Tuesday, October 16, 2012

PETUA : LEBAM BAWAH MATA

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

lately nie akak selalu alami lebam bawah mata nie .. ye .. mgkin benar akak kurang tidur ... tidur selalu terganggu , x lena selalu .. ada sahaja , kalau x kerana anak2 , suami lah .. hubby akk suke kerja lewat malam .. dah ke bengkel dari jam 8.00 mlm , kdang2 tuu membawa ke 12tgh mlm .. mana lahh mata nak lena .. sedar2 dia x ada lagi .. pergi pula ke bengkel turut dia ajak naik tidur .. 

begitulah hari sehari akak .. kadang2 tu sedih .. selalu tidur x lena .. dgn zahrien yg kadang2 tuu nak susu .. aduhhh .. redho sahajalahh .. haaa nie tadi ada baca dlm laman google nie berkenaan lebam bawah mata .. memang salah satu sebab adalah kurangnya rehat dan tidur secukup nyaa .. nak2 akak pakai cermin mata kan .. ada kalanya memang ketara nampak .. yukk akak share sikit petua .. yang rasanya memang dah banyak orang amalkan kan ;)



Akibat kurang tidur, ramai di kalangan kita mengalami lebam pada bahagian bawah mata. Jika anda mengalaminya jangan risau. Ada petua untuk menghilangkannya.

Yang perlu anda lakukan ialah ambil sebiji timun bersaiz sederhana dan hiris dengan ketebalan sederhana. Kemudian, tekapkan hirisan timun tadi pada kedua-dua belah mata selama beberapa minit. Ulanginya selama beberapa hari sehingga lebam semakin hilang. Selain timun, anda boleh juga menggunakan buah tomato.


info : pama

rasanya sampai bila2 tidur seorang yang bernama IBU x akan lena .. selagi tanggungjawab di galas masih ada .. itulah rutin yg x pernah jemu akak rasakan .. walau tidur tidak lena .. namun kita2 yg menjadi ibu nie x pernah mengeluh penat .. walau hakikatnya sesekali tuu kita tidak sedar , kita dah mengeluarkan keluh kesah .. aduhhh penatnyaaa , rasa malas itu dan ini .. kalau boleh nak duk rumah rehat2 sahaja .. tapi duk rumah punn bukannya dpt rehat sgt kannn .. ada sahaja kerjanya ...bila anak2 dah besar , nak mereka bantu .. tapi hakikatnya mereka bukannya boleh lama dengan kita .. mereka juga ada komitmen mereka .. akhirnyaa kita tinggal berdua .. tu kalau berdua .. kalau sorang2 .. uhuh

adehhh dah mlm2 nie melalut lak akak cerita .. ekekek bukan ape .. entahlahhh semacam ada satu rasa .. tapi payah nak kata .. jadi pendam kan aje .. huhuh




17 comments:

  1. tu la pngorbanan seorg ibu kan kak...sy pun sjk akhir2 ni sllu pkir psl ni...wlu blom kwen, dok pkir cmne nnti da kwen...dpt ank..cmne life pas kwen..huhu

    ReplyDelete
  2. mata akakpn sama gak, lebam jer..

    ReplyDelete
  3. Tq atas tip tersebut...
    Selain ilangkn itam..timum ni jg dpt menyejukkn mata yg panas...
    Sy setuju sgt...para2 ibu mmg byk bekorban untk kluarga...

    ReplyDelete
  4. tq for sharing kak, tidur saya skrg lena sangat kak, bila pikir nak ada baby lagi, emmmmmm nantilah hihhihihi

    ReplyDelete
  5. mata wani ni kak dh belebam-lebam tambah skang ni lagi xlena tido sejak qalief pengsan hr tuh..tkt rasa nak lena....klu letak timun mesti fresh jer rasa mata kan

    ReplyDelete
  6. elok petua ni..biasalah para2 ibu rata2 semuanya tk cukup tido,letih,sibuk..sy sndiri pun sama dgn akak..betul tu,bila dh jdi ibu semuanya prlukan pngorbanan..slgi kita ni bgelar ibu..slagi kita punya ank.
    kasih ibu hgga ksyurga..:)

    ReplyDelete
  7. dolu masa anak dara rajin sgt buat ni kat mata.... kadang2 letak tomato

    ReplyDelete
  8. Dulu falsya rajin sgt wat...skang nie mata dh lebam balik".mmg 10 timun pun xcukup agaknye..hehehe..

    ReplyDelete
  9. dah kurang lebam..tp lebam pakai spek je kak ieda :)

    ReplyDelete
  10. Saya salah seorgnya yg punya mata lebam like panda..hehehehe...

    ReplyDelete
  11. aar la kak, slagi bergelar ibu & isteri keje kita mmg x pernah abis..tp penat2 tu berbaloi gak kan...
    pasal timun ni tahu, tp tu ler nk dok pejam mata jap taruk timun pon rasa x sempat huhuhu

    **akk buat layout baru ni, baru la best sy nk baca. b4 ni kena highlight dulu word sbb kt pc sy nampak smua putih jer...skrg dh ok, sebiji2 leh napak word :)

    ReplyDelete
  12. Dulu masa nak kawen myra ada cuba petua ni, tapi sampai sekarang ni dah tak buat..
    MALAS kot..hehhee :)

    ReplyDelete
  13. sy pun selalu tak cukup tido nampaknya bolehlah try petua ni ..
    tq kak share petua nih ;)

    ReplyDelete
  14. aha..penah tbaca petua nie...

    tp rajin or mls je nk buat kan..hehe

    ReplyDelete
  15. Pengorbanan ibu tiada penghujungnya..

    ReplyDelete
  16. elok tip nie...boleh amal nanti..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...