Friday, October 5, 2012

IBU ! KAMI NAK MURTABAK MAGGIE !

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


salam semua

kelmarin bermalas2 malasan di dapur dgn anak2 .. dah merayu2 nak makan murtabak maggie nie .. katanya dah lama x makan .. haaa .. maka akk nie menggagahkan diri walau penat kan .. IBU .. apa sahaja selagi mampu dan difikirkan logik akan cuba memenuhi permintaan anak2 .. :)) kalau ikutkan akk , memang dah lama sgt rasanya x buat murtabak maggie nie .. entah ingat atau lupa .. cuma kebetulan bahan x berapa nak ada .. soo akak masuk sahaja apa yg ada .. haaa kali nie pic step2 membuatnya ada akk tepekkan disini .. so abaikan lah kalau ada pic yg x nampak dan blur2 .. ekekek maklumlahh , jurukamera x berbayor ! .. ;))

  bahan mentah adalah carrot , bawang besar , telur rebus , daging kisar ramlie dan nuggets ayam , biasanya lebih sedap letak sosej @ isi ketam tuu .... ayam & daging diracik2 hancur .. dan di grg .. lepas tuu masukkan semua bahan seperti carrot , bawang besar dan telur rebus ... dah macam sebati dlm kuali tuu angkat lahh .. 
letak tepi ...

baha utama haruslah rempah kari tu sendiri .. apa jenis maggie pun x kesah .. akak suke jenis MAMIE KARI .. :) 

 
  rebus kan maggie , letak tepi .. ambil bekas lain .. bancuhkan rempah kari maggie tuu bersama telur dan maggie yg telah direbus .. last sekali gaulkan semua sekali bahan2 tadi .. kalau macam x cukup telur .. tambah lagi ... sbb telur tuu lah yang akan melekatkan semua bahan2 didalam kuali nanti ...

ahaaaaaaa lepas tuu letakkan didalam kuali leper .. alahh macam nak buat lempeng tuu .. dia akan menebar macam murtabak tuuu .. haaa abaikan lah yg x senonoh dlm pic nie .. sbb 1st tebar nie macam x berapa nak jadi sewaktu membalikkan murtabak tuu .. agak payah nak balikkan murtabak nie bila guna kuali leper macam nie kan .. jgn susah hati .. 1st terbalikkan diatas pinggan leper besar dahulu , lepas tuu barulah tuangkan kembali murtabak tuu didalam kuali , barulah ia akan masak macam murtabak yg kita tgk kat kedai2 tuu .. kalau x buat macam tuu .. murtabak nie akan hancur .. macam pic akak tuu lahh ekkeke ..

murtabak enak utk dihidangkan ... mauuu x kecur kannn ';))
oh ya masa bancuh bahan2 tuu kurangkan garam yee .. sbb pada perencah kari 
tuu dah masin ;)

taraaaaaaaaa nie yg cantik sikit .. buat kali ke2 dan ke3 barulah menjadi cantikkk aje .. sedapp mata memandang sesedap rasanya .. ;))



buat makan petang tu ... tgk lah wajah2 lapar mereka .. kalau pasal makan semua suke .. duk ngadap lagi tuu .. bukan mainnn .. ibu lakk selokk nak ambil pic kann .. siap kena sound ngan anak2 .. " eh ibu x amik gambar ke ??? " ahahhahahaha dush .. dush .. kena dah haku ... :))

akak buat 3 , satu piring utk anak2 dan akak , satu lagi utk hubby dan satu lagi utk adik akak yg nak sampai petang tuu dari raub .. kebetulan adik nak balik .. adik ipar siap pesan suh simpan satu dia nak rasa .. besar tuu akak buat ... pueh budak2 nie makan , sbb dah lama x makan kannnn .. bukan main suke lah mereka .. 

tgk tuuuu kakak .. lengan besar dari ibu !!!! huwaaaaaa :))
oh ya ada blogger2 yg memberikan cadangan dan pandangan pada akak pasal berat badan amanina , tkasih semua , akak hargai sgt2 :)) .. jujur akak katakan akak memang sedang mengawal berat badan dia .. selalu kontrol makan minumnya .. tapi tulah akak x dapat nak kontrol sgt sbb dalam usia dia skrg , dia masih x paham kenapa dia perlu berDIET , x boleh makan banyak .. sampai bila ada masa2 akak tegur , dia merajuk .. sedihh pula akak nie .. tapi apakan dayakan ... akak memang sedang cuba utk memahamkan dia .. insyaallahhh memang akak sdg usaha , memang bab makan nie dia sgt2 berselera ( bkn dia sahaja , anggah dan zahrien punn sama huhuh ) .. kena pantau kuantiti yg dia ambillah ...  

bayangkan grg ikan masin punnn dia laju makan , sampai bertambah2 .. dah macam mana .. ikan masin ngan nasi panas2 huhuhuhu ... lajuuuuuuuuuu aje ..



35 comments:

  1. sedapnya...xpnah wt bnde alah ni..huhu

    ReplyDelete
  2. vavavavava..menarik tertarik kau mmg deabommm la itu murtabak maggi!

