Monday, October 29, 2012

DUNIA MACAM - MACAM DI AIDILADHA

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

bila tgk dan baca berita nie .. ngeri lak .. memang kebetulan bila tiba musim raya aji nie kanak2 paling suke berada di kawasan penyembelihan .. sbb xcited nak tgk proses sembelihan lembu kan .. tapi hakikatnya adakalanya kita x sedar bahawa bahaya ada dimana2 .. mana tahu terjadi macam di india nie .. aduhhh menakutkan betul .. yg peliknyaa macam mana lembu disana boleh jadi liar dan boleh terlepas ! .. fuhuhuhu nampak sgt org2 disana x pakar koot .. adohaiiiiiii


Budak Lelaki Cedera Ditanduk Lembu Korban - KARACHI, Pakistan : Seorang budak lelaki cedera selepas dia ditanduk seekor lembu jantan yang akan disembelih sempena Hari Raya Aidiladha di sini kelmarin.

Budak tersebut ditanduk semasa haiwan itu mengejar kanak-kanak itu. Bagaimanapun, budak itu hanya mengalami cedera ringan ketika haiwan tersebut terlepas daripada ikatan ketika ia hendak disembelih. 

Pemiliknya, Abdul Quddoos berkata, lembu korban tersebut berjaya ditangkap semula dua jam selepas ia terlepas. Sementara itu di bandar Peshawar, seekor lembu korban yang terlepas mencederakan tiga orang termasuk seorang budak lelaki berusia 12 tahun.

Seorang anggota polis, Abdul Waheed berkata, berpuluh-puluh orang mengejar lembu tersebut selama sejam sebelum ia berjaya ditangkap semula. Di Gaza, seorang lelaki Palestin mati selepas dipijak seekor lembu korban yang terlepas di Rafah, Genting Gaza. 

Seorang pegawai kesihatan, Ashraf al-Kidra berkata, kira-kira 150 orang dirawat di hospital di wilayah Palestin kerana cedera akibat terkena pisau dan ditanduk lembu korban yang terlepas di lokasi penyembelihan. – Agensi


banyak pula kes sepanjang aidiladha seluruh dunia nie .. sampai lebih dari 150 orang yg cedera oleh pelbagai kes .. aduhaiii macam2 lahh .. sib baik di malaysia kita jarang dgr kes2 macam nie kan .. kalau ada punn ia agak terpencil .. 

teringat pula pada zahrien yg memang adakalanya berani duk dekat2 ngan kawasan penyembelihan .. semata2 nak tgk dgn sendirinya proses sembelihan .. huhuh nak larang macam x boleh .. cuma kena pantau sahajalah .. aduhhh seram lak bila baca kes2 macam nie ..


25 comments:

  1. berpantang ajal sebelum maut, btoi erk??

    ReplyDelete
  2. adui ngeri pulak tgk bila jadi benda mcm ni kan

    ReplyDelete
  3. ngeri munna tgk.... harap2 mereka lebih berhati2 lain pula yg terkorban nanti

    ReplyDelete
  4. adehhh...kes mcm nie penah jadik kat kg falsya kat temerloh..tetibe lembu tuh mengamuk smp uncle falsya hilang satu gigi dpn...

    ReplyDelete
  5. anak2 sayapun suka sangat nak tengok proses sembelihan ni tapi pakcik2 yang bertugas tak bagi bahaya...

    ReplyDelete
  6. kes kt negara india ni mmg peli2k..mungkin depa ni takde pengusaan atau pun pantauan dr seseorg..tu yg jd mcmni.

    kesian budak tu

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Ieda

    kawan pejabat saya kena pijak di lembu...terjingkit2 berjalan

    ReplyDelete
  8. eh bahaya tu lembu ganas2 ni. nasib baik la raya ni tak jd mcm ni.

    ReplyDelete
  9. hahahah..naseb la macam² ada..slmt ari raya kak :)

    ReplyDelete
  10. macam-macam cerita kan kak. salam aidil adha.

    ReplyDelete
  11. maybe ikatan tali xcukup kuat.. ish..ish..

    ReplyDelete
  12. Kalau terlepas tali memang bahaya apa lagi kalau kena kacau memanglah lembu tu marah..

    ReplyDelete
  13. Nasib baik tak pernah dengaq lagi kes ni kat sini.. Cara depa tu tak kena kot

    ReplyDelete
  14. bahayanya...nsib baik kat sini tak dnga lg bnd2 mcm nih berlaku

    ReplyDelete
  15. MAcam mana lah bley terlepas kan.

    ReplyDelete
  16. bahaya ni cmna la leh telepas pulak...salam aidiladha kak :)

    ReplyDelete
  17. bahaya ada di mana2 kan.. kena more alert jelah kan.. :)

    ReplyDelete
  18. sy br terbaca kes2 mcm ni..ada byk ye kes lembu korban terlepas..huhu..nway,beraninya zahrien tgk lembu kena korbn..acik pon x berani tau..tkt jatuh kesian pon ada..huhu

    ReplyDelete
  19. mcm2 hal la.bahaya tol.lagi2 kalau di tanduk ni..ngeri lak bila fikir

    ReplyDelete
  20. ganas jugak lembu ni kan.
    org ckp lembu yg nk dikorban baikk je hehe

    ReplyDelete
  21. Ganas betul lembu tue...seram pulak tengok..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...