Thursday, October 4, 2012

BERAT SEGELAS AIR

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua


Pada saat memberikan kuliah tentang
Management Stress, Stephen Covey
mengangkat segelas air dan bertanya
kepada para siswanya:

“Seberapa berat menurut anda kira-kira
segelas air ini?”
Para siswa menjawab mulai dari 200 gr
sampai 500 gr.

“Ini bukanlah masalah berat mutlaknya, tapi tergantung berapa lama anda memegangnya,” kata Covey.

“Jika saya memegangnya selama 1 minit, tidak ada masalah. Jika saya memegangnya selama 1 jam, lengan kanan saya akan sakit. Dan jika saya memegangnya selama 1 hari penuh, mungkin anda harus memanggilkan ambulans untuk saya. Beratnya sebenarnya sama, tapi semakin lama saya memegangnya, maka bebannya akan semakin berat.”

“Jika kita membawa beban kita terus menerus, lambat laun kita tidak akan mampu membawanya lagi. Beban itu akan meningkat beratnya,” lanjut Covey.

“Apa yang harus kita lakukan adalah meletakkan gelas tersebut, berehat sejenak sebelum mengangkatnya lagi.” Kita harus meninggalkan beban kita secara berkala, agar kita dapat lebih segar dan mampu membawanya lagi. Jadi sebelum pulang ke rumah dari pekerjaan petang ini, tinggalkan beban tersebut.”

“Bukan beban berat yang membuat kita Stress, tetapi lamanya kita memikul beban tersebut.” Stephen Covey.


22 comments:

  1. gud sharing kak ieda :)

    ReplyDelete
  2. Thanks Kak..
    Sharing is caring

    ReplyDelete
  3. Ok!..Paham maksudnya tu..Hehehe

    ReplyDelete
  4. beban jangan dijadikan beban sentiasa...nanti xtertanggung...

    ReplyDelete
  5. Ada maksud disebaliknya kan.

    Smoga kita dapat tinggalkan beban yg kita pikul ni sedikit demi sedikit kan kak.

    ReplyDelete
  6. terkesan sungguh dgn entri ni kak... jadi jgn biarkn stress disimpan lama2.

    ReplyDelete
  7. =)....dugaan masing2...

    ReplyDelete
  8. kesimpulannya ...kite kena cerita kat org la .... biar hilang sikit wlupun pd dasar nye stress tu takan hilang klu menceritakannye ...

    ReplyDelete
  9. mula² tak faham..lama² baru mengerti maksudnye..ewah :)

    ReplyDelete
  10. wahhh...best ayat2 ni..mksud tsirat kan akak..

    ReplyDelete
  11. thanks kak ieda.. lepas ni kalau stress saya cari jln tuk lepaskan

    ReplyDelete
  12. menarik.. kalau nak difikirkan sgt pasal beban ni, mmg x tertanggung kak ieda..

    ReplyDelete
  13. betul juga kan..erm

    so begitulah cara untuk kita elakan dari stress yea..

    thanks for sharing ^_^

    ReplyDelete
  14. kak ieda...info yg sgt bermakna..tqsm!

    mmg tk tertanggung la kalau di pikir kan stres dn maslh berterusan kan...

    ReplyDelete
  15. pengajaran yg bermakna ne kak

    ReplyDelete
  16. Betul juga kan?
    sebab tu lah tanggungjawab ibubapa tu berat..

    ReplyDelete
  17. Wow bestnya penjelasan dia :-)

    ReplyDelete
  18. Ada baca kisah nie...lupa pulak kat mana...thanks sharing......

    ReplyDelete
  19. perkongsian yg bagus ni..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...