ReplyDelete
  10. mungkin tak ingat kot...kena kursus lagi..

    ReplyDelete
  11. kerna nila stitik rosak ss sbelanga..haizz...mcm2 kan..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...