Tuesday, October 30, 2012

DUGAAN ANAK : ANAK SAUDARA PUN BOLEH

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

dua2 akak sayang .. dua2 buah hati akak .. adik akak dan anak saudara akak , inilah adik akak yg dah pun berkahwin selama 9 tahun , namunnn dia masih belum dikurniakan lagi cahaya mata .. adakalanya bergenang air mata bila dia melihatkan kelahiran anak2 saudara dia , sedangkan dia masih menanti dengan penuh harapan  .. sedih dan pilu .. jauh disudut hati dia , dia selalu berharap dan berdoa , agar dia tidak putus harapan ... harapan utk memperolehi anak sendiri , darah daging sendiri .. 

apakan daya , akak dan ahli keluarga x pernah putus berdoa utk dia .. dgn harapan doa2 dia dan suami serta doa2 kami akan didengar oleh allah .. sesungguhnya dugaan dlm memperolehi zuriat ini mempunyai maksud yg sgt mendalam .. hanya allah subhanwataala yg tahu segalanya ..

pilu hati melihatkan wajah adik akak nie .. pic nie akak ambil sewaktu kami beraya di rumah MIL adik bongsu akak di CHINI ... masa nie dia dakap amni sambil berkata
 " amni ikut mama ann duk KL lah .. leh mama ann jaga dan jadi peneman mama ann "
 ( mgkin terluah didalam hati ).. piluuu hati akak .. sambil2 dia cakap .. " x ada anak sendiri , anak saudara punn jadilah .. amni punn jadilahhh " 

 bukan x pernah usaha .. bukan x pernah nak mencuba .. namun ajal maut dan rejeki semua di tangan allah yg maha kuasa .. kita akan terus berusaha tanpa kenal erti jemu .. pernah suatu ketika dia meluahkan perasaan dengan menyatakan betapa dia penat untuk berharap , penat utk berdoa .. namunnn akak selalu menasihatkan dia .. jgn putus harapan dik ... allah maha mengetahui .. teruskan berdoa dan merayu tanpa putus asa .. insyallahhhh dia akan paham dan dialah tempat kita mengadu segalanya ...

manakan hati tidak patah semangat , bila melihatkan wajah anak2 buah , terutama adik ipar akak tuu , selalu seperti merajuk hati .. nak2 bila dgr salah seorang dari kami perolehi anak atau mengandung lagi .. huhuhu .. lagilahhhh , namunnn apa yg dpt kami katakan .. bersabar lahhh ..



titipan khas buat adik ku zuraihan  : jgn mudah mengalah dik .. akak percaya ko dan zack akan perolehi jua zuriat .. percayalah dan percayalah kekuasaan allah itu sendiri .. jgn putus asa .. kami ada bersama menyokong ko dan zack ! ..



36 comments:

  1. jika ditakdirkan dia tidak dikurniakan zuriat, harap dia tidak berasa Allh itu tidak adil.
    KZ sendiri ada bapa saudara yg cuma ada anak angkat(disusukan oleh adik beliau).Subhanallah..anak itu menjadi muslimah yg memang sejuk mata memandang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah kak
      semuanya dari allah
      apa sahaja kehendak darinya kita kena ikhlas terima kan
      walau pedih ..
      saya sgt2 kesiankan adik saya nie huhuh

      Delete
  2. sayu jgk bila baca.... dh 9 thn ye kak ida. hrp2 dan doa2 agar ada keajaiban berlaku kan..? kite tk thu... smuanya rahsia allah :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah dikk
      sama2 kita doakan utk adik akak dan teman2 yg lain diluar sana kan ..

      Delete
  3. Jika ader rezeki takkan ke mana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah kak .. aminnn ;)

      Delete
  4. smoga adik akak ni cpt dikurniakan ank... ada sokongan dr family mcm ni bgus...taklah dia tanggung beban n sedih sorg2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah dik
      tkasih dik ;)

      Delete
  5. kisah adik kak ieda seperti saya..setelah berusaha,..akhirnya tahun 9 tahun menunggu,..lahirlah mia puteri dambaan tuu..hah terus ada blog dok cerita pasal mia saja..teruja tunggu 9 tahun..alhamdulillah..Allah kabulkan pemintaan kami, pada adik kak ieda,..jgn pernah behenti berharap....mmg ssh nak gambarkan perasaan kala itu...saya amat memahami,..hanya yg pernah alamai,..tahu beban perasaan nya....insyaallah..pasti ada nanti,...tawalkal padanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke izan .. akak tak tahu yg izan menanti mia selama 9 tahun ..
      oh miracle kan be happens everywhere kan ..
      alhamdulillah
      harap2 miracle also can happen to my lovely sister nie ..
      akak doakan sgt2 huhu

      Delete
  6. as salam kak

    serius cakap,tengok wajah adik akak ni sejuk je..keibuan sangat, dia senasib dgn saya..insya Allah saya doakan moga saya dan dia dan kawan2 yg belum bergelar ibu, akan jadi ibu secepat mungkin, insya Allah..dia ada blog tak kak? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tkasih tihara ..
      sedih kan .. harap2 allah mendengar doa dia .. aminnn

      Delete
  7. saya baca entry akak bagi side saya pula yang menantikan jodoh ni..mmm.. bila baca entry yg ni rasa lapang sikit, kalau tak sedih juga..tak jumpa-jumpa jodoh lagi..

