Saturday, November 10, 2012

KU PERLUKAN KETENANGAN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

tidak tahu nak kata apa ... namun apa yg diperlukan sekarang adalah ketenangan kerana diketika ini hati terasa sangat pilu dan sedih .. tidak mahu melayan perasaan ini , ku teruskan langkah merenung wajah2 kesayangan ku .. oh sungguh besar dugaan allah , setiap kali hati di duga , jiwa bagai rasa dihiris2 sembilu .. namun aku kena kuat , kena tabah .. kena redha ... kena ikhlas menerima apa jua dugaan dari allah .. lebih kuat dari sebelum - sebelum ini ...

DENGAN SEPENUH JIWA KU SEDAR AKAN INI

  • Bila kita stress, adakah kita mendengar muzik atau bacaan ayat-ayat Al-Quran?
  • Bila kita sedih, adakah kita menangis mengadu pada Allah atau pada teman sekeliling?
  • Bila marah, adakah kita memaki-hamun atau terus ambil wudhu’?
  • Bila merasai kekosongan, adakah kita menonton wayang dan berkaraoke atau kita memahami ayat-ayat Allah?
  • Bila rasa tertipu, adakah kita membalas dendam atau bersabar dan berserah pada Allah?
  • Bila merasakan tidak setuju dengan seorang saudara Muslim, adakah kita mengumpat dan mencelanya atau mendoakannya?
  • Bila mencari idola buat memotivasi diri, adakah kita menyelidik kehidupan para hartawan atau kehidupan mereka yang telah dijanjikan syurga Allah SWT?

Kita sering mencari ketenangan dan kebahagiaan melalui saluran yang tidak menepati ajaran agama. Ketahuilah bahawa amalan sedemikian cuma membawa bersamanya nikmat yang seketika, tapi tidak tercapai ketenangan dan kebahagiaan yang sebenarnya.

selamat malam semua
assalamualaikum

23 comments:

  1. Leh tenang kalo kite mgadu masalah gan allah kan dr gtau manusia y kdg2 xdapat pon nolong kite..tp tlg juga tlg dengaq..hihi..

    ReplyDelete
  2. Smg akak mdpt ktenangan setenang2nya ya..insyallah..mudah2an amin..byk2 bdoa n mohon ptunjuk Yang Maha Esa

    ReplyDelete
  3. naper ni dik...? xmo gini, akak suka ngan celoteh eida seperti selalu..

    ReplyDelete
  4. semoga lebih tenang selps ini ..pepun tawakal, sabar dan redha dgn setiap dugaanNya pasti ada ganjaran untuk kita di akhirnya ..amin... =)

    ReplyDelete
  5. as salam

    semuga lebih tenang..banyakkan istigfar, insya Allah ada keajaiban dari Nya.take care kak

    ReplyDelete
  6. sabar ye kak... kami semua ada untuk bg kekuatan dkt akak.. mg akak akn lbh tenang...

    jaga diri ye kak

    ReplyDelete
  7. kenapa ni kak..?
    banyakkan bersabar ya..
    jangan lupa,
    anak2 dan suami akak ada di sisi akak..=)

    ReplyDelete
  8. Banyakkan bersabar ye ka..Allah sentiasa bersama orang yang bersabar..=)

    ReplyDelete
  9. semoga ketenangan milik ieda..insyaallah..sabar ya.

    ReplyDelete
  10. Selalu lebih ingat Allah time duka drpd time suka.. Hmmm insap2..

    ReplyDelete
  11. bila baca entri ini sekaligus menyedarkan jugak saya. yelah. kadang-kadang sebagai manusia biasa saya sering alpa dan lupa.

    Sebenarnya bila kita mendekatkan diri kita dengan Allah, ternyata jiwa kita lebih tenang. lebih-lebih lagi bila kita dapat merasai detik manisnya iman itu.

    Walau apa pun istiqamah itu yang susah tapi tak mustail :)

    tahniah atas perkongsian yang menari ni. hehe

    btw, blog saya baru update. kalau sudi singgah lah. ohya. like juga saya di facebook ye. senang nk dpt update. :)

    http://kaio.my

    ReplyDelete
  12. akak, moga akak tabah dan sabar dengan ujian ini, allah ingin menguji hambanya, dekatkan diri dengan yang Esa, moga hati kita lebih tenang

    ReplyDelete
  13. Knapa kak?..Moga akak tabah untuk semuanye..sabar ye kak..

    ReplyDelete
  14. sabar ye Ieda.. INSYALLAH u will be ok..

    muhasabah diri dalam waktu sedih memang sangat bagus kan.

    ReplyDelete
  15. kadang2 kita lebih selesa dgn kwn dan sedih pn luahkan dekat kwn. tp kalau kita cuba dekatkn diri dgn Allah, insyaAllah diri ni tenang setenangnya.

    ReplyDelete
  16. Ujian datang dalam pelbagai keadaan.. suka duka kaya miskin senang sudah semuanya adalah ujian dari Allah.. Agar kita sentiasa igt padaNYA..

    Moga semuanya dalam keadaan baik2 saje ye kak..

    ReplyDelete
  17. Sentiasa mengadu kepadaNYA kak...ujian dan dugaan dlm pelbagai keadaan....Mohon banyak2 petunjuk drpd DIA kak...Insyaallah semoga akak akn mendapat ketenangan tu

    ReplyDelete
  18. ketenangan yg dicari adalah selalu berada di sisi Allah...

    ReplyDelete
  19. La Tahzan ..
    jgn bersedih ..
    elok juga disaat2 stress ..
    baca buku tu ..

    ReplyDelete
  20. Semoga kita semua mendapat ketenangan...semoga jiwa akak tenang setenang air sungai yg mengalir..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...