Monday, October 15, 2012

DAYUSKAH ANDA ??

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

mari kita sama-sama baca dan renungkan .. adakah selama ini kita sedar .. @ kita buat2 tidak sedar @ kita benar2 tidak tahu ? .... huhuhu


Dayus ialah lelaki yang mengetahui perkara dosa dilakukan oleh ahli keluarganya dan dia sekadar senyap dan membiarkan ia berlaku tanpa diambil apa-apa tindakan, dan termasuk dayus juga lelaki yang meletakkan tangannya kepada seorang wanita yang tidak halal baginya dengan syahwat". (Imam Az-Zahabi, Al-kabair)

Nabi saw. bersabda, "Tiga golongan yang Allah tidak akan melihat mereka pada hari kiamat, anak yang derhaka kepada ibu bapa, perempuan yang menyerupai lelaki dan lelaki dayus." (HR Ahmad dan Nasaie)


Nabi saw. bersabda, "Tiga yang Allah haramkan baginya Syurga, orang yang ketagih arak, anak yang derhaka kepada ibu bapa dan lelaki dayus yang membiarkan maksiat dilakukan oleh ahli keluarganya." (HR Ahmad)


hakikatnya ramai yg masih tidak sedar .. renungan ini adalah untuk akak juga .. insyaallahh kita2 sama2 perbaiki diri kita dan bantu suami masing2 .. kerana kenapa kita menyintai dia sekiranya kita tidak dapat membantu dia untuk mencium bau syurga itu sendiri ... wallahualam

25 comments:

  1. renungan kite bersama..;)

    ReplyDelete
  2. moga kita terus dilindungi

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Ieda

    Moga Allah lindungi kita

    ReplyDelete
  4. Insyallah..
    Renungan kita bersama..~

    ReplyDelete
  5. Betul tu kak, ramai lelaki/suami yg tak sedar. Renungan utk kita bersama.

    ReplyDelete
  6. berat tugas seorang suami/bapa...

    ReplyDelete
  7. sian laki aku,.... aku kena berubah demi Allah swt dan demi menjaga maruah die

    ReplyDelete
  8. hmm..insyaAllah sama2 kita jaga diri untuk suami kita..huhu

    ReplyDelete
  9. Bersama kita sayangi lelaki yg terdekat dgn kita dgn cara menjauhi yg mungkar..

    ReplyDelete
  10. ada suami bangga isteri tunjuk kecantikan kat FB....

    ReplyDelete
  11. semoga same2 kite jd lebih baik :)

    ReplyDelete
  12. smoga sm2 kita mbntuk suami...

    ReplyDelete
  13. mmm... sebab itu, bukannya sesuatu yang mudah bila kita menjadi seorang lelaki...

    ReplyDelete
  14. moga kita sama sedar lepas ni..... saling ingat mengingati yerk kak ieda...

    ReplyDelete
  15. tengs sharing kak...

    utk peringatan bersama...

    ReplyDelete
  16. Moga kita menjadi isteri solehah buat suami :D

    ReplyDelete
  17. sama2lah kita menjadi isteri yang membantu suami...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...