    ReplyDelete
  8. sedihnye...belum jeki lagi tu kak..mungkin ada hikmahnye tu...mungkin rezeki dalam bentuk yg lain yg dia dapat..mana la kite tau kan..

    k..kenaan menu bar tu...kalu akk nk sy tolong buat bole..insyaAllah sy buatkan...

    dan kaitan create pages tu pulak..akk kena buat pages ape yg akk nak dulu contohnye sy ada page profile dan manik kan...akk kena buat tu dulu awl²..pastu baru masukkan dalam blog untuk di upkan menggunakan coding² dalam link yg saya bari tempoh hari...

    nanti akk tinggalkan email address akk pada kotak komen sy...nanti saya emailkan akak satu persatu cara buat dia dengan lebih detail...bole kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ena ... akak ada jawab dlm comment box ena ye ;)

      Delete
  9. insya allah satu hari nnt ada rezeki tu..cuma cepat dan lambat jer kann..byk2 bersabar..itu semua dugaan hidup...
    pernah bertemu wanita ni 10tahun menunggu akhirnya ada anak sendiri yg dikandungnya...

    ReplyDelete
  10. salam sejahtera,

    InsyaAllah satu hari nanti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tkasih kak
      aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

      Delete
  11. nabi zakaria dan nabi ibrahim pun dapat anak pada usia yg lanjut ..
    sedangkan nabi yg doa nya maqbul pun diuji, apatah kita ..
    sentiasa panjatkan doa ke allah swt ..insyallah akan diamqbulkan

    ReplyDelete
  12. x per...jgn sedih sgt...ramai lagi pasangan yg lama kawin pun x dpt anak....sabar ye..

    byk kan berdoa insya Allah klu Allah nk kasi anak akan dpt jua...

    ReplyDelete
  13. Adik den pun sejak 2004 kahwin lom ada rezeki....kadang2 kalau balik kampung, tak sampai hati bincang pasal anak depan depa....takut depa rasa kekurangan....semoga ALLAH murahkan rezeki depa ni..IsyaALLAH...

    ReplyDelete
  14. rezeki itu Allah je tahu bila nak bagi. ada orang nak sgt anak. ada tu yg sanggup buang merata je kan...

    ReplyDelete
  15. sedih kan..tsk tsk..takpela kak ieda..insyaAllah...rezeki tu tetap ada..cuma cepat atau lambat..kadang² Allah dah tentukan rezeki kita dalam bentuk yg lain..sabar ye ..mudah²an.. :)

    ReplyDelete
  16. mmg sedihkan..moga2 adik akak ni di kurniakan anak.

    ReplyDelete
  17. doakan yg terbaik utk dia.. mudah-mudahan dikurniakan cahaya mata pengubat sepi dia..

    ReplyDelete
  18. setuju sgt2 dgn komen yg 1st skali..
    honestly muka adek akak nih..cantek..putih mulus orgnye..:),mmg nmpk bakal ibu yg penyayang sgtt

    ReplyDelete
  19. itu lah kak dugaan Allah tak sama.. dyna ada sepasang anak..setelah arwah azim pergi n rahim dyna dibuang ;( tapi syukur masih dikurniakan anak

    ReplyDelete
  20. semoga dipermudahkan utk dia..Allah maha merancang dan menentukan :)

    ReplyDelete
  21. insyaAllah pasti saat itu akan tiba
    kita sama2 doakannya

    ReplyDelete
  22. sedih membacanya..dah 9thn,moga2 akak ada rezeki buat adik akak tu,mmg sedihkan bila jd mcm tu..tp Allah lebih tahu apa yg terbaik buat adik akak tu,jgn berputus asa berdoa..

    ReplyDelete
  23. takpela kak ade rezekinye tu..mungkin ni sume ujian permulaan kan untuk kecapi kebahagiaan akan datang..jngan risau ada rezekinye..cam mak cik kite nak dapat kan first bertahun2 sampai dah give up tup tup pregnant terus berderet2 dah anak'y skang tau. Kadang2 Allah nak uji kekuatan kite dalam membawa rumah tangga kite sometime ad org cpat give up macam2 jadi kat rumah tangga nya tapi kalau orang tu kuat rumah tangga semakin bahagia itulah dugaannya tau. so, tak de pape mesti ada hikmahnya tunggu je rezeki dari Nya : ) never give up k n be strong pesan kat adik akak..

    ReplyDelete
  24. Insyaallah kak akan ada rezeki juga utk dia suatu hr nanti

    ReplyDelete
  25. insyaallah mgkn ada rezeki tu mgkn lambat sikit jer..DIA nk uji kesabaran..

    ReplyDelete
  26. InsyaAllah.. moga ada rezeki adik akak nanti... emm adik saya dah 7 thn kawen.. & dia akwen dulu dr saya tp msh blm ada anak.. sian tgk dia.. adik saya tu lelaki, dia mmg sk budak2.. selalu duk bawak ank org je bwk g jejalan..

    ReplyDelete
  27. sedih pulak baca...kakak ipar saya pun belum ada ana lagi...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...