Tuesday, November 6, 2012

LEMAK TELUR ITIK & SAMBAL TUMIS SOTONG

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

haa nie menu minggu hari raya aji arituu .. punya lah lama akak peram dalam draf nie ahahha .. bukan ape .. nak publish sahaja , ada je yg menghalang .. x kan hari2 nak ada entry menu kan .. kang muak lak uolss tgk kan ekekek .. yelah akak nie bukan lah chef .. x terror pun bab masak2 .. 

tapi dia punya entry selalu sgt tayang pasal makan .. ahahhaha nak muntohh ke ?? adehhh sowii lah kalau ada yg x suke .. hanya suke2 je akak share menu campak2 akak nie untuk tatapan dan mana tahu ada yg nak tiru ala2 masakan akak .. tapi sampai skrg akak memang x pandai tulis resepi kalau tgk akak tulis mendatar aje tuu .. haa itulah akak ekeke ;) alamakkk dah jauh membebel akak nie ..

ok2 .. ini adalah menu kegemaran adik ipar akak yg duk KL tu .. kebetulan mereka balik kan utk raya aji aritu , soo masak lah lemak telur itik nie .. adik akak yg bawa dari KL .. macam lahh x der telur itik di pekan nie huhuhu ..x perlahh janji ada org belikan .. well sebenarnya akak pun 1st time masak lauk nie dan 1st time juga makan lauk nie .. tu punn adik akak yg ajak makan .. dia dan akak masak sama2 .. ahahah , rasa dia , mak aihhhh sedappp ;)) not bad .............


  close up sikit !!!
sambal tumis sotong kegemaran hubby .. dia yg request nie .. katanya dah lama x masak .. ehh ye erkkk !

ulam wajib .. tapi wajah x semengah kan ekekek .. x per .. janji adooo ;))

alhamdulillahhh .. menu simple dari kami ... sedappp dan menyelerakan .. lepas nie , leh lah akak cari telur itik dan buat masak lemak macam nie lagi ... ha satu layie .. sure ada diantara uols yg bertanya dan pelik dengan wajah masak lemak telur akak niekan .. haaa dah macam rupe singgang lak kan  ekekek

ok2 .. sebenarnya , masak lemak nie jadi macam nie sebab masalah santan pagi tuu .. santan tuu santan pekat yg kami letak dlm forzen .. bila keluarkan , santan pekat tuu dah macam terasing , soo bila masak dia jadi macam ala2 singgang .. ekkekek tapi rasa still ada rasa lemak2 gituu , cuma rupe dia aje .. 

bak kata hubby , rupe ape ada hal ... janji SODAP ! ahahhaha

30 comments:

  1. as salam'

    seap la k.ieda saya tengok pun dah terlior ni :)

    ReplyDelete
  2. tergoda laa tgk sambal sotong..merahnya menawan sungguh

    ReplyDelete
  3. sedapnya lemak telur itik..kegemaran sy nih..rupa tak penting kak janji sedap tu yg utama :D

    ReplyDelete
  4. telur itik tak pernah makna... tapi yg sotong tu... terliur sungguh!

    ReplyDelete
  5. mak sy ajor kalau santan dah frozen tu..cairkan dgn air panas pastu tapis..kalo masuk terus nnt dia jd berketul-ketul camtu ~ngee kongsi pengalaman jek sbb dulu pom sy buat santan jd cam akak punya tu la tny mak

    sy x penah mkn telor itik..sure sedap..sambal sotong lak my peberet!

    ReplyDelete
  6. tulah igtkan masak lemak pesen baru..hehe

    ReplyDelete
  7. ya allah sedapnya kak, saya tak lunch lagi ni, terbayang makan gulai itik tu pastu letak kicap kipas udang, mmg terbahekkkk!!! nakkk sikitttttt laparrrrrrrr

    ReplyDelete
  8. alaaaaa kecur tgk sambal tumis sotong tu.. yumyum :D

    ReplyDelete
  9. eh eh pinhgan bunga kangkung hihihi

    ReplyDelete
  10. Betul tu - janji sedap! :)

    ReplyDelete
  11. gulai lemak telur itik kegemaran saya dr dulu.yg wajib perlu pekat2 kuahnya, jgn lokek santan.seimbang masam pedasnya elok la tak hanyir.sedappppp terliur dah ni

    ReplyDelete
  12. kacang tu mmg sedap wat ulam...rangup!!

    ReplyDelete
  13. ni memang lauk kegemaran kitorang satu family...best2...

    ReplyDelete
  14. assalam eida..baru semalam acik masak telur itik..tapi kan acik lebih suka masak teluri itik yang dah jadi telur masin tu..lagi sedap

    ReplyDelete
  15. wah wah wah.....

    terliur dibuatnya.. hihi.. :)

    ReplyDelete
  16. sambal sotong feveret sy gak..tp lama x mkn sbb still bf baby.kena pantang..huhu

    ReplyDelete
  17. sotong kuerang sikit sbb gatai.
    telur itik hubby suka buat masak lmak juga.

    tp kalau sotong kering buat sambal mkn dgn nasi lemak...ummmphhh..

    ReplyDelete
  18. sambal sotong tu agak menggoda la..tapi telur itik belum pernah makan lagi sedap ke kak?

    ReplyDelete
  19. akak suka bekukan santan, biasanya didihkan air dulu baru masuk santan & rempah ratusnya, pelankan api & sentiasa kacau... Insya Allah elok jer

    ReplyDelete
  20. pernah juga masak lemak telur itik ni. biasanya saya pecahkan terus dlm periuk lepas basuh telur tu. nak dijadikan cerita ada sekali tu, ms tgh pecah-pecahkan, terdapatlah sebiji telur lama dan berbau. terpaksa buang semua lauk tu..hehe

    ReplyDelete
  21. Ieda..semua sedap2 ni..buat lapar perut akak je..huhu
    Patutlah maintain dan awet muda..penggemar ulam rupanya..
    Oh ye..t.ksah bgtau pasal CR tu..cpt sgguh dia..sehari dah siap design blog akak..singgah lah tgk..apa pendapat Ieda..cantik tak..hehe

    ReplyDelete
  22. hehe..

    a'a.. apa ada hal ngan rupa? janji sodap!

    ena ni penggemar ula juga kak.. makan nasi kalo tak de ulam or sayur2.. rasa mcm x puas makan jekk.. hehe

    ReplyDelete
  23. sambal sotong tu sungguh mengancam kalbu ;)

    ReplyDelete
  24. kan saya dah tergoda.. aduhai lapar!

    ReplyDelete
  25. mmg terliur sokmo la tgk kak ieda punya masakan..

    ReplyDelete
  26. kak ieda masak mesti sedap...saya terliur tengok...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...