    ReplyDelete
  3. alamakkk...KY baru tahu ada martabak maggi..nampak cam sedap je, jelahkan..siapalah tak suka maggi hahaaa

    ReplyDelete
  4. slm akk...lame nye sye x singgah sini..
    wahh..sedap tuu..mcm ni rupenye buat mertabak meggie..baru tau..dr sehari ke sehari nak cube buat..tp xreti..
    thx kak.. ;)

    ReplyDelete
  5. kak..untung nye dorg kan
    ada mak mcm akak..
    ape anak nk makan sume akak buat
    bagus2..harap2 saya dpt jd cam akak
    tggu iman pandai order nak makan ape

    ReplyDelete
  6. kak..untung nye dorg kan
    ada mak mcm akak..
    ape anak nk makan sume akak buat
    bagus2..harap2 saya dpt jd cam akak
    tggu iman pandai order nak makan ape

    ReplyDelete
  7. Nyum2 sedapnyaa tgk murtabak maggie Ieda..

    ReplyDelete
  8. ibu saya pun nak martabak.... hikhikhik

    ReplyDelete
  9. aritu baru buat sekali. not bad tapi perasa nya agak masin..kalau tambah lebih telur baru ok kut

    ReplyDelete
  10. nmpk menyelerakan..blh le try buat nanti...
    diaorg tgh membesar kak,nak bantah xbg makan msti xsampai ati.:)

    ReplyDelete
  11. sy tak pernah pon buat murtabak maggi ni sbbnya maggi pon sy kurang makan..hehe tapi mcm menarik..mungkin boleh cuba nnti.

    ReplyDelete
  12. Suke jugak buat murtabak megi sebab senang ni cepat... Tapi tgk akak punya lagi sedap ni sbb byk perencah... ;)

    ReplyDelete
  13. perghhh nmpk sedap... pestme tgk cr buat murtbk megi huhu

    ReplyDelete
  14. eyhh..takyah pakai tepung ke??ne cukup senang ne..nk t ry la nnti.. akak,amanina..alahaii.. montelllll

    ReplyDelete
  15. senang disediakan dan sedap dimakan.

    ReplyDelete
  16. sedap.. suka. tapi anak2 tak suka diaorang kata suka maggi kuahtu jugak...

    ReplyDelete
  17. sedapnye murtabak maggie... terliur dibuatnya.. biasa kalau akak buat simple jer.. yg ieda buat ni secukup rasa & sgt balance sbb ada semua.. hehe..

    bab amanina tu.. kita samalah ieda.. akak pun risau gak ngan anak akak si amalia tu..(tp akak biasa panggil dia dini je hehe) berat dia dah sama ngan berat akak.. walhal dia baru darjah 6 & lagi pun.. berat akak ni pun dah kategori obese dengan umur akak skrg.. tak tau camner nak control mkn dia.. nak kata masak sedap2 sgt pun tidaklah sgt.. now apa yg akak buat.. kalau masak nasi tu.. kena masak ngam2 je.. barulah dia takleh menambah lebih2.. hehe.. harap2 bila dia dah naik menengah nnt.. akan timbul kesedaran dari dia sendiri utk kuruskan badan..

    ReplyDelete
  18. Tetiba teringin pulak..Meggie tgh ada ni..Boleh try :D

    ReplyDelete
  19. assalam eida..acik pun berselera tengok murtabak megi tu

    ReplyDelete
  20. Sedapnya. Tak pernah buat lagi nih.

    ReplyDelete
  21. Amboi..memasing bkn lg berselera ngan airtgn mama mereka ni ya.

    ReplyDelete
  22. Wow sedapnya kak!!! Akak, Aju nak murtabak meggi jugak!!! Hihihi

    ReplyDelete
  23. meriah rencah murtabak meggi ieda. Nampak lebih sedap!!

    ReplyDelete
  24. cantiklah murtabak megi akak tu.mmg nampak menyelerakan

    ReplyDelete
  25. pernah jugak buat...sedapkan sesakali pekene murtabak megi ni..

    ReplyDelete
  26. wah sedapnya nampak murtabak meggi akak ni... :-)

    ReplyDelete
  27. wah sedapnya nampak murtabak meggi akak ni... :-)

    ReplyDelete
  28. wah sedapnya nampak murtabak meggi akak ni... :-)

    ReplyDelete
  29. murtabak megi xpernah try lg....nampaknya blh cuba ni hehe..nampak pun cam menarik n sedap hehehe

    ReplyDelete
  30. berapa bungkus megi akak guna tu? tak berapa ingat resepinya.dulu pernah gak buat..time bujang, hehe

    ReplyDelete
  31. penah buat jg masa bln puasa tu hari..
    sedap kan kak :)
    tp bl tgk entry akak yg letak mayonis tu..alahai rs mcm nk buat lg lah :)

    ReplyDelete
  32. Sedapnya kak....saya tak petnah buat lagi....kak ieda masak sedap....tue yg anak2 akak berselera hihihi...

    ReplyDelete
  33. lorr..nmpk sedap la kak...saya tak pernah mkn pun lagi..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...