Monday, September 3, 2012

TIPS JAUHI GIGI BERLUBANG

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua


dan selamat petang .. eh2 ... dah petang yee .. sekejap je masa berlalu .. bila puasa nie rasa macam cepatt je nak ke petang .. hurmm idea memasak lakk masih buntu untuk berbuka .. x per2 .. ada ummi .. leh tanye dia masak ape .. ekkeke .. ada yang berpuasa macam akk tak hari nie .. kalau ada selamat berbuka lah semua ye ..


ha nie nak cerita pasal gigi nie .. selalu kita banyak masalah pasal gigi berlubang kan .. suami akk specially nyaaa suke simpan .. bila dah sakit haaa barulah nak cari klinik utk ubat tahan sakit .. kalau sakit gigi memang x leh simpan lama2 ..  akibatnya kita yg menanggung sendiri huhuh


Kaedah menampal gigi berlubang merupakan cara yang paling baik untuk mencegah gigi daripada berlubang lebih teruk, malah mencegah daripada gigi lebih bermasalah. Namun, jika masih takut untuk berjumpa doktor gigi, anda mungkin boleh mengamalkan beberapa tip di bawah bagi menangani masalah gigi berlubang.



1. Setelah makan, usahakan untuk berkumur-kumur dengan air putih. Kemudian, setelah sejam anda makan, pergilah memberus gigi. Perlu diketahui bahawa memberus gigi sebaik selepas makan akan mengakibatkan enamel gigi semakin menipis dan seterusnya mengakibatkan gigi mudah rapuh.

2. Pastikan anda menggunakan berus gigi yang sesuai. Pilihlah jenis berus gigi yang halus dan juga mampu menjangkau bahagian gigi yang paling dalam serta di celah-celah gigi.

3. Gunakan ubat gigi yang mengandungi florida. Meskipun gigi telah berlubang sebelumnya, langkah ini baik untuk mencegah bertambah luas lubang pada gigi.

4. Pilihlah jenis makanan yang tidak banyak mengandungi karbohidrat. Jenis makanan karbohidrat akan menimbulkan sisa-sisa yang akan melekat pada gigi.

5. Selain itu, anda juga boleh mengunyah gula-gula getah. Gula-gula getah juga sebenarnya membantu anda kekal fokus serta baik sebagai pembersih gigi setelah makan. Pastikan anda memilih jenis gula-gula getah yang tidak mengandungi banyak gula.

sumber : pama

13 comments:

  1. Assalam ieda..terima kasih...baru tau ni..biasanya dah berlubang tampal atau cabut je..takut sakit gigi..

    ReplyDelete
  2. info yg bagus..

    karies gigi kanak2 plak sebab minum susu botol time tidur,... akak tau sebab anak2 akak semuanya ada masalah ni dan doktor bagi tau cam tu,... so jgn bagi anak2 minum susu botol time tdo klaau nak gigi anak cantik tau....

    ReplyDelete
  3. Good info Ieda.. TQ share.. :)

    ReplyDelete
  4. good sharing... buat mereka yang malas memberus gigi, amalkan lah petua yang mudah ini.. hargai gigi2 anda

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Ieda, tgh sedaya upaya jaga gigi agar tidak berlubang...heheh... time ni la kene jaga gigi, takot kalsium babies amik ibu dianye kan..kan...
    tapi pagi tadik gosok gigi, byk tol darah kuar, takutt..rasa cam gosok gigi dengan pisau, ngeeeee~

    ReplyDelete
  6. dah cabut dah 1 gigi berlubang ni..time tu sakit tuhan jelah yang tahu..semua kerja tak boleh bt..nasib skrg dah xkene lg..bolehlah amalkan tips ni

    ReplyDelete
  7. petua terbaik kumur dengan listerine..hapuskan bakteria..tp mmg takleh simpan lama2 lubang ni..kalo tak cabut je jwabanya..saya dah hilang satu gg..huhu

    ReplyDelete
  8. GIGI BLUBANG MMG AMAT MYAKITKAN...

    ReplyDelete
  9. Kalau nak berus, kena sejam lepas makan, okeh akak akan ingat tu :)

    ReplyDelete
  10. Hello Ieda, good posting....kita ikut.
    Have a great week, simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    ReplyDelete
  11. info yg bgs ni kak ieda :)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...