Wednesday, October 17, 2012

RABU : LUAHAN RASA

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua


Terbaca kisah adik ni dalam internet…..mak dia mati dalam peperangan. Dia terlalu rindukan mak dia, so dia lukiskan gambar mak dia sedang lentangkan tangan untuk dia tidur sebagai bantal. Dia rindukan pelukan mak dia…..dia cuma budak berusia 4 tahun….

Ya Allah…sekiranya kita ternampak anak-anak yatim berikanlah mereka bukan hanya barangan material seperti makanan, tapi beri mereka pelukkan & ciuman yang jarang mereka dapat tetapi amat diperlukan dan dirindui….

Sudah berapa lama kita tidak mencium pipi dan dahi anak-anak kita yang belum baligh? Sudah berapa lama kita tidak memeluk anak kita?

Adakah anak aku akan begini apabila aku pergi meninggalkan dia nanti?
Adakah ada yang sudi menyambung dan memberi kasih sayangku pada dia apabila aku tiada nanti?
Adakah ada yang akan memeluk anakku untuk dia rasakan yang dia sentiasa dalam keadaan yang selamat?…
Adakah ada yang akan mengucup dahi anakku semasa dia tidur?…
Adakah ada yang akan menyuapkan anak ku makan dan minum?…
Adakah ada yang akan mandikan dan siapkan anakku setiap hari?…

Sesungguhnya aku takut untuk terus memikirkan yang lain-lain, tetapi aku redha akan ketentuanMu Illahi. Ya Allah..padaMu aku memohon, berikanlah aku kesihatan yang baik. KepadaMu jua aku meminta berikanku perlindungan

Panjangkan umurku Ya Allah, bagilah aku kesempatan membesarkan dan memelihara amanahMu sehingga dia dewasa. Berikanlah aku kekuatanMU Ya Allah. Hanya padaMu aku berserah Ya Allah.

Kau Maha Pengasih.. Maha Penyayang. Maha Pengampun .Maha SegalaNya. Amin..



28 comments:

  1. sedihnya..kesian dy....:(

    ReplyDelete
  2. ya Allah sedehnye kak....baru tau bace citer akak nie.....kesihankan kecik2 dah kehilangan ibu....terase kosong....moga anak ini berjaya dlm hidupnye....amin...

    ReplyDelete
  3. sedih kak tgk gmbr tu..rindu yg mendalam utk dilepaskan..prnh jugak terfikir cmne hidup mereka2 yg syg kita bila kita tinggalkan diorg..

    ReplyDelete
  4. :(..:(..:(...sebak sgttt....

    ReplyDelete
  5. Speechless. Dah pernah baca sebelum nih.

    ReplyDelete
  6. sadis la baca entry ni... terus teringat anak kat sekolah ni...

    ReplyDelete
  7. sedihnya..rasa nk lari pergi peluk anak2..waa

    ReplyDelete
  8. sedey plak rasa.. kesiannye diorang kan.. rasa macam kita abaikan dia walaupun kita dah cuba yg terbaik... ya allah... semoga kau jauhkan lah segala perkara buruk dari anak2ku.. aminnnnn

    ReplyDelete
  9. masyaallah sedihnya saya baca kak..huhuhu.

    ReplyDelete
  10. ya Allah...sedihnya n3 ni kak...
    menitik air mata saya tgk gambar tu...

    ReplyDelete
  11. sedihnye kak....bru 4 tahun dah kehilangan ibu...

    ReplyDelete
  12. Anak kakak kalau di rumah memang selalulah kena cium dan peluk tapi yg duduk asrama bila balik atau jumpa baru dapatlah...

    Ieda... kakak masih peluk dan cium anak-anak kakak walau yg sulung dah 16 tahun. Sebab kakak rasa anak kakak tetap tak besar-besar.

    ReplyDelete
  13. moga sy diberikan umur yang panjang dan kesihatan yg baik untuk besarkan anak...aminnn

    ReplyDelete
  14. dilla da lame bace kisah ni...kt mane tak ingat..mmg sian..

    slalu terpikir kak, org lain sibuk nak mak..tpi acha sy tak mo pun duk, tido ngan sy...sedih tau kak..

    ReplyDelete
  15. Amin.. sebak pulak baca entry akak nih.. :(

    ReplyDelete
  16. dah pernah baca kisah ini..masih tersentuh hati...pabila terbayang sekiranya anak itu adalah anak kita..

    ReplyDelete
  17. wani ada baca kt fb gak..Ya Allah sedihnyer kak..dpt bayang budak tu rasa mcm mana

    ReplyDelete
  18. sedihnya..anak kecil nie memang tak dpat bayangkan kak ieda situasi mcm ni... ;(

    ReplyDelete
  19. wak pun tumpang sedey jugakkk.. uuuhuuU

    ReplyDelete
  20. adoii bergenang air mata ni..sebak!

    ReplyDelete
  21. sedihkan kak.. kita yg dah ada an ni pun, rasa xpuas nak peluk mak kita lagi..

    ReplyDelete
  22. Sebak j tgk pic tu
    terlalu rindu

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...