Friday, November 2, 2012

KALAU MAKAN TIDAK BOLEH BERDIRI

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

kisah 2 minggu lepas , akak , mak dan anak2 ke satu majlis di sekitar kawasan rumah akak .. si anak teruna seorang nie dah pandai skrg nie , setiap kali berjalan tempat2 yg ada jualan2 nie , siap lahh ,sure dia nak beli sesuatu utk dia makan .. makan aje kan .. sejak dah besar nie , nafsu makan dia mengalahkan akak orang tua nie ekekek .. layan kan aje lahhh .. 

tapi macam biasalah zahrien nie dia x akan membentak2 kalau nak kan sesuatu , akak kena terangkan  kalau benda yg dia nak tuu membazir , sbb sblm tuu memang adalah barang mainan yg dia nak .. akak siap cakap " kalau adik nak , ibu belikan makanan aje .. permainan NO ! " soo ok dia paham disitu .. bila dia tunjuk makanan hati akak jadi lega sikit , instead of dia nak mainan .. soo bila dah dpt apa yg dia nak .. dia duk cakap kat akak " ibu ! ... adik nak duduk nie ... " loor akak cakap lah " haaa kenapa nak duduk nyeee , kita nak cepat balik kan .. " .... dia buat muke bonyok ....

akak pun carilah ruang utk dia duduk .. bila akak tanye " kenapa adik nak duduk nyee ? kan kita nak balik nie .. " haa nak tahu apa dia cakap " ibu .. adik nak makan ini ... kalau makan x baik berdiri .. kena duduk " ouch !!!! ahhahaha tersenyum kambing lah akak kat situuuu ahahhahaa .. adehhh awatlahh ibu x perasan nak , yang ko nak makan apa yg ibu belikan tuu .. ngehx3 
 

 see .. makan dengan penuh selera ... aduhhhh sayu ati ibu ... tiba2 macam x caya anak2 nie boleh ingatkan kita sesuatu yang kadang2 kita ambil mudah sahaja .. cth , makan berdiri tuu .. ahahha kalau kena sesetengah budak .. makan aje sambil berdiri dan berjalan .. tapi zahrien tidak .. dia akan sedaya upaya cari tempat utk dia duduk utk dia makan @ minum ... huhuhuuh ... ibu maluuuuuuuu :))



25 comments:

  1. Sentap tak kak bila anak ckp mcm tu...ekekeke...sama lah dgn saya kak.

    ReplyDelete
  2. bagusnya zahrien..
    elok dr awal begini dia tau kan kak..kadang benda begini mmg terlepas pandang.

    ReplyDelete
  3. pandai ibu ajar , anak2 ikut ajaran yg baik..

    ReplyDelete
  4. bagusnye anak akak... tp ape2 semula bermula dr ibu bapa kan... tips untuk didik anak..

    ReplyDelete
  5. bagus nyer zahrien :) suka auntie taauuuu...

    ReplyDelete
  6. bijak nye Zahrien.. malu ibu dia tau, hehehe...

    ReplyDelete
  7. hehehehe..ok kak, lps nie kalo mkn kena duduk ok hehehe

    ReplyDelete
  8. bagusnya die...kite yg dewasa pulak yg mkn smbil berdiri.

    ReplyDelete
  9. Jangan malu utk belajar dari anak kita sendiri... :)

    ReplyDelete
  10. kadang-kadang kita ini terleka...

    ReplyDelete
  11. Hehehehehe....dpt bayangkan time tuh kak ieda mcm mana..hehe

    ReplyDelete
  12. solehnya zahrien.

    cool.

    ReplyDelete
  13. BAIKNYA DIA..BERTUAH IEDA..^_^

    ReplyDelete
  14. makan sambil duduk...bagus

    ReplyDelete
  15. bagus dia..mmg x elok mkn or minum bdiri..hehe

    ReplyDelete
  16. haaaa...baguss tu kann....nak mkn kenalah duduk...kiter nie...sambil mkn sambil berlari mengejor anak camner tu...hahaha...seb baik anak2 dah besor skrg nie kannn....

    ReplyDelete
  17. Budak besar zahrien mmg kuat makan..hehehe..pandai laa dia.. terkedu laa ibu dia kejap yer.. bila dia cakap cam tu :)

    ReplyDelete
  18. assalam ieda..pandai adik..nak makan kan..tak saabar nak tunggu sampai rumah..

    ReplyDelete
  19. betul kak.. kadang2 kita ni terlepas pandang kan. syukurlah zahrien sama2 ingatkan ibu juga~

    ReplyDelete
  20. pandai zahrien...budak2 akan ingat apa yg kita beritahu..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...