Saturday, September 1, 2012

SNEK JAHAT VS SNEK BAIK ~ UNTUK ANAK ANDA

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

Anak uols gemarkan makanan ringan tak ? Kalau gitu jom kita gantikannya dengan snek yang lebih berkhasiat. Macam anak2 akak , mereka memang jarang jumpe snek2 nie .. sbb akk x rajin melayan mereka bila mereka nak .. jadi memang bukan amalan mereka lah .. ;)

Ok jom akk kongsikan tips menarik nie .. nak2 kalau nak elakkan anak2 dari berminat dengan snek2 nie kan .. jommmm 


Sebaiknya, elakkan daripada memperkenalkan makanan ringan yang tidak berkhasiat kepada anak sejak mereka kecil. Didiklah mereka mencintai makanan berkhasiat. Tapi, jika anak sudah ‘mesra’ dengan makanan ringan, jangan kecewa. Tukarkan makanan tersebut kepada yang lebih berkhasiat.


Panduan memilih snek:
  1. Pilihlah snek yang rendah lemak, gula dan garam
  2. Pastikan snek tersebut tinggi serat, vitamin dan mineral.
  3. Ambil snek hanya ketika lapar.
  4. Snek yang rendah kalori perlu diutamakan.
 Jangan ambil:
  • Gula-gula
  • Burger
  • Makanan ringan
  • Kentang goreng
  • Aiskrim
 Gantikan dengan:
  • Buah-buahan
  • Biskut bijirin
  • Roti
  • Sandwic
  • Pau
  • Popia basah
  • Dadih
sumber : pa&ma

memang susah nak kawal anak2 untuk ambil snek yg merapu2 tuu .. tapi kita kan IBU BAPA pastinya kita lebih tahu kemahuan anak2 macam mana kan .. x kan kita x leh kontrol anak2 kita .. ye dokkk !!

8 comments:

  1. iye la eida kadang2 lupa...ikut suka je mkn snek apa...hihi..

    **eida try yg ni plak...maybe la..js mmg lupa sungguh ni tau...tp js guna mmg versi ni la...^^

    http://www.syedgraphix.com/2011/03/tutorial-letak-top-commentators-widget.html

    ReplyDelete
  2. ya bagus info ini utk perkongsian bersama anak2 kita.... banyakkan pengambilan makanan2 yang berkhaisat

    ReplyDelete
  3. susah le nak bagi budak2 ni makan sayur, padahal semasa bb kita dah ajar makan di mana ia dicampur ke dalam bubur nasi

    ReplyDelete
  4. hee sy pon ms kcik2 dulu mmg kureng la snek2 ni. mak ayah x kasi. mslhnye dah besa ni br reti nk makan. hakhak ^^

    ReplyDelete
  5. Saya jarang beli cam kentang goreng....makan kat kfc atau mcd jer..
    .tue pun sebulan sekali....memang tak ajar sangat....

    ReplyDelete
  6. Makanan ringan anak saya cokelat aje...yg len saya tak ajar sangat...makanan cokelet tu pon jarang2 la

    ReplyDelete
  7. betul...dulu anak kecik2 memang sy jarang bagi jajan..bagi buah camni ok la kan..:)

    ReplyDelete
  8. snek qalief wani bg buah jer...jajan no way xbleh lg....

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...