Friday, October 19, 2012

RENUNGAN JUMAAT : TUTUPLAH AURAT

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua



Tudung yang menutupi rambut dan leher itu adalah hanya menutupi 10% daripada aurat wanita Islam sedangkan bahagian badan dari kaki, betis, peha hingga ke pinggul,dada dan lengan yang wajib ditutup dan dijaga adalah 90% daripada keseluruhan aurat. Jadi, apa guna dan apa hikmah seorang wanita Melayu itu bertudung lengkap sedangkan majoriti bahagian tubuh lainnya terdedah dan dibaluti oleh pakaian yang sendat ketat atau jarang. Tudung tersebut tidak mampu dan tidak akan memberi kesan adab dan akhlak kepada si pemakai dan orang-orang yang melihatnya kerana 80-90% aurat utama telah bersifat menggoda dan menaikkan nafsu seksual akibat tidak dikenakan pakaian yang betul menepati syariat Islam.

Trend menggabungkan fesyen tutup aurat dan fesyen mencemar aurat inilah yang digelar oleh segelintir masyarakat sebagai
'Bertudung tetapi seksi'. Tidak pernah wujud konsep seksi menggoda di dalam pemakaian seorang wanita Islam. Apa yang lebih teruk, bertudung sambil berpakaian sendat ketat sebenarnya adalah seperti memperlekehkan arahan Allah dan mempersendakan kemuliaan fesyen sopan Muslimah.



sumber : DISINI

renungan kita bersama .. subhanallahhh !

21 comments:

  1. Assalamu'alaikum Ieda.

    Terima kasih untuk perkongsian di pagi Jumaat yang mulia ini. :)

    ReplyDelete
  2. as slm..perkongsian yg sgt bermakna..minta share.. :) terima kasih

    ReplyDelete
  3. kak ieda, entry yg sgt berguna..semoga saya tidak lari dan leka dlm menjaga aurat...

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. tima kasih kak utnk entry pagi nie, aurat wanita adalh semua kecuali muka dan tapak tgn shj..InsyaAllah brusaha utk perbaiki kekurangan, terutama bab pakai stokin kaki huhuhu..

    ReplyDelete
  6. as salam,


    dan tudung juga perlu menutupi dada..rata2 sekarang ni ramai yg gemar tudung ropol ynag cantik tapi singkat..thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  7. perkongsian yg bagus... thankz... :)
    sangat berguna..

    ReplyDelete
  8. Mcm2 org boleh tengok..dh tau tp buat tk tau..entah kenapa sush sgt nk berubah..sy pun kdg2 ada yg tk smpurna lg..insyaAllah cuba perbaiki..

    ReplyDelete
  9. Renung2 diri...cuba mengubah diri juga...

    Thanks for syaring bebeh...:)

    ReplyDelete
  10. terima kasih akak tips tudung ni.. semoga kita semua dapat menjaga aurat seperti mana yang Allah inginkan.

    ReplyDelete
  11. thanks utk peringatan ni kak..

    ReplyDelete
  12. harap2 kita semua dpt menutup aurat dgn lebih sempurna selari dgn tuntutan agama~

    ReplyDelete
  13. good sharing..menutup aurat mmg wajib walapon terpaksa kan

    ReplyDelete
  14. pakai tudung tapi pakai tshirt nampak lengan.pergh..seksi kak.aha

    ReplyDelete
  15. tiga2 tue...tak ada hihihi lagipun tak reti nak pakai...

    ReplyDelete
  16. Thanks atas perkongsian ini.

    ReplyDelete
  17. bagus perkongsian ni utk semua kak...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...