Thursday, October 11, 2012

BILA MEREKA STUDY !

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

hurmm nielah anak2 kann... malam tadi kelam kabut jadinya akak nie .. semua nak belajar kat ruang depan menonton tv nie .. aduhhh .. penuh meja .. dengan anak buah lagi .. pun sama - sama sebuk, macam biasa memang akak akan pening kepala bila mereka nak berkumpul macam nie .. ye lah kan .. kalau x bagi nanti .. nangis .. bila dah bagi .. haaaaaaa mauu gegar kejap rumah nie .. 

alahhh kecoh je akak nie kann .. baru 5 orang anak aahhaha kalau yee anak akak 5 .. mauu aku meroyan hari2 .. nie 3 aje .. 2 tuu anak buah .. punn muluttt dah pandai macam org tua .. siap cakap .. " mak ieda nieee x leh senyap ... syussss kita nak belajar nie !! " hoh .. haku lak yg kena ... adehhhhhh

haa tgk .. amanina sambil2 belek .. sambil2 beleter kannn ..
 ada lah tuu yg x kena tuuu

ha tgk2 .. tunjkuk tuu tunjuk niee .. ginilah gelagat mereka mlm2 .. tapi x selalulahh akak bagi mereka berkumpul macam nie .. bukan ape .. x belajar lah anak dara akak 2 orang tuu .. duk sebuk tgk kan adik2 dia .. huh .. ;)

  anggah .. pencapaian hanya sederhana .. membaca masih tidak berapa laju .. tapi syukur lah dia ada perubahan walau dah darjah 2 .. dia memang agak slow sikit berbanding kakak .. dari segi pelajaran , dia suke math .. kalau math dia mudah paham .. cuma membaca dia kurang sikit .. 

boleh2 .. cuma x lah laju macam orang2 lain baca .. kalau diberi peratus hanya boleh bagi 80% .. tu punn puas suruh dia selalu membaca .. harap2 adalah peningkatan ... dah lah x der periksa pertengahan tahun kann .. harap akhir tahun sahaja .. tu membuatkan akak risau sebenarnya ..


kakak pencapaian pun ok .. tidak terlalu pandai dan tidak terlalu lemah .. kedudukan dalam kelas 16 dari 36 orang .. kira ok lahh bagi akak .. nak dpt kedudukan pertama selalu membuatkan dia geleng2 kepala .. namun akak tetap bagi semangat pada dia .. selalu cakap , kalau kakak x dpt no 1 x mengapalah , janji markah akak x corot .. cubalah buat yg terbaik ..

 selalu ingatkan mereka berdua nie .. baca buku2 ... x lepas dari mulut ibu nie .. kadang2 anak2 nie .. nak kita duduk dengan mereka .. aduhhh ada masa boleh duduk dengan mereka , ada masa x boleh .. yelah kekangan masa kita ibu2 bekerjaya nie x menentu .. bila balik kerja2 rumah kena settlekan dulu .. bila dah settle badan rasa letih .. mulalahh nak tidur .. huhuhuh

harap2 anak2 memahami keadaan ibu mereka .. ibu bekerjaya , masa sgt2 terhad .. adakalanya sedih .. pernah plan nak berhenti namunn memikirkan ekonomi yg x stabil , business hubby juga x menentu incomenya .. membuatkan akak memikirkan beribu2 kali .. huhuhu .. kena redha .. terima dengan ikhlas hati .. dan akak sentiasa berdoa agar allah berikan kekuatan dan rezeki berterusan pada kami .. walau tidak mewah .. mengajar anak2 besederhana itu lebih penting dengan harapan mereka tahu , bukan mudah menjadi senang .. :)

20 comments:

  1. tekunyer dorang study..hehhe

    ReplyDelete
  2. wah rajinnya sume org belajar
    kak, anak akak sekolah cina eh?

    ReplyDelete
  3. wah...semua tengah studi..bagus2...:)

    ReplyDelete
  4. insya Allah kak ade rezeki nnt bleh akak benti keje jaga dorg kt umah
    :-)
    saya pn impikan benda tu..tp tggu la dulu, xbleh nk pentingkan diri sdiri
    byk benda nk kena pk b4 resign :(

    best tgk dorg study ramai2 gitu
    mmg sure gamat ek
    hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah dikk .. akak memang dari setahun lepas nak berhenti
      tapi bila fikir2 anak2 sedang nak naik ..
      pasti banyak perbelanjaan utk di gunakan
      sbb tuu akak diamkan dulu ..
      tgk lah macam mana huhuh

      Delete
  5. tekunnn sumer..insyaAllah kak, doa ibu,usehe kite & anak2.kene kasik smgt slalukan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye dikk
      kita ibu nie memang sokong anak2 selalu ;)

      Delete
  6. wah rajin tul anak2 ieda ye! bagus2

    ReplyDelete
  7. bagus boleh sama2 brlajar mcm nj kan kak, xpe asalkan diorg boleh menulis dan mengeja insya allah boleh diperbaiki keputusannya

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lahhh .. risau jugak ..
      tapi tulah selalu doa agar mereka terang hati aju huhu

      Delete
  8. rajin dan kusyuk tengok dierang ni study...dierang sekolah ciner yer kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah lizz .. mereka sek cina .. kecuali anak saudara akk ..
      kata ibu dia .. pun nak sek kan mereka sek cina ;)

      Delete
  9. rajinnya diorang study.. meriah rumahkan kak..

    ReplyDelete
  10. sweet jek tengok mereka study kak!

    ye kak bukan mudah menjadi senang, bila senang... senang-senang orang mengata,
    tapi sangat senang menjadi susah...

    ReplyDelete
  11. Tekun nya mereka buat ulang kaji....so cute :)

    ReplyDelete
  12. Anak saya yang sulong pun lagi suka math dari membaca..puas suruh tak mau..

    ReplyDelete
  13. bagus ni semua tgh khusyuk study :)